"Fašistički grafit na Filozofskom drski pokušaj da se nametne tema strana Univerzitetu i svima nama u Vojvodini"

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević reagovao je na pojavu grafita "smrt komuni" i kukastog krsta na fasadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rekavši da takva poruka duboko vređa sve koji razmišljaju da su civilizacijske vrednosti u toleranciji, suživotu i različitosti.
"Fašistički grafit na Filozofskom drski pokušaj da se nametne tema strana Univerzitetu i svima nama u Vojvodini"
Foto: 021.rs
Kako je 021.rs objavio, grafit "smrt komuni" uz kukasti krst pojavio se na fasadi Filozofskog fakulteta, nakon što je grafit iste sadržine napisan na Grobnici narodnih heroja iz Drugog svetskog rata na Kalemegdanu. Sve se dogodilo nekoliko dana nakon skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu. 
 
"Kukastom krstu, koji predstavlja poruku fašizma, nije mesto na našem Univerzitetu i Filozofskom fakultetu. Ovo je drski pokušaj da se nametne jedna tema koja je uvek bila strana i Univerzitetu i svima nama koji živimo u Vojvodini i koji imamo sveže sećanje na produkte fašizma", poručio je Milošević i dodao da ovaj simbol lako može prerasti u verbalno, ali i fizičko nasilje.
 
Fašistički grafit je danas prekrečila Antigrafiti jedinica Gradskog zelenila. 
 
Pokrajinski sekretar istakao je da danas poručujemo u ime akademske zajednice, studenata, odgovornih u Gradu, Pokrajini i Republici, da ovo nisu poruke vrednosnog sistema, već poruke koje ga razaraju. On se osvrnuo i na sve češću zloupotrebu Univerziteta u političke svrhe.
 
"Nije dobro da vređamo studente i profesore i da namećemo ideje koje imaju prizeman karakter. Bilo bi dobro da se uzdržimo, ne zato što je to zakonom utvrđena norma, nego zato što je to, pre svega, etičko ponašanje u okviru Univerziteta, na kome se neguje različitost i pravo na različitost, a ne jedno politikantsko grupisanje i pokušaj da se poistovetimo sa nekom, neretko i primitivnom idejom", zaključio je sekretar Milošević.
 
Sekretar Milošević je izrazio uverenje da će policija i drugi organi preduzeti sve da se ovakvi događaji više ne ponove.
 
Zakon o zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja donet je pre deset godina. Za kršenje odredbi ovog zakona zaprećena je kazna između 5.000 i 50.000 dinara. 
  • Bog kao rešenje

    14.12.2019 11:07
    Vera prožrdrala nauku
    Ako profesori fakulteta veruju da Bog treba sam da reši probleme, i da će Bog da reši probleme, onda nam se crno piše.
    Ako vlada i Ministarstvo misle da vernici imaju bolje sposobnosti rešavanja problema i bolje mišljenje, pa zato guraju crkvu na fakultete, onda nam se crno piše.
    Trebao bi neko o tome javno da zbori.
    Veronauka može da bude jedan predmet ali ne može da stavi sve predmete pod svoje okrilje, kao što je u svojoj javno nekritikovanoj i nezapaženoj seriji predavanja na Spensu pokazala da čini.
  • Problem na faksu

    14.12.2019 09:22
    Možete da dislajkujete koliko hoćete, ali glas da se podeljeni na ekstreme studenti istorije svakodnevno kolju na fakultetu i svima stvaraju nepodnošljiva atmosferu za učenje, doduše koja verovatno potiče od međusobnog klanja vlade i opozicije, daleko se čuje.
    Fakultet ne neguje akademski stav koji je iznad podela.
    A po tome kako uplašeno na svojim pozicijama rade studenti drugih smerova, evidentno je da ima problema na mnogim smerovima, koji se zataškavaju, o tome kako se uče da postupaju u problemima iz svojih struka.
    Fakultet treba da vode oni koji imaju dovoljno pameti i mudrosti u znanja da potstaknu rešavanje a ne stvaranje i zataškavanje problema, i na fakultetu, i u društvu.
    Ako ni na kom drugom, a na filozofsko smerovi moraju da sarađuju jer su oni društvo u malom.
  • Fašizam u Srbiji

    14.12.2019 09:09
    Negovanje semena
    Ako dekanica nije tražila da se podigne frka oko ovog problema da bi se zataškavali problemi na fakultetu i svima javno saopštila zašto profesori preplašeni ćute o svojoj nemoći da utiču na društvo, to znači da ni za bilo koji drugi nedopustivi problem koji bude bio bilo na fakultetu, bilo kada njegovi zaposleni studenti treba da reaguju na poslu, se neće javnost alarmirati i osuditi oni koji su za sprečavanje nasilja nezainteresovani. Uključujući pedagoge i psihologe u socijalnom i školama.
    Ćutanje o nasilju i problemima nije ništa drugo nego fašizam.
    Koja firma je ikada videla da su psiholozi u hr alarmirali mobing, umesto da su objašnjava li radnicima da je problem isključivo u njima samima.
    Ako je uz sve afere, i onaj "Art Roots Guerilla Network" pozvao da uključe lekcije o fašizmu, onda to znači da su sa razlogom optuženi da neguju fašizam tj tolerišu nasilje, pod maskom tolerancije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.