Ponovo kasni izgradnja Naučno-tehnološkog parka zbog izvođača radova

Izgradnja dela zgrade Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, namenjenog Fakultetu tehničkih nauka, kasni više od mesec dana u odnosu na najavu da će studenti od 1. oktobra moći da otvore novu školsku godinu u ovom objektu.
Ponovo kasni izgradnja Naučno-tehnološkog parka zbog izvođača radova
Foto: 021.rs
Reč je o 10.000 od ukupno 30.000 kvadrata prostora u novoj zgradi, tačnije o prvoj fazi radova. Druga faza obuhvata 20.000 kvadrata, koji će biti na raspolaganju za novoformirano preduzeće Naučno-tehnološki park d.o.o. i za druge IT firme, s ciljem da se u njima zaposle studenti sa fakulteta.
 
Ovo pomeranje usledilo je nakon što su radovi prethodno, prošle godine, već produženi za godinu dana. Sredinom jula 2018. godine, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je tokom obilaska poručio da se rok za završetak radova pomera za godinu dana, bez preciziranja koji su problemi tačno uticali na usporavanje realizacije investicije vredne 12,6 miliona evra.
 
 
Sada, godinu dana kasnije, Mirović kaže za 021 da se u odnosu na plan kasni 30 do 45 dana i to zbog izvođača radova. Radove izvode italijanska firma "Italiana Costruzioni" i "Amiga" iz Kraljeva.
 
"Plan je bio da objekat pustimo u rad 1. oktobra, međutim imali smo nekih malih problema s izvođačem. Sve je to rešeno u međuvremenu - završena je nabavka za nameštaj za prvu fazu, u toku je nabavka za određenu tehničku opremu poput kompjutera, telefonske centrale i ostalo. Da li će sve biti gotovo 1. ili 15. decembra, nije sigurno, ali nemamo nikakav problem po pitanju organizacije ili finansiranja", kaže Mirović za 021.
 
I na Fakultetu tehničkih nauka kažu da su završni radovi, opremanje i useljavanje u toku. 
 
"U utorak, 22. oktobra predstavnici izvođača radova 'Italiana Costruzioni' su izneli dinamički plan prema kome će radovi biti završeni za manje od dve nedelje. Takođe, osim završetka radova, potrebno je izvršiti i tehnički prijem objekta koji je upravo u toku. U tom prostoru će se školovati oko 5.000 studenata i FTN želi da bude u potpunosti siguran kada su bezbednost i uslovi rada u pitanju. Što se opremanja tiče, završen je tender za nabavku nameštaja koji polako pristiže, a završetak tehničkog opremanja se očekuje po isteku javne nabavke, tačnije kada se odabere izvršilac radova za nabavku opreme", poručuju na FTN za naš portal.
 
Inače, bilo je najavljeno da će studenti smerova E1 i E2 od oktobra krenuti da pohađaju nastavu u novom objektu. 
 
Kad je reč o javnoj nabavci za opremu, ona je raspisana 25. oktobra, sa rokom dostavljanja ponude od mesec dana tj. do 25. novembra. Mirović za 021 podseća da je Pokrajina nedavno formirala i novo preduzeće koje će preuzeti upravljanje objektom.
 
Naime, pokrajinskom skupštinskom odlukom osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću Naučno-tehnološki park. Pokrajinska vlada je 9. oktobra donela rešenje da se u skupštinu društva imenuju pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević (predsednik Skupštine društva), kao i prodekan za razvoj i saradnju s privredom Poljoprivrednog fakulteta Dragan Glamočić i prorektorka na Univerzitetu Sanja Podunavac Kuzmanović (kao članovi skupštine preduzeća).
 
Naučno-tehnološki park je zajednička investicija Republike i Pokrajine, ali je u finansiranju učestvovao i Grad Novi Sad, koji će finansirati opremanje okoline parka.
 
Više o kašnjenjima od prošle godine čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Neko sa FTN

    05.11.2019 10:14
    @Vlada
    Vlado, nisi u pravu. Već je na FTN najavljeno useljenje u NT park do kraja 2019. godine. Doroslovački što obeća, a obećao je da će izgraditi NT park, on to i ispuni, za razliku od dekana koji su pre Doroslovačkog, od 1984. godine, gradili NT park, a nisu uspeli ni ono ruglo TMD da sruše.
    Svaka čast prof. Doroslovačkom na izgradnji NT parka!
  • Vlada

    04.11.2019 16:11
    2019. godina:
    Nema veze što kasni NT park, bitno je da se završi. Ako smo mogli 35 godina da čekamo NT park, možemo da sačekamo i još koji mesec!

    2024. godina:
    Nema veze što kasni NT park, bitno je da se završi. Ako smo mogli 40 godina da čekamo NT park, možemo da sačekamo i još koji mesec!
  • Neko iole upućen

    03.11.2019 17:12
    @ VV NS
    Postoji podzemna garaža, tako da bas naprotiv tvom misljenju jako je dobro sto je napravljen objekat jer bi trebalo da rastereti natrpane parkinge i obezbedi parking makar nastavnom osoblju.

    Kako bi bilo kad bi svi koji nemaju veze sa ovim cutali i ne iznosili neistine zarad kojeg lajka...
    Bez obzira koja vlast i ko ce otvoriti objekat, ovo nesto sto ce nadziveti i mnoge vlasti posle i jako je bitno za razvoj univerziteta.

    Ako pomenuto stepeniste i rampa nisu na zemljistu predvidjenom za objekat, pa dobro, otkupice se to parce. Postoje uslovi za to pa ce se resiti. A slucaj nije nimalo slican Pupinovoj palati. Tamo je smetalo svima koji prolaze, ovde ne smeta nikome jer je uredjeno setaliste okolo.

    Nikome ko radi na FTN-u nije drago sto kasni pustanje u rad jer se postojeci kapaciteti koriste na maksimumu ali istrpeli smo do sada pa istrpecemo jos malo. Sve pohvale sto se konacno privodi kraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti