DS: Ubici braće Jovandić gradska vlast podiže spomenik

Pokrajinski odbor DS-a je saopštio da se na spisku onih koji su streljani u Novom Sadu posle oslobođenja 1944. godine i kojima se, prema odluci gradske vlasti, podiže poseban spomenik, nalazi i ime Janoša Tota iz Rumenke.
DS: Ubici braće Jovandić gradska vlast podiže spomenik
Foto: 021.rs

Demokrate su podsetile na to da je Tot pravosnažno osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u streljanju petorice braće Jovandić u dvorištu njihove kuće u Rumenačkoj ulici, 23. januara 1942. godine.

"Njegovo ime nalazi se na spisku "nevinih žrtava" komunističkih vlasti 1944/45. godine koji je sastavni deo zvanične dokumentacije i obrazloženja odluke o podizanju spomenika na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara. Sporna odluka je doneta pre više od godinu dana, a zahvaljujući glasovima vladajuće većine u Gradskom parlamentu, nedavno su u budžetu Novog Sada izdvojena i sredstva za pokrivanje troškova izgradnje tog obeležja", navode demokrate.



Oni su zatražili da se poništi sporna odluka o podizanju spomenika i tako spreči posredna rehabilitacija zločinaca i pripadnika okupacionih vojnih snaga čija su se imena, moguće tendenciozno, našla na spisku nevinih žrtava.

Ova stranka je takođe pozvala nadležne institucije da provere medijske napise o stablu vrbe o kojem je 021 danas pisao, u dvorištu zgrade na Bulevaru oslobođenja 28 za koju neki tvrde da se nalazila u dvorištu nekadašnje kuće Jovandića u kojem se dogodio stravičan zločin, te da to drvo, ukoliko se takve tvrdnje pokažu kao tačne, odmah stave pod zaštitu države, a da se mesto tragedije obeleži na prigodan način.

  • realno

    23.01.2020 18:12
    Evo teme za istraživačko novinarstvo, proveriti sve oko vrbe i jablanova, proveriti sve oko Tota ( da li je to baš taj ( u ranijem članku piše da je iz Rumenke, a sad da je rođen u Futogu) šta je radio, ko ga je rehabilitovao... Uradite to iz poštovanja prema porodici Jovandić, ali i za duševni mir nas živih.
  • ex chapman

    23.01.2020 13:19
    DS
    i da - naravno da DS koristi ovo da diskredituje SNS
    ali da nije bilo toga NS bi ladno dobio spomenik kojim se odaje pocast zlocincu!
    a mozda i vise zlocinaca. ne zvuce mi neverovatno sumnje da su SNS lenchuge samo prepisale spisak svih koje su komunisti pobili - i nevine i zlocince!
  • ex chapman

    23.01.2020 13:05
    porodicna istorija
    od mojih u tzv. raciji (a zapravo genocide) je stradao pradeda sa majcine strane ali u Titelu i hvala Bogu niko vise. a pradedinog brata sa oceve strane ubile su ustase kad su bezali. poveli su sa sobom taoce iz raznih sela da im partizani ne bi dizali kompozicije u vazduh (u svakom vagonu po jedan Srbin). posle su ih sve pobili. u NS su svi pretekli
    neki u komentarima pisu o tipovanju imucnih - i meni su moji pricali da je bilo i toga. ali je bilo i likvidacija poznatih predratnih komunista ili aktivnih Sokolova ili bilo koga za koga se sumnjalo da bi mu moglo pasti na pamet da se opire okupatorima. ipak je najvise ljudi pobijeno nasumicno (kao i mucenici Jovandici obicni paori, sirotinja)
    a ovoga Tota treba dobro proveriti i ako se ispostavi da je to taj isti - svi koji su radili na sastavljanju liste zrtava za taj novi spomenik da budu smesta otpusteni a zatim procesuirani zbog promovisanja etnicke mrznje i fasizma. takve greske se ne smu praviti. btw ono sto neki pisu da je Janos Tot cesta kombinacija su u pravu, ali sumnjam da ih ima bas previse koji su rodjeni 1923 u Futogu. hocu reci lako se da proveriti da li je to taj Janos Tot. a mozda bi trebalo pazljivo proveriti i neke druge na tom spisku. ovi DSovci su na Tota natrcali jer je on istaknuti primerak zlocinca pa prosto bode oci. a mozda ima jos nekih kojima nije mesto na listi nevinih zrtava. najgore je sto se ovkavim greskama kalja uspomena na one koji su stvarno nevini stradali od komunista posle oslobodjenja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti