FOTO: Otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, prazan prostor čeka IT firme i startapove

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu danas je počeo sa radom, a 10.000 od ukupno 30.000 kvadrata namenjeni su studentima i zaposlenima na Fakultetu tehničkih nauka.
FOTO: Otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, prazan prostor čeka IT firme i startapove
Foto: 021.rs
Otvaranju je prethodio završetak prve faze radova na novom objektu, dok će se u narednoj fazi, u toku ove godine, prostor pripremati za startap i IT kompanije, kao i za institute u nadležnosti Pokrajinske vlade, koji će koristiti preostale kvadrate.
 
Pokrajinska vlada nedavno je formirala d.o.o. "Naučno-tehnološki park", a trenutni v.d. direktor parka je prof. dr Srđan Kolaković.
 
 
Naučno-tehnološki park je zajednička investicija Republike i Pokrajine, realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske investicione banke, dok je završne radova na uređenju okoline objekta platio Grad Novi Sad. Cela investicija koštala je 26 miliona evra.
 
Kako je na otvaranju objekta poručila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, Srbija do 2014. godine nije imala nijedan naučno-tehnološki park, a do kraja mandata ove vlade biće ih ukupno četiri - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u Čačku. 
 
"Stvaramo mrežu startap centara širom Srbije i drugačiju budućnost za našu zemlju, za generacije koje dolaze. Te 2014. godine nismo imali ni programiranje u školama, a ni škole povezane na internet, a sada imamo sve škole povezane na internet, programiranje je uvedeno u škole, a sledećoj vladi dajemo i infrastrukturne preduslove da Srbija bude mnogo konkurentnija zemlja nego što je bila do sada", rekla je Brnabić i dodala da u celom regonu centralne i jugoistočne Evrope samo Slovenija ima naučno-tehnološki park. 
 
Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački podsetio je prisutne da FTN proslavlja 60 godina postojanja i da je značajno što se baš sada otvara objekat koji je, kako kaže, okosnica razvoja IT struke i Srbiji.
 
"Gradnja ovog objekta višestruko je važna, pre svega u domenu povezivanja nastave i nauke, privrede i startap zajednice jer će doprineti kvalitetnijem obrazovanju većeg broja inženjera. Tokom gradnje je bilo mnogo izazova, čak i neverice, ali smo se sa svim problemima uspešno izborili", rekao je Doroslovački i dodao da se "posebno zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".
 
 
Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, sasvim je prirodno da je adresa ovakvog objekta upravo u Novom Sadu, uz univerzitetski Kampus.
 
"Ovo nije samo 'najpametnija' i 'najzelenija' zgrada u gradu, ovo je sistem za budućnost, nova stranica u poglavlju Univerziteta, fakulteta, ali i države. Nadam se da ćemo uz pomoć Vlade uskoro i preko puta, na Spensu imati Centar za istraživanje veštačke inteligencije i napraviti klaster. Veliki svetski brendovi došli su u Srbiju i Novi Sad i u portfoliju im stoje novosadske adrese", naveo je Vučević.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je otvaranje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu samo jedna u nizu lepih vesti za Vojvodinu.
 
"Drugu fazu u ovoj investiciji započećemo narednih nedelja, nadam se i završiti do januara naredne godine i pokrenuti transparentan i održiv sistem. Narednih nedelja počinjemo izgradnju zgrade instituta Biosens, a u narednih šest do osam nedelja ulazimo u projekat nove zgrade Medicinskog fakulteta, zajedničkim sredstvima fakulteta i Pokrajinske vlade", najavio je Mirović.
 
Šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke Dubravka Negre rekla je da je EIB drago da učestvuje u ovakvom projektu, koji je i jedan od najvećih koji banka finansira u ovom delu Evrope. 
 
"Projekat koji sprovodi Vlada Srbije uz našu podršku vrlo je ambiciozan i uključuje, između ostalog, institut Biosens u Novom Sadu, naučno-tehnološki park i Elektronski fakultet u Nišu, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Institut za fiziku... To su projekti koje će stvoriti bolje uslove za rad istraživačima, studentima i profesorima. Svi veliki projekti imaju probleme, ali bitno je da su tu ljudi odlučni da ih završe i da imaju svrhu koja im je namenjena", naglasila je Negre prisutnima na otvaranju prve faze NT Parka.
 
 
Problemi o kojima su prisutni na otvaranju govorili odnose se, pre svega, na kašnjenje u izvođenju radova. Naime, kako je 021 već pisao, radovi su kasnili u dva navrata, a oba puta nije detaljnije objašnjeno zbog čega se to dogodilo. Inače, radove je izvodila italijanska firma "Italiana Costruzioni" zajedno sa "Amigom" iz Kraljeva.
 
Deo zgrade koji je dat na upravljanje Fakultetu tehničkih nauka poslednjih nedelja opremljen je nameštajem i tehnikom. Druga faza, koja će uslediti, obuhvatiće prilagođavanje prostora drugim firmama, ali i odabir onih firmi koje će dobiti priliku da posluju u ovoj zgradi. Način na koji će to biti učinjeno pokrajinski premijer Igor Mirović najavljuje kao transparentan i sproveden putem konkursa, uz decidno navedene uslove za svaku od zainteresovanih kompanija.
 
Ideja NT Parka od početka se predstavlja kao saradnja fakulteta i privatnog biznisa, kako bi se ojačao IT sektor, a mladi naučnici i inženjeri zadržali u Srbiji.
  • @Гастарбајтер

    04.02.2020 12:06
    Dolaziš ti jer ćeš da dobiješ donaciju za svakog zaposlenog koju mi svi plaćamo
    Jer ćeš da glumiš stranog invenstitora
  • Ana

    02.02.2020 10:31
    E da....
    Eno vam još jedan manji staklenik, bivša zgrada ne znam koje Banke u Stražilovskoj.

    Niste morali ništa da zidate već samo da kupite gotovu zgradu, ako vam se već troše pare.
  • Ana

    02.02.2020 10:19
    Čini mi se..
    Da će ovaj staklenik uskoro biti preplavljen teretanama, školicama jezika, buticima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.