Vučević: Projekat uređenja priobalja ključan

Govoreći o infrastrukturnim projektima koji će biti uključeni u novi Generalni urbanistički plan Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da će "svako ko je normalan i dobronameran, a nije politički motivisan, podržati uređenje".
Vučević: Projekat uređenja priobalja ključan
Foto: 021.rs
Projekat uređenja priobalja istakao je kao ključan, pre svega zbog mosta, ali i zbog očuvanja biodiverziteta Šodroša i Dunavca, i zbog veslačkih staza.
 
"Znači sve suprotno od onog što neki tvrde", naglasio je Vučević.
 
Posebno je istakao da nikada sam nije upotrebio termin "Novi Sad na vodi", jer to ne postoji.
 
"To je možda sad atraktivno da bi neko pravio 'Ne davimo Novi Sad' i neke patkice, ali ta priča ne postoji. Postoji potreba da uredimo priobalje, da čuvamo životnu sredinu, da čuvamo biodiverzitet... A sad je Šodroš potpuno zatrpan, nema dobru vodnu komunikaciju sa Dunavom, ugrožen je i biljni svet i riblji fond, ne postoje veslačke staze", navodi Vučević i dodaje da se bez projekta priobalja ne može usvojiti Generalni urbanistički plan, a to je do sledeće godine.
 
Osvrnuvši se na potencijalnu gradnju na Trandžamentu o kojoj je 021 pisao (opširnije OVDE), Vučević je označio ovo područje kao trenutno neatraktivnu lokaciju.
 
"Možda se neko zalaže da ostane ta depresija od bivše ciglane da čuva Tvrđavu. Ne znam da li čuva Tvrđavu, koliko vidim tamo svi odlažu smeće. Videćemo. Nek kaže struka šta će da bude", naveo je.
 
Podsetimo, projekat uređenja priobalja podrazumeva gradnju na prostoru Šodroša, brodogradilišta i Ribarskog ostrva. Projekat koči to što JVP "Vode Vojvodine" nisu izdale vodne uslove smatrajući da gradnja može ugroziti stabilnost vodnih i zaštitnih objekata, ugroziti vodni režim i ometati proticanje vode i leda (opširnije OVDE).
 
Trandžament koji je prethodno planiran za tematski park u novom GUP-u dobiće novu namenu - opštegradski centar sa stambenim i poslovnim zgradama. Problematično je to što je Trandžament deo zaštićene okoline Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem i što bi, po oceni Evropa Nostre, gradnja na ovom prostoru mogla narušiti integritet i očuvanje najvažnije prostorno kulturno-istorijske celine, ne samo Novog Sada, već i Vojvodine. 
  • Gradjanin

    05.03.2020 03:35
    Pluca grada
    Ribarsko ostrvo, Šodroš i okolina je deo zelenila i oaza grada, kome svakog dana i svakim
    potezom "investicionog urbanizma" strašno brzo punimo pluća betonom. Vandalizam, primitivizam, otimačina javnih dobara grada i svakog građanina od strane pohlepne grupe ljudi??. To mogu samo "moćni" ljudi kojima do Novog Sada nije stalo i ne vole ga.
  • garix

    03.03.2020 23:14
    ne davimo Novi Sad
    Vidi se da je gradonacelnik citao sve komentare na ovom portalu, pa sad mora da pegla i spinuje. Ta obala treba da se uredi, ali kao park, ne kao gradjevinsko zemljiste. Novi Sad treba da se siri i u sirinu a ne u visinu. Treba nam Novo naselje 2. Nije svakom stalo da zivi u centru po svaku cenu, treba planski isprojektovati ceo deo grada. Ali ne vredi im pricati kad je Galens vec kupio zemljiste i gradice gde mu se hoce. Ili ce neko reci, cekaj, necemo da se tu gradi??
  • Sunčica

    03.03.2020 07:17
    Neka nas bude stid što ćutimo

    Dodju na vlast I onda nas tlače, mogu kad za sitne beneficije kupuju glasove i onda upravljaju nasim životima i sudbinama. Nikada im dosta, koliko još miliona eura im je potrebno? Ovim što hoće da unište delić raja i dušu našeg grada prešli su svaku granicu.
    Ovaj gradonacelnik svojom glupošću, ne činjenjem i poslušnošću naneće nesagledivu štetu nizu generacija koje dolaze.
    A mi ćutimo sagnute glave?! Nekada imamo samo jednu šansu da nešto sprečimo, jer smo tu.
    Ako to sada ne uradimo ili bar pokušamo da uradimo NEKA NAS BUDE STID PRED GENERACIJAMA KOJE DOLAZE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.