Osiromašeni Vojvođani traže više autonomije

Većina građana Vojvodine nije zadovoljna trenutnim statusom pokrajine u Srbiji, pokazuju najnovija istraživanja agencije "Skan".  
Većina građana Vojvodine nije zadovoljna trenutnim statusom pokrajine u Srbiji, pokazuju najnovija istraživanja agencije "Skan".

Ipak, najviše ispitanika, 28 odsto njih, zadovoljno je sadašnjim nivoom nadležnosti pokrajine, svaki peti se zalaže za široku autonomiju na osnovu ustava iz 1974. godine, a 15,4 odsto smatra da bi Vojvodina trebalo da ima veće nadležnosti nego sada, ali manje u odnosu na taj ustav. Ukidanje autonomije podržava svaki deseti građanin, a nezavisnost Vojvodine od Srbije 11 odsto Vojvođana.

Direktorka agencije "Skan", Milka Puzigaća, kaže da raste broj građana koji misle da pokrajina treba da ima što veće nadležnosti, pa i samostalnost, za šta se delom zalažu čak i pristalice naprednjaka i radikala. "S obzirom na moja iskustva, pratim ovo od 1988. godine, mogu da kažem da ovo nije njihov stav da Vojvodina treba da bude samostalna. Ovo je pre svega njihovo nezadovoljstvo statusom i osiromašenjem koje su doživeli", kaže Puzigaća.

Najviše građana (84%) smatra da Vojvodini treba vratiti imovinu, a značajna većina misli da u njenoj nadležnosti treba da bude širok spektar nadležnosti, od kulturne politike, do imenovanja sudija. Nadležnost nad policijom, te zakonodavna i ustavna nadležnost, nema podršku većine građana.

Većina živi lošije u odnosu na pre godinu dana

Skoro 54 odsto ispitanika tvrdi da u odnosu na prošlu godinu živi nešto (32,4%) ili mnogo lošije (21,5%), 42 odsto njih kaže da živi isto, dok nešto (3,9%) ili mnogo bolje (0,3%), živi oko četiri odsto ispitanika.

Stav da je materijalna situacija loša ili veoma loša, znatno je pristuniji kod starijih ispitanika, kaže direktorka "Skana": "Građani koji imaju između 18 i 25 godina najmanje misle da je materijalna situacija njihove porodice loša ili veoma loša, što će reći da su u sopstvenim porodicama prilično zaštićeni".

Bolesti i nemogućnosti lečenja plaši se 90 odsto građana!

Skoro 90 odsto ispitanika plaši se bolesti i nemogućnosti lečenja, a tek nešto manje pada životnog standarda, korupcije, nemorala, nepoštovanja zakona, kao i propasti privrede i posledica ekonomske krize. "Strah od inflacije beležimo na najvećim vrednostima od 2000. godine", kaže Milka Puzigaća.

Od najprisutnijih osećanja i raspoloženja skoro polovina ispitanika navodi nadu, a optimizam nešto više od trećine. Ipak, u odnosu na istraživanja od 2001. godine, ovo su najniže zabeležne vrednosti ova dva osećanja, odnosno raspoloženja. Posle njih, po frekfentnosti sledi razočaranost i strepnja, čije vrednosti beleže rast.

Istraživanje je vršeno krajem marta, na uzorku od 1.500 ispitanika, u 23 opštine, odnosno 50 mesta u Vojvodini. (D.S.)

Komentari 237

  • Srbin iz Vojvodine

    04.07.2011 06:50
    Pozdravio vas je Nole!

    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/FOTO-Najmladi-Novosadani-slavili-okovicevu-pobedu.html
  • Srbin iz Vojvodine!

    03.06.2011 20:21
    15 min. BG NS

    Najveca opasnost za "vojvodjane" je blizina Beograda. Srecom, dolazi vreme da ce se vozom relacija Beograda Novi Sad prelaziti za 15 minuta, pa vi "vojvodjani" poreklom iz 678-onfazive legitimisite koga hocete!
  • vesna

    03.06.2011 17:37
    vojvodina bez autonomije
    KAZU DA NAM TREBA VISE AUTONOMIJE...NE,TO NIJE TACNO...TREBA NAM TOTALNA AUTONOMIJA SA SVE GRANICNIM PRELAZIMA,PA DA BEOGRADJANIMA TREBA PASOS,DA DODJU U NOVI SAD...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti