Novosadskom preduzeću oduzeta dozvola zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada, direktor na sudu dogodine

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine oduzeo je dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog otpada operateru "Eko Hemik" iz Novog Sada zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada, saznaje 021.rs.
Novosadskom preduzeću oduzeta dozvola zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada, direktor na sudu dogodine
Foto: Pixabay
Iako je imala dozvolu za skladištenje opasnog otpada, ova firma je prekršila propise, jer joj je bilo dozvoljeno odlaganje samo u jednom objektu nekadašnjeg kikindskog "Hemika" koji je zakupila, i to najviše 10 tona dnevno, odnosno do 500 tona godišnje. Međutim, krajem maja 2019. godine, inspekcija je u objektu i u dvorištu zatekla oko 300 tona opasnog otpada. To znači da su mimo dozvole i zakona opasne materije odlagane na otvorenom prostoru
 
Naime, "Eko hemik" je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da stane u zakupljeni objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, čime je prekršio propise.
 
Kasnijim analizama je utvrđeno da je u bivšem "Hemiku" uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, pesticida, zatim filtera od ulja iz automobilske industrije, organski opasni otpad nepoznatog porekla u čvrstom i tečnom stanju, kao i neorganski otpad.
 
U skladu sa tim, podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, potvrđeno je za 021 u Sekretarijatu. Prijava je podneta zbog sumnje da je počinjeno krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljena prerada, odlaganje i skladištenje opasnih materija.
 
Kako za 021 navode u kikindskom Osnovnom sudu, protiv V. B. (25), zakonskog zastupnika "Eko Hemika" i pravnog lica "Eko Hemik" vodi se postupak, a glavni pretres zakazan je za 17. januar 2020. godine. V. B. se brani sa slobode.
 
U međuvremenu, dato je punomoćje koje ovlašćuje drugo fizičko lice da zaključuje pravne poslove i obavlja druge pravne radnje u ime firme "Eko Hemik". Prema podacima Agencije za privredne registre, osnovna delatnost društva je još uvek upravljanje opasnim otpadom, a na sajtu firme nije objavljeno ništa o oduzimanju dozvole.
 
Podsetimo, nedavni izveštaj Državne revizorske institucije pokazao je da se industrijski i opasni otpad u Vojvodini mahom skladišti nezakonito, a da to često čine čak i one firme koje su dobile dozvole od nadležnih organa. Više o tome u našem tekstu OVDE.
  • Mirko

    25.12.2019 22:13
    Novosađanin
    Dozvoljeno mu je godinu dana da skladišti otpad od datuma preuzimanja, nakon toga otpad je potrebno zbrinuti na propisan način. Neki otpad se izvozi u druge zemlje gde se nosi na spaljivanje, ili se predaje firmama u našoj zemlji koje imaju dozvolu za tretiranje određenog otpada. To može da bude spaljivanje, recikliranje itd.
  • Novosadjanin

    25.12.2019 20:56
    pitanje
    A gde odlazi takav otpad.Dozvoljeno mu je 10 tona dnevno ili 500 t godišnje da skladišti a šta posle ili šta sa ( dosad ) NE OTKRIVENIM VIŠKOM otpada.
  • SrBa

    25.12.2019 18:26
    Otpada ulja
    Su najveći zagađivača vode. Jedna litra ulja zagadi 1.000.000 litara pijaće vode. Pa pretvorite 300 tona ulja u zagađenje. A rafinerija u Beogradu za preradu ulja zvrji prazna. Da li je to slučajno? Nije. Treba pitati i oznički lobi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti