FOTO: Obeleženo 12 godina od tragedije u "Laundžu"

Kod spomen ploče u Zmaj Jovinoj 8 obeleženo je 12 godina od pogibije osmoro mladih u požaru u kafeu "Laundž".
FOTO: Obeleženo 12 godina od tragedije u "Laundžu"
Foto: 021.rs

Tragičnog 17. februara 2008. godine, u požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Vence su položili članovi porodica i prijatelji nastradalih, a u ime Grada Novog Sada predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić. U kratkom obraćanju naglasili su da se ovakve tragedije ne smeju zaboraviti i da se mora raditi na prevenciji i zaštiti od požara.


Takođe, pomenuto je i da 12 godina od tragedije, mada su svi okrivljeni već godinama na slobodi nakon odsluženih zatvorskih kazni, nije primećeno kajanje ili da su se porodicama izvinili za ono što se dogodilo.

"Dvanaest godina posle strašnog događaja, kada je osmoro mladih ljudi izgubilo život, okupljamo se na ovom mestu pre svega da bi skrenuli pažnju onima koji donose odluke koliko njihove odluke mogu da imaju strašne posledice ukoliko se donose na takav način da mogu ugroziti bezbednost građana", naveo je Jelušić.

Otac Branke Saković, nastradale u požaru, Stojan Saković, poručio je da, iako je prošlo 12 godina, "nama kao da je bilo juče".

"Roditelji, rodbina, prijatelji, svi smo tu. I dalje ćemo obeležavati godišnjicu tragedije, skretaćemo pažnju da se ovo više nikada ne desi. Ali, nažalost, dešava se. Danas je lep dan i, umesto da smo u lepoj šetnji, mi odajemo poštu, iznosimo svoj bol za našom decom. Mi moramo to da iznesemo. Ali sigurni smo da to što i Grad sa nama radi, što mi kao roditelji želimo da nastavimo, jeste za dobrobit svih nas, da se ovo više nikad nikome ne desi", rekao je Saković.

Podsetimo da je prvooptuženi Miloš Malešev (sada 33 godine) iz Novog Sada osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina, koja mu je, na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine, smanjena na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.

Požar je izbio jer je Malešev, koji je bio u društvu Kulačanina, nakon što ga je kelnerica zamolila da napusti lokal zbog neprimerenog ponašanja, zapalio jamboliju na stepeništu. Vatra se, zbog lakozapaljivog materijala, brzo proširila i osmoro mladih je ostalo zarobljeno na spratu.

Iako je lokal bio bez dozvola i imao niz bezbednosnih propusta, nijedan državni organ zadužen za nadzor nije odgovarao zbog ovog požara.

Samo četiri godine posle tragedije u "Laundžu", 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

  • arhiva

    17.02.2020 20:00
    u bilo kojoj normalnoj zemlji zbog ove tragedije nadlezni ministar bi momentalno podneo ostavku .
    problem je sto ovo nije normalna drzava niti ce ikada biti .
  • Ja

    17.02.2020 20:00
    @Milan
    Stvarno bre, kako te nije sramota ....... da ne kazem sta si. Pa ko moze pomisliti bilo sta takvo u ovakvim slucajevima??? Stvarno treba da posetis cika doktora, da ustanovi sta nije u redu sa tobom i da ti prepise lekic. Stidi se svojih reci.
  • Zoki

    17.02.2020 19:27
    priča
    Uvek ista priča. Da se ne ponovi ita ko, aonda se desi Kontrast!! I šta onda bi i ko je odgovarao ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti