Protest podrške osobama sa invaliditetom večeras na Trgu slobode

Drugi protest podrške osobama sa invaliditetom, "Stop diskriminaciji", održaće se večeras u 18 časova na Trgu slobode.
Protest podrške osobama sa invaliditetom večeras na Trgu slobode
Foto: 021.rs
Zahtevi protesta su da se svoj deci sa Daunovim sindromom prizna 100 odsto telesnog oštećenja, da se zaustavi oduzimanje imovine porodica dece sa smetnjama u razvoju i da najavljeno proširenje lekova za multiplasklerozu ne ostane samo prazno obećanje. 
 
Branislava Dedić, organizatorka protesta i majka deteta sa Daunovim sindromom, kaže za 021 da će ovoga puta fokus protesta biti pre svega na sprečavanju oduzimanja imovine osobama sa invaliditetom tako što se, kad navrše 18 godina proglase radno nesposobnim.
 
"Zakon o socijalnoj zaštiti nije isti za 100 odsto i 70 odsto, tako da, ako jedno dete ima 70 odsto telesno oštećenje, kako može da se savetuje da kada napuni 18 godina da se proglasi radno nesposobnim? To nije cilj nikako da se zaštiti dete, jer oni da su želeli da zaštite dete proglasili bi 100 odsto oštećenja. Ovako je cilj da se oduzme imovina", objašnjava Dedić.
 
Prethodni protest održan je 5. novembra u organizaciji Branislave Dedić, predsednice odbora za pomoć osobama sa invaliditetom Pokreta slobodnih građana i majke deteta sa Daunovim sindromom. 
 
Sa tog protesta poručeno je da podrška države izostaje kada su u pitanju različiti vidovi invaliditeta. Pročitano je i otvoreno pismo koje je majka uputila gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Kako kaže za 021, odgovor je dobila dva dana nakon protesta, odnosno više od mesec dana od kad je isto pismo na njegovu adresu upućeno. Rečeno joj je da svoje probleme podeli sa Pokrajinom. 
 
Više o tome šta je rečeno na ovom okupljanju pročitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti