Odbornici o komunalnoj miliciji i budžetu u prvih devet meseci

Novosadska skupština će u sredu razmatrati odluku o formiranju komunalne milicije, izveštaj o budžetu grada za prvih devet meseci ove godine, odluku o smanjenju komunalnih računa za porodice sa više dece, finansiranju ličnih pratilaca i personalnih asistenata, kao i niz drugih odluka.
Odbornici o komunalnoj miliciji i budžetu u prvih devet meseci
Foto: 021.rs

Pred odbornicima će se naći izveštaj o realizaciji budžeta za prvih devet meseci ove godine. U osnovi, izveštaj kaže da je prikupljeno više od 90 odsto predviđenih prihoda u iznosu od skoro 22 milijarde dinara, a da je utrošeno oko 60 odsto planiranog, odnosno tek nešto malo više od 14,1 milijarde dinara.

Kao i u šestomesečnom izveštaju, vidi se slabija realizacija kapitalnih projekata, a uglavnom je novac potrošen za tekuće rashode kao što su plate, subvencije i slično. Podsetimo da je ukupni budžet grada za 2019. godinu 29,5 milijardi dinara, a suficit, tj. preneta sredstva iz prethodnih godina iznose 6,1 milijardu dinara.

Skupštini grada je predloženo i da se donese odluka o transformaciji komunalne policije u komunalnu miliciju sa većim ovlašćenjima, a sve u skladu sa nedavno donetim Zakonom o komunalnoj miliciji. Šta predviđaju izmene ove odluke pročitajte OVDE.

Na Skupštini je i predlog da se izmeni Odluka o socijalnoj zaštiti, kojom će se obezbediti sigurna isplata zarada ličnim pratiocima i personalnim asistentima putem posebne budžetske linije. Više o ovoj izmeni OVDE.

Odbornicima je predloženo da se nastavi sa višegodišnjom praksom da porodice sa troje i više dece imaju popust na računima za komunalne usluge, a o tome više pročitajte OVDE.

Plan generalne regulacije centra Veternika obuhvata prostor od oko 16,5 hektara i obuhvata neizgrađeni prostor južno od ulice Ive Lole Ribara i crkve, odnosno severno i istočno od groblja, dok su zapadne granice čine Koledarska i Kninska ulica. Urbanisti su naveli da je prostor namenjen za opštegradski centar, kanal, saobraćajnice, park, trg, sportski centar, vrtić, osnovnu školu i poslovne objekte i da je izmenu plana platio privatni investitor "Vuković commerce 2015" iz Veternika "nakon što je sagledao da je moguć drugačiji prostorni razmeštaj javnih službi na predmetnom lokalitetu".

Takođe, predložena je i izmena dela Plana detaljne regulacije Malog Limana i to na lokaciji u Maksima Gorkog 21 i 23. U obrazloženju odluke se navodi da je izmene plana platila firma "Vizija" i da će na lokaciji nići stambena trospratnica sa uvučenim četvrtim spratom i potkrovljem.   

Na dnevnom redu je i izveštaj o realizaciji obnove fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra grada za prošlu godinu, koja je realizovana na 21 objektu u vrednosti od 97,7 miliona dinara sa PDV-om. Takođe, predloženo je i da se usvoji ovogodišnji program obnove za 32 objekta, od kojih je 12 već bilo u programu za prošlu godinu. Pomenimo da se plan obnove fasada za 2019. godinu nalazi pred odbornicima sa velikim zakašnjenjem jer uveliko traju ili su završeni radovi na objektima sa spiska.

Skupština treba da razmatra i odluku o izradi plana regionalne deponije za Novi Sad i okolinu za period do 2028. godine, zatim da da saglasnost na formiranje odbora za podizanje spomen-ploče Nađ Beli, predavanju zgrade Hitne pomoći ovoj ustanovi na korišćenje, kao i objekta Kulturnog centra "Kisač" istoimenoj ustanovi, a usvojiće se i izveštaj o zdrastvenom stanju stanovništva za 2018. godinu. Detaljnije o zaključcima stručnjaka iz ove analize čitajte OVDE.

Na dnevnom redu je i nekoliko kadrovskih odluka, uglavnom promene članova školskih odbora, a jedino veće imenovanje je postavljanje dosadašnjeg v.d. direktora Pozorišta mladih Mihajla Nestorovića za direktora nakon javnog konkursa. Na konkursu je Nestorović bio jedini kandidat.

  • toma neverni

    27.11.2019 07:18
    pitanje
    ako nemate gde da zaposlite kriminalce nemojte im davati vlast
  • Žak

    26.11.2019 19:31
    Da znaju
    Ovo lepo vreme ide na ruku Jkp" Toplani", gde bivaju u plusu milione evra, a sinoćno obraćanje člana grad veća za komunalne poslove priča kako gore navedena firma je TOP naj bolja od svih javnih i javno komunalnih... Ma, molim Vas! Umanjiti cene grejanja za Novembar mesec i svaki onaj koji je dolazi a, temperatura bude van očekivane.Da, kako ne spominjete jkp Lisje, Jkp Stan, jp Spens....
  • Šamlov

    26.11.2019 19:23
    zatvor
    Komunalna milicija,odkada sad postoji ...(milicija),pa redovna policija,pa žandarmerija,a u Srbiji sve gor i gore Srbija popstaje kazneno popravna država vođena neznalicama,kako u jenom filmu reče glumac.......zidajte zatvore,zatvori su nam potrebni a ne škole i znanje,!!!! svaka časti gospodi ne zavidim im na njihovim diplomama jer prave su odavno napustile Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti