FOTO: Protest "Za život, šume, vode i grad" održan u Novom Sadu

Aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad protestovali su danas protiv uništavanja životne sredine u Novom Sadu i Srbiji.
FOTO: Protest "Za život, šume, vode i grad" održan u Novom Sadu
Foto: Dragana Prica
Protest pod nazivom "Za život, šume, vode i grad" počeo je, simbolično, u pet do 12 na Trgu slobode, kako bi ukazali nadležnima da je krajnji čas da se ovim problemima pozabave. 
 
Sa Trga slobode građanima su se obratili Marko Šćiban i Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Iva Marković iz udruženja "Pravo na vodu", Slobodan Marković, osnivač Društva mladih istraživača "Branislav Bukurov" i Miran Pogačar iz Združene akcije "Krov nad glavom".
 
Marko Šćiban je pročitao prisutnima zahteve protesta, koje možete pročitati u našem tekstu OVDE, i naglasio da odgovore i krivce treba tražiti u institucijama ovog sistema u kome većina ljudi ispašta. 
 
Iva Marković zapitala se da li postoji mesto u Srbiji u kom profit nije pregazio interese običnih ljudi. "Onaj ko se tako ophodi prema prirodi, drugačije se neće ophoditi prema ljudima", naglasila je ona. 
 
 
Slobodan Marković rekao je da ovaj protest nije hir, već pokušaj da se zaustavi bezobzirno uništavanje prirode. "Pobedićemo sigurno, zato što ovo radimo za našu decu i unuke", zaključio je Marković.
 
Slobodan Knežević osvrnuo se na problem investitora koji grade ne obazirući se na zaštićena područja. "Naša priroda je fabrika našeg zdravlja, a ne banka njihovih interesa", naglasio je Knežević.
 
Pogačar je obećao da neće stati dok ne odbrane svaki park "od Limanskog do Dunavskog". Osvrnuo se i na to što se danas proslava slava Grada Novog Sada.
 
"Oni slave. Šta slave? Slave izmišljenu slavu, samo da bi sebi organizovali proslavu iz ličnog hira", dodao je. 
 
Dok su građani još uvek bili na trgu, pored njih su, na putu do Gradske kuće prošli sveštenici, gradonačelnik Miloš Vučević i drugi funkcioneri, kojima su, dok su prolazili okupljeni vikali "ua" i "lopovi".
 
 
Nakon govora kod Miletićevog spomenika, građani su se uputili ka studentskom gradu, odnosno ka fontani kod Pravnog fakulteta gde se protest nastavio. Usput su uzvikivali parole "Reke vam ne damo", "Ne damo Frušku", "Nismo na prodaju", "Ne za MHE", i slično.
 
 
Kod Pravnog fakulteta okupljenima su se obratili Nebojša Ilić i Vojkan Stanković iz Saveza mesnih zajednica Stare planine i Bojana Mandić iz Društva studenata biologije.
 
Ilić je naglasio da se on za Staru planinu borio i sedamdesetih godina i da je tada borba bila drugačija.
 
"Jedina nit koja veže ono i ovo vreme niko nije uvažavao mišljenje lokalnog stanovništva na prostorima gde se grade objekti. Ipak, Srbija postaje svesna svojih vrednosti koje ne smeju da odu u ruke okupatora. Investitori su za nas okupatori", naveo je Ilić.
 
Vojkan Stanković rekao je da će "gradski čovek jednom tražiti prirodu koja nestaje" i zaključio da zbog "bahate" vlasti sve manje veruje da će u borbi lako uspeti.
 
Bojana Matić je zaključila da je iza njih dosta malih pobeda, ali da se nada da će ih biti više. "Bez borbe nema pobede, ima samo predaja, a mi ne želimo ništa da predamo", dodala je.
 
Na protestu je prikazana i izložba "Od Fruške gore do Fruške gole" o uništavanju prirode u nacionalnom parku. Događaj je prošao bez incidenata. 
 
  • /

    18.11.2019 10:50
    /
    pazi kada su gradonacelnik i popovi na nekim medijima preokrenuli pricu da su bili da podrze proteste
  • Duško

    17.11.2019 22:41
    Zajedno smo jači
    Zašto se ovi ekološki borci ne pridruže svakog petka u 18 časova na Pozorišnom trgu, da zajedno sa građanima koji će bojkotovati ove autokratske izbore pomognu pobedi demokratskih i institucionalnih odnosa. Na taj način će otvoriti i pitanje i pokrenuti borbu protiv ekološke devastacije Novog Sada, Fruške Gore, pa i ovo malo parkova koji nestaju pred našim očima.
  • Neoplanta

    17.11.2019 21:01
    Djuka
    16.11.2019 • 16:57
    Bogoslužitelju "UA"???

    Bogosluzitelji su uz narod, ne druze se sa kriminalcima i ne daju im najveci orden! "Bogosluzitelji" koji su u drustvu kriminalne vlasti, klanjaju joj se svakodnevno i od nje care, ne sluzi Bogu, nego...! "Bogosluzitelji" koji nece da prave opelo preminulom, ako porodica ne plati tarifu, nisu u sluzbi Boga, vec Boga Dolara, sramotni trgovci verom! Cast izuzecima, a ima ih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti