Desetinе prijava novosadskom tužilaštvu protiv maloletnika zbog narkotika

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu tokom prošle godine primilo je 76 prijava protiv maloletnih lica zbog krivičnih dela povezanih sa narkoticima.
Desetinе prijava novosadskom tužilaštvu protiv maloletnika zbog narkotika
Foto: Pixabay (ilustracija)
Najviše prijava, njih 70, podneto je zbog neovlašćenog držanja opojnih droga. 
 
Pet prijava protiv maloletnih osoba podneto je zbog krivičnog dela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, dok je jedna prijava podneta zbog omogućavanja uživanja opojnih droga.
 
"U pogledu vaspitnih mera koje se izriču maloletnicima, najčešće se u pitanju vaspitni nalozi, odnosno humanitarni rad, zatim posebna obaveza, odnosno uključivanje u tretman u savetovalištu ili zdravstvenoj ustanova. Kada se radi o krivičnom delu neovlašćeno držanje opojnih droga, izriču se vaspitne mere poput pojačanog nadzora organa starateljstva i upućivanje u vaspitno pravni dom", navode u Višem javnom tužilaštvu za 021.rs.
 
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ima nadležnost nad nekoliko opština Južnobačkog okruga. Na ovom području u nadležnosti VJT u Novom Sadu prijavljeno je gotovo pet puta manje maloletnika povezanih sa narkoticima nego što je to učinjeno prošle godine na području nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 
 
Beogradskom tužilaštvu podnete su prijave protiv 350 maloletnika, objavile su Novosti. I u ovom slučaju najviše prijava podneto je zbog držanja i korišćenja narkotika. 
 
Istraživanje koje je prošle godine sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita" među 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola pokazalo je da je svaki šesti srednjoškolac uzrasta od 15 do 18 godina probao neku od droga. Većina srednjoškolaca (66%) poznaje nekoga ko konzumira drogu, dok je 43 odsto njih bilo ponuđeno narkoticima. 
  • Jovan

    08.02.2020 07:17
    Iz njica
    Pa sad kad rebnu ove iz Jovanjice na 50 godina nece nikom pasti na pamet da se time bavi...jel?
  • Bujke

    07.02.2020 14:42
    Namcor
    Legalizujmo marihuanu I broj narkomana pasce na nulu
  • stevica

    07.02.2020 11:09
    Naselje
    Na Novom Naselju, posto policajac u patroli nije vidjen vec par godina, klinci u sred bela dana puse travu po klupama. Kod crkve imaju dve grupe maloletnika koji prodaju drogu i dezuraju po ceo dan u haustorima. To zna ceo kvart jer imamo oci, osim policije koja to ne vidi ili nece da vidi, da li zbog nesposobnosti ili iz nekih interesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti