SHARE za 021: Umrežavanje podataka u slučaju Novog Sada bio rizik, treba obučiti zaposlene

Četiri dana nakon hakerskog napada na servere "Informatike" i tri dana otkako je 021 javnosti otkrio ovu informaciju, poznato je malo više, ali ne i dovoljno o šteti koju je Novi Sad, sa svim gradskim službama, preduzećima i ustanovama, pretrpeo.
SHARE za 021: Umrežavanje podataka u slučaju Novog Sada bio rizik, treba obučiti zaposlene
Foto: Pixabay
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević juče je za 021 rekao da će oporavak od gubitka velike količine podataka trajati nedeljama, a nakon što je grad odbio da hakerima isplati otkupninu u bitkoinima. On je naveo i da za sada ne može da kaže da li su nestali podaci o dugovima građana za komunalije ili porez.
 
Dok čekamo da nadležni saopšte kolika je tačno šteta učinjena, razgovarali smo sa stručnjacima SHARE Fondacije i sigurnosti naših podataka, iskustvima iz regiona i sveta, kao i posledicama nebezbednog čuvanja ličnih i drugih podataka od važnosti za drugi po veličini grad u Srbiji.
 
 
  • Vlada

    06.03.2020 14:31
    @Jovan

    Najjači su mi ovi KV stručnjaci što od poznavanja teme imaju gledanje loših SF filmova iz 90-tih.
  • Jovan

    05.03.2020 20:52
    SVETSKI HAKERI I DOMAĆI IZRODI
    Za hakere (lopove) neće vam pomoći ni doktorati iz IT, jer je to zamršena pretraga koja vas vodi u slepi lavirint, kao što ubice obave jedan razgovor telefonom, a zatim bace karticu u reku. Zanimljivo je da promotori bitkoina mirno sve posmatraju, jer bitkoin će biti platežno sredstvo u svetu kad nas preuzmu mašine ("ljudski" roboti), a u međuvremenu vidimo da će ljudska ruka na kraju predati trezore sa bitkoinima "mašinama". Đavolska posla. Karte za pakao mnogi su već kupili i čekaju svoj sudnji čas.
  • goran dj

    05.03.2020 13:36
    Daj šta daš
    Neko od zaposlenih, prodao šifre.....100%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti