Traže se koncesionari za izgradnju četiri garaže u centru Novog Sada

Grad Novi Sad objavio je javni poziv za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža u Novom Sadu.
Traže se koncesionari za izgradnju četiri garaže u centru Novog Sada
Foto: Pixabay
Reč je o četiri prethodno najavljene lokacije, kojima će privatnici upravljati 43 godine - podzemna garaža u Ulici Modene, na uglu Uspenske i Šafarikove, kod zgrade Banovine i na Trgu republike.
 
Konkretno, za garažu u Modene podzemna etaža nije ograničena (ali se preporučuju dve etaže), a procena je da će površina biti blizu 3.500 kvadrata. Kapacitet garaže je okvirno 100 automobila po etaži. Pristup je iz Modene, iz smera Ulice Žarka Zrenjanina. 
 
Garaža na uglu Uspenske i Šafarikove biće nadzemna (Po+P+4), ukupne površine 10.500 kvadrata, kapaciteta oko 70 mesta po etaži, a ukupno 350 mesta. Pristup garaži je iz Pap Pavla i Šafarikove.
 
Kod Banovine se takođe planira podzemna garaža sa dve etaže i ukupne površine 6.000 kvadrata, te približnim kapacitetom oko 90 mesta po etaži. Pristup garaži je iz Banovinskog prolaza i iz Ulice vladike Platona.
 
Garaža na Trgu republike biće podzemna, sa preporučene dve etaže i ukupnim kapacitetom od oko 400 putničkih automobila. Bruto površina je oko 14.000 kvadrata, a pristup garaži je iz Daničićeve ulice i Žarka Vasiljevića. 
 
Grad će obezbediti gradsko građevinsko zemljište za ovo javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije, a sama gradnja bi podrazumevala izgradnju objekta, uređenje, osvetljenje, vodovod i kanalizaciju, klimatizaciju, kao i opremu. 
 
Koncesija funkcioniše tako što zainteresovana i izabrana firma u celosti finansira sve faze ovog projekta, a garaže dobija na 40 godina, odnosno najviše 43 godine. Razlika od tri godine odnosi se na period koji će izabrana firma imati da izgradi sve četiri garaže, a snosiće i sav rizik u vezi sa komercijalnim korišćenjem garaža. Grad, u slučaju koncesije, ne snosi nikakav rizik i ne daje garancije izabranoj firmi da će uspeti da ostvari poslovni uspeh. U ovim uslovima je Grad nedavno sklopio i JPP za državne apoteke.
 
Firma koja preuzme garaže moći će da odredi cenu za parkiranje, ali uz prethodnu saglasnost Grada i u skladu sa važećim propisima i ugovorom koji bude potpisan. 
 
Javni poziv otvoren je do 21. februara 2020. godine, a kriterijum za dodelu posla je ekonomski najpovoljnija ponuda. Svaka zainteresovana firma dužna je da za svaku od garaža za koju planira da aplicira dostavi bankarsku garanciju u iznosima od 14 miliona dinara (za garažu u Modene) do 38 miliona dinara (za garažu u Šafarikovoj).
 
Podsetimo, plan Grada da sprovede koncesiju za izgradnju ukupno 12, a u početku pomenute četiri garaže, naišao je na negodovanje opozicije u Skupštini grada. Odbornici demokrata mišljenja su da će ovo biti "jedan veliki neuspeli projekat" u okviru dva slaba mandata aktuelne vlasti, a odbornici radikala smatraju da bi Grad mogao ove projekte da iznese sam i potom ubira prihode od naplate parkiranja.
 
Preostalih osam lokacija za planirane garaže u narednim godinama nalaziće se u stambenim naseljima. Koja su naselja u pitanju saznajte OVDE.
  • Dragan

    25.02.2021 14:48
    Garaze javne
    Molim vas da mi neko objasni zasto je urbanisti kim planom bilo planirana javna garaza na prostoru Geoplana na Futoskoj ulici, pa je zbog toga promenjen plan izgradnje u ul. Petra Drspsina jer je iz te ulice bio predvidjen ulaz u tu garazu a izlaz na Jerrjsku ulicu. Ako ta opcija otpada onda promenite i plan izgradnje u ulici Petra Drapsina
  • tamara

    14.12.2019 17:42
    Banovina
    Potpuno je nejasno cemu garaža ispod Banovine ako se pravi na 200 metara ista takva u Modene.Banovina treba da ostane u parku kako je to projektovano u vreme gradnje.U suprotnom poslednja zelena oaza u ovom delu grada će zauvek nestati!Razmislite dobro
  • Bili Kid

    13.12.2019 18:47
    Predlazem Dodika. Ovo mu jos nedostaje u potpunoj okupaciji Novog Sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti