Istorijski arhiv Novog Sada ostao u nadležnosti Grada

Istorijski arhiv grada Novog Sada ostaće u nadležnosti grada, pošto je usvojen amandman na Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je usvojen u Skupštini Srbije.
Istorijski arhiv Novog Sada ostao u nadležnosti Grada
Foto: FoNet

Da će Istorijskim arhivom i dalje upravljati novosadska lokalna vlast, potvrdio je i poslanik Srpske napredne stranke Žarko Mićin, koji je i podneo amandmane pre nekoliko dana (o tome više OVDE).


Novi zakon o arhivu će, kako je najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, stvoriti zakonski okvir koji će obezbediti potpunu zaštitu i očuvanje arhivske građe, bez obzira na oblik u kojem nastaje.

Na sednici Skupštine su usvojene i izmene Zakona o kulturi kojim se preciznije utvrđuje koje sve delatnosti predstavljaju predmet regulisanja ovog zakona, kao i koje od njih imaju karakter umetničkih. Ministarstvo je navelo da se između ostalog, umetničkim disciplinama dodaje delatnost umetničke fotografije. Novim zakonskim rešenjima uspostavlja se pravni osnov za jasno utvrđivanje kriterijuma na osnovu kojih će se procenjivati značaj kulturnih manifestacija i festivala na centralnom i lokalnom nivou. Pored toga, sistemski se uređuje oblast digitalizacije kulturnog nasleđa i reguliše oblast umetničke igre.

Izmenama i dopunama uvode se nova ograničenja koja će, kako navodi minstarstvo, dovesti do prestanka zloupotrebe korišćenja stanja vršilac dužnosti direktora i shodno tome izbegavanja javnih konkursa za njihov izbor. Takođe, preciziraju se uslovi za izbor direktora ustanova kulture i tako prevazilaze problemi koji su se pokazali u dosadašnjoj praksi.

Poslanici su potvrdili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Reriha Ruskoj Federaciji. Sprovođenjem Sporazuma najstariji srpski ćirilični rukopis, koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, biće kompletiran sa nedostajućim listom br. 166. koji je u XIX veku odcepio i ukrao ruski sveštenik i potom odneo.

  • Sloba53

    25.01.2020 14:25
    Bar nešto !
  • Ime i prezime

    25.01.2020 08:00
    Браво за директора Перу и Архив.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti