FOTO, VIDEO: Građane uznemirila seča drveća uz gradilište novog parka između Detelinare i Novog naselja

U proteklih nekoliko dana na zelenoj površini između Detelinare i Novog naselja, uz prostor gde je u toku uređenje novog parka, posečen je veći broj stabala, saznaje 021.rs.
FOTO, VIDEO: Građane uznemirila seča drveća uz gradilište novog parka između Detelinare i Novog naselja
Foto: 021.rs

Prema informacijama 021.rs, radi se o pripremama za gradnju kompleksa sedmospratnica.

Seča stabala je uznemirila stanovnike koji žive u blizini i oni su se obratili 021.rs, navodeći da im nije jasno zašto se seku stabla koja su tu godinama. Neki od građana koji su nam se obratili su posumnjali da možda neko neovlašćeno seče i krade drva za ogrev, jer ljudi koji su sekli stabla nisu imali uniforme ili oznake neke firme.

U Gradskoj upravi su za 021.rs rekli da su predstavnici Uprave za građevinsko zemljište investicije (UGZI), Gradskog zelenila, Komunalne inspekcije i komunalne milicije izašli na lokaciju po dojavi o navodnoj bespravnoj seči stabala i da je ustanovljeno da je vlasnik privatne parcele počeo sa krčenjem postojećeg rastinja.

Na samoj lokaciji reporter 021.rs nije zatekao radnike, ali je primetno da je nedavno bilo seče drveća. Uklonjen je veći broj stabala, kao i dosta okolnog šiblja neposredno uz samu lokaciju, gde bi trebalo da bude novi park. Ono što se ipak primeti kada se pogleda mapa gradilišta novog parka i urbanistički planovi, izvesno je da je seča obavljena na mestu gde treba da niknu nove zgrade.

Radi se o zemljištu od 9.500 kvadrata na uglu ulica Milana Ješića Ibre i planiranog produžetka ulice Đorđa Nikšića Johana, a koje je UGZI krajem oktobra prošle godine prodao za gradnju kompleksa sedmospratnica. U bazi izdatih građevinskih dozvola nema podataka o tome da je građevinska firma "Inobačka" podnela zahtev za radove na ovom mestu za gradnju stambenog kompleksa koji su nazvali "Park Residence".

Dodajmo i da gradnja i uređenje novog parka između Detelinare i Novog naselja izgleda kao da stoji ili je usporena, a  21. februar je rok u kome bi trebalo da bude gotova ova faza uređenja parka. 

Na samom gradilištu reporter 021.rs je video tek nekoliko radnika, od kojih se činilo da samo dvojica kod fontane nešto rade, dok ostali ili su imali pauzu ili su vozili bager po blatu. Na gradilištu parka je od ranije završena kuća planirana za toalet, kao i oko stotinak metara behatoniranih staza i postavljeno je više desetina stubova javne rasvete, dok u raskopanim rovovima kojih ima svuda stoje pretežno cevi koje se koriste za vodovod ili kanalizaciju.

Podsetimo da radove vredne 149,1 milion dinara sa PDV izvode firme "Graditelj NS", "Energotehnika južna Bačka", "KLM inženjering TM" i firma "MN" iz Loznice. Oni bi trebalo da do 21. februara završe postavljanje oko dva kilometra vodovodnih cevi, 800 metara kanalizacije, zalivni sistem dug 7,1 kilometara, 64 stubova rasvete, 2,3 kilometra elektro-kablova, ali i druge elektro, telekomunikacione i mehaničke radove. Kažimo i da je ovo samo deo radova i da tek treba da usledi tender za izvođača, koji će obavljati hortikulturno uređenje parka, ali i postaviti opremu za dečija igrališta, teretane na otvorenom, kao i terene za boćanje.

Kako je izgledalo gradilište u septembru možete pogledati OVDE. Kako bi trebalo da izgleda ovaj park kada se završi ovaj deo radova, saznajte OVDE.

  • milicica

    06.10.2020 20:38
    nesto se mislim
    Odustali pametnjakovici kao fol nesto nije u redu pa prodali investitorima i nici ce zgrade.
  • Novosadjanka

    01.02.2020 16:00
    Vec vidjeno
    Inobacka=pljacka!
  • Voja

    31.01.2020 12:22
    Logično
    Najbolji način da se započne uređenje parka je da se poseku stabla, zar ne? Trebali su odmah izliti i betonsku ploču, pošto je lakše za održavanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.