Uskoro konkurs za solidarne stanove u Kisačkoj ulici

Konkurs za prodaju solidarnih stanova u Kisačkoj 55 mogao bi ubrzo da bude raspisan.
Uskoro konkurs za solidarne stanove u Kisačkoj ulici
Foto: 021.rs
Odbornici Skupštine grada će na sednici u petak, 18. oktobra, razmatrati predlog odluke o programu stambene podrške kupovinom stana u javnoj svojini, koja je prvi korak ka stambenom zbrinjavanju Novosađana koji ne mogu da kupe stan u gradu po tržišnim cenama. 
 
Moći će da kupe ove stanove kao vid socijalne podrške, a namenjeni su državljanima Srbije sa prebivalištem u Novom Sadu, koji nemaju stan i ne mogu da do njega dođu sopstvenim sredstvima, po aktuelnim cenama.
 
Iako je izgrađeno 35 stanova u zgradi na ovoj adresi, na prodaju će biti 26 stanova površine od 24 kvadrata (za jednog stanara) do 91 kvadrat (za šestočlane i veće porodice) na četiri sprata, plus potkrovlje i prizemlje.
 
 
Maksimalni prihod građanina koji bude konkurisao ne bi trebalo da prelazi 1,5 prosečne neto zarade u gradu, ostvaren poslednjih šest meseci od konkursa.
 
Kad je reč o porodicama, maksimalni prihod obračunava se množenjem maksimalnog prihoda jednočlanog domaćinstva sa koeficijentom koji se izračunava prema formuli utvrđenoj zakonom o stanovanju.
 
 
Za osobe sa invaliditetom se koeficijent za računanje maksimalnog iznosa prihoda uvećava za dodatnih 0.5.
 
Cena kvadrata ovih stanova utvrdiće se po raspisivanju konkursa, a uslovi, kriterijumi i merila za utvrđivanje prvenstva propisana su zakonom (kriterijumi u galeriji ispod).
 
 
Stanovi će moći da se kupe jednokratnom isplatom ili na 240 mesečnih rata, što je otplata u trajanju od 20 godina.
 
U slučaju kupovine na rate, kako bi se sačuvala realna vrednost stana tokom otplate, šestomesečne rate će se usklađivati sa potrošačkim cenama za periode od januara do juna, odnosno od jula do decembra, najviše do visine rasta prosečne mesečne plate.
 
Prosečna plata u gradu 2018. godine bila je 54.989 dinara.
 
Svi ostali detalji biće regulisani konkursom. 
 
Podsetimo, izgradnja ovih stanova u Kisačkoj 55 praćena je višegodišnjim problemima, uključujući i istražni postupak. Gradnja je završena pre oko tri godine, a osim što se kasnilo sa izgradnjom, bilo je problema i sa izdavanjem upotrebne dozvole usled tehničkih manjkavosti.
 
Protiv vlasnika firme "GAT", koja je zidala zgradu, bila je podneta krivična prijava zbog sumnje da je ponudu za javnu nabavku zasnovao na lažnim podacima.
  • Vesna

    21.10.2020 03:14
    Sramotaa
    Vi ste veliki lopovi. Solidarne stanove nudite da kupim po cijenu bilo kojeg,skoro, drugog Stan u gradu. Sramotaa!!!!!Solidarne Stan skoro 900 evra km. Vi ste svi poludjeli. Te price pricajte sebi u ogledalu Kada ustanete mozda ste ubjedili sebe,Ali nas nikako niste
  • Snezana

    04.07.2020 09:50
    Da li pravo na stan imaju i deca palih borca?
  • Podbara

    03.05.2020 12:54
    Konkrus sa stan
    Vec sam predao u februara na konkrus,a sta cemo dalje zbog situacija?
    Ja sam gluva osoba.ocekujemo vest o stan i grada uprava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti