Grad 20 godina od požara na Radničkom traži investitora za skelet spaljene zgrade

Novosadska lokalna uprava je 20 godina od požara na Radničkom univerzitetu raspisala javni poziv za investitore zainteresovane za budućnost ovog objekta.
Grad 20 godina od požara na Radničkom traži investitora za skelet spaljene zgrade
Foto: 021.rs

Ovaj javni poziv raspisan je 31. januara, odnosno nešto više od mesec dana od kako je Skupština grada od Vlade Srbije zatražila da se promeni odluka iz 2018. godine i da se ostavi mogućnost da zgrada može i da bude srušena, pošto je prethodno Gradu dodeljena u vlasništvo samo radi obnove. O ovome više OVDE.

Takođe, raspisivanje neobavezujućeg javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti sa predlogom pravnih okvira za investiciono ulaganje u zgradu Radničkog univerziteta je usledilo i nakon što je nedavno gradonačelnik Miloš Vučević izjavio da imaju investitore spremne da ulažu.

Vučević je tada za 021.rs naveo da je zagovornik da se zgrada proda, ali da je problem što nema parking, kao i to što je deo parcele Radničkog upisan kao suvlasništvo Grada i građana koji žive u okolnim kućama i zgradama, što je, prema njegovim rečima, potpuno neobjašnjivo. Više o gradonačelnikovim stavovima o Radničkom pročitajte OVDE.

U javnom pozivu koji je objavljen na sajtu gradske uprave, Grad navodi da nudi 13-ospratnicu od 6.687 kvadrata sa parcelom od 624 kvadrata, čija je većina pod objektom, a okolno zemljište je 98 kvadrata. Lokalna vlast od potencijalnih investitora očekuje da dostave pismo kojim bi pokazali zainteresovanost za investiciono ulaganje, kupoprodaju objekta, javno-privatno partnerstvo sa ili bez elemenata koncesije, zakup i slično, kao i predlog poslovne delatnosti Radničkog u budućnosti.

Zainteresovani bi trebalo da dostave i reference iz oblasti gradnje, investicija i slično, idejno rešenje za realizaciju investicionog programa, uz okvirni iznos ulaganja, plan i dinamiku realizacije, kao i druge informacije. Pisma o zainteresovanosti se primaju u Gradskoj kući do 26. februara u 12 časova.

Podsetimo da je, nakon požara 6. aprila 2000. godine, dotadašnji Novosadski otvoreni univerzitet preseljen u Radničku 20, a da je od osiguranja upotrebljeno milion nemačkih maraka za raščišćavanje ruševina i gradnju protivpožarnih stepenica. Lokalna vlast i uprava NOU narednih godina nisu našli rešenje za obezbeđivanje dodatnih sredstava za obnovu, zbog čega je tadašnja gradonačelnica Maja Gojković Radnički izbrisala sa spiska novosadskih ustanova.

NOU kao samostalna ustanova nije godinama uspevao da nađe investitora i u međuvremenu je Novi Sad, na osnovu duga Dnevnika, postao vlasnik jednog sprata. Grad je 2017. pokrenuo inicijativu da se ovo pitanje reši tako što je NOU odustao od svojih prava na zgradu i kao vlasnik je upisana Republika, a objekat predat Novom Sadu, dok je NOU postao Novosadski dečiji kulturni centar.

  • Rade

    06.02.2020 12:34
    mi
    Da su hteli našli bi ga davno. Čekaju onoga koga moraju, ane traže!
  • Predlog

    04.02.2020 10:05
    Postoji investitor sa ogromnim budžetom.
    SNS partija.
    Neka tu sagradi svoje partijske prostorije.
  • IndijanaC Dzons

    03.02.2020 23:44
    Da li neko zna pravi razlog zasto ova zgrada toliko dugo nije bila renovirana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti