Plan za novu zgradu suda na izmenama nakon odustajanja od seče stabala

Izgradnja nove zgrade novosadskih sudova, dugo najavljivana Palata pravde koja treba da bude na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske ulice, trenutno je na čekanju, a nakon što su se građani pobunili zbog planirane seče velikog broja stabala za potrebe podzemne garaže.
Plan za novu zgradu suda na izmenama nakon odustajanja od seče stabala
Foto: 021.rs
Zgrada suda zajednički je i dugoočekivani projekat Republike Srbije i Evropske unije, koji se finansira iz sredstava IPA fonda i za koji je Ministarstvu pravde bila izdata građevinska dozvola, ali je ona u međuvremenu istekla.
 
Razlog je zastoj do kog je došlo nakon što su obelodanjene namere Grada da regulacionim planom, a za potrebe nove Palate pravde, poseče 14 stabala i ukloni dečje igralište, te izgradi podzemnu garažu, što bi ceo novi kompleks stavio na površinu od 11.000 kvadrata. Stanari ovog dela Novog Sada su se pobunili i organizovali nekoliko protesta, sa porukama da stabla stara nekoliko decenija ne smeju da budu posečena. 
 
Stanari su na jednom od protesta predstavili i takozvani "ugovor poverenja", sa idejom da se preda odbornicima Skupštine grada gde bi oni svojim potpisima prihvatili punu moralnu i materijalnu odgovornost za nastanak štete usled izglasavanja ovakve odluke. 
 
Čelnici Grada reagovali su organizovanjem sastanka sa stanarima, ali je konačan epilog koji je ponuđen u vidu kompromisa - smanjenje podzemne garaže i seča četiri od prvobitno najavljenih 14 stabala. Ovo rešenje pojavilo se u julu prošle godine, ali je tada priča stala i ovaj planski akt i dalje nije finalizovan, niti usvojen.
 
Na pitanje 021 dokle se stiglo sa ovim projektom, u "Urbanizmu" poručuju da je prvobitni plan korigovan u skladu sa uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, uz konsultaciju sa Poljoprivrednim fakultetom i u skladu sa zahtevima građana.
 
"Nakon toga, korigovano rešenje upućeno je Ministarstvu pravde od kojeg je dobijena usmena saglasnost na novo korigovano rešenje tj. potvrđena korekcija projekta za objekat sudskih organa. Smanjivanjem gabarita podzemne garaže, umesto prvobitnih 14 planirano je uklanjanje svega četiri stabla. Plansko rešenje za predmetni prostor predviđa sadnju školovanih sadnica starijih od 15 godina, izgradnju partnerno uređenog zelenog krova iznad podzemne garaže, opremanje prostora elementima urbanog mobilijara, sadnju cvetnjaka i ozelenjenih zidova", poručuje za 021 direktor Urbanizma Dušan Miladinović
 
Kako dodaje, ovo korigovano rešenje sada se nalazi u Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove. Na pitanje 021 da li će se ovaj dokument ponovo naći pred građanima u vidu javne rasprave, on dodaje da neće, jer zakon tako ne predviđa.
 
"Nakon usvajanja od strane Skupštine grada, plansko rešenje biće objavljeno u službenom listu Grada i na internet stranici Urbanizma", kaže Miladinović.
 
Podsetimo, nova zgrada suda u Novom Sadu jedna je od prioriteta koji je delegacija Evropske unije u Srbiji istakla u okviru ulaganja u pravosuđe u IPA 2017 projektu. Treba da zadovolji sve potrebe Osnovnog i Višeg suda, kao i tužilaštava, a u novoj Palati pravde radiće 250 zaposlenih. Zemljište je u januaru 2017. godine prebačeno u svojinu države bez naknade, izdata je građevinska dozvola, ali je ona u međuvremenu istekla.
 
Na pitanje 021 ko u ovom trenutku upravlja novcem koji je EU opredelila za novu zgradu suda, u Ministarstvu pravde navode da sporazum podrazumeva da novcem za projekte u ime i za račun Srbije upravlja Delegacija EU.
  • Valter

    23.02.2020 19:06
    Kome je pripala površina prvobitno predviđena za sud? Ne ovo ne čeka zbog stanara,ovo stoji zbog nečije šape na lokaciji u Radničkoj 2. Nemaju hrabrosti da kažu istinu.
  • Neko iz mase

    16.01.2020 16:05
    Slede izbori.
    Organizujte se na lokalu i predupredite sve ovo
    To sto na portalu pljujemo i negodujemo je jedno.
    Nazalost velikoj vecini odgovara svaka vlads pa i ova.
    Smeta nam ovaj politicar pa onaj. Pa onaj pre njega je bio sta je bio.
    To nije opravdanje ni za vas ni za mene.
    Lokal je prica sama ua sebe pa hajdete ljudi
  • MonteDushano

    16.01.2020 10:43
    Posečete li stabla, smog na vas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti