FOTO: Na prostoru brodogradilišta planirane dvadesetospratnice

Plan generalne regulacije priobalja predviđa dvadesetospratnice na prostoru brodogradilišta, to jest na parceli na kojoj pravo korišćenja ima kompanija "Galens".
FOTO: Na prostoru brodogradilišta planirane dvadesetospratnice
Foto: 021.rs
Ako bi se ovo ostvarilo, najviše zgrade u Novom Sadu zapravo bi se nalazile u priobalju, i to na području koje nije namenjeno za izgradnju kompleksnih objekata. Najviše zgrade u Novom Sadu trenutno su soliteri u Ive Andrića (na Bulevaru cara Lazara) na kraju Limana IV koji imaju 18 spratova, visoke su 75 metara i građene su krajem osamdesetih godina prošlog veka.
 
Prostor brodogradilišta novim planom je namenjen pretežno za izgradnju, dok je mali deo predviđen za zelenilo, vidi se na Planu generalne regulacije priobalja koji je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, kako tvrdi, dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće.
 
Kako se navodi u dopisu koji je "Urbanizam" uputio "Vodama Vojvodine", stambeno-poslovni i poslovni objekti na području brodogradilišta podrazumevaju investiciju od 300 miliona evra
 
Prostor Mornarice takođe je uglavnom namenjen izgradnji, ali bi tu, po planu, trebalo da se nađu desetospratnice, uz jedan manji deo prekriven zelenilom.
 
Jedini deo priobalja koji je zapravo namenjen sportu, rekreaciji i turističkim sadržajima je Kamenička ada, u kojoj preovladava zelenilo. Ipak, čak i tu će se, po planu generalne regulacije, u jednom delu naći zgrade od jednog do deset spratova namenjene turizmu i poslovanju. Tu je predviđen hotel visoke kategorije, a ostavljena je i mogućnost izgradnje kongresnog centra.
 
 
Kako se navodi u dopisu, a kako je 021 već pisao, planira se nova odbrambena linija koja bi ove prostore štitila od voda. Tvrdi se da je gradnja nove zaštite neophodna zbog izlaska grada na reku i realizacije kapitalnih projekata. Za razliku od prethodnog plana gde su planirane blokovske konstrukcije kao zaštita od poplave, s tim da je jedan deo zemljani, sada je linija odbrane potpuno betonska i pomerena i prostire se potpuno uz obalu. 
 
 
 
"Urbanizam" se u dopisu poziva na "Hidrološku studiju vodotoka Dunava sa hidrografskim podacima za potrebe izrade Plana generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu", čiji su zaključci poslužili kao smernice za izradu plana. Ipak, upravo je ovu studiju Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" ocenio kao nepouzdanu jer je "korišćen nedovoljan fond podataka". To znači da nije moguće sa sigurnošću znati šta će se desiti ako se nasip pomeri 500 metara u korito reke, kako je predloženo, kao i da, u tom slučaju, postoji opasnost od poplava. 
 
Novaković: Ovo je urbanistička perverzija
 
Borislav Novaković koji je ove planove predstavio javnosti navodi da se sada "vidi da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević omogućuje kompaniji Galens da na potezu starog brodogradilišta gradi stambeni kompleks do 20 spratova". 
 
"Ovo je urbanistička perverzija. Ni u najgorim predviđanjima nismo mogli da naslutimo da će na potezu brodogradilišta Galens dobiti mogućnost da gradi 20 spratova. To znači da gradonačelnik u bescenje upropaštava jedan od najlepših delova priobalja. To je projekat kojim Galens dobija, ali Novi Sad gubi. To je projekat kojim se Novi Sad na vodi pretvara u Galens na vodi", tvrdi Novaković.
 
Procenjuje da je ukupno oko šest hektara predviđeno za gradnju.
 
"Iako je u načelu predviđena spratnost do 14, predviđeni su i reperni objekti, govori se u množini, koji će moći da imaju i do 20 spratova i da se ne zna kako će biti raspoređeni i koje će biti kvadrature. Ipak, logično je da na ovih šest hektara pri ovoj spratnosti imamo negde oko 500 do 600 hiljada kvadrata koji će moći da se prodaju. Ova lokacija, uz sam Dunav i sa pogledom na Frušku goru, po meni ima minimalnu cenu kvadrata od 2,5 do tri hiljade evra po kvadratu, što znači da je potencijalna zarada onih koji ovde budu gradili biti između milijardu i dvesta miliona evra i milijardu i po", objašnjava Novaković. 
 
Novaković dalje kaže da samim tim priča o tome da ovaj projekat ne služi za stambenu gradnju i da će se jako voditi računa o turističkim i sportsko-rekreativnim sadržajima "pada u vodu".
 
 
Tvrdi da će, ukoliko se realizuje plan na Šordrošu i Kameničkoj adi, to izazvati ekološku katastrofu. 
 
"Podsećam da su ovi delovi pod šumom i da to uskraćuje Novi Sad za ekološki kapacitet. Na Kameničkoj adi oni planiraju zgradu od deset spratova. To je potpuna devastacija ovog prostora", smatra Novaković. 
 
"Plan generalne regulacije mornarice predviđa jednu malu zelenu površinu koja ne može biti zona stambene gradnje, a na ostalom delu predviđena je spratnost do deset spratova. U ovom delu, s obzirom na spratnost i na površinu mogu da se izgrade objekti u vrednosti od 800 miliona evra. Ako tome dodamo vrednost objekata na potezu Šodroš-Kamenička Ada i brodogradilištu, mi zaključujemo da je Novi Sad na vodi projekat koji će vredeti između dve i po i tri milijarde evra. Zato su se unervozili", tvrdi on i dodaje da se gradska vlast upravo zbog vrednosti projekta trudi da prikaže da on uživa opštu podršku, što nije tačno.
 
Smatra i da je projekat "Novi Sad na vodi" nemoguće realizovati, ukoliko se postupa po zakonu.
 
"Ne može se graditi u koritu reke. Jedini način da se to ostvari je leks specijalis 'Novi Sad na vodi'. Oni su toliko daleko otišli u svojim planovima, da me ne bi iznenadilo da uskoro bude završena i detaljna regulacija. Pre nego što je GUP ušao u javnu raspravu, oni su već sve nacrtali i sve definisali", ističe.
 
Dodaje da je ovo problematika i kršenja prava građana.
 
"Vi mislite da ćemo nakon što se ovo izgradi moći svi slobodno da šetamo priobaljem? Ovo se pravi praktično kao ekskluzivno naselje samo za one koji imaju novca. Oni koji nemaju novca neće moći da priđu ovom delu", kaže Novaković i postavlja pitanje da li grad pripada građanima i da li će oni moći slobodno da šetaju svojim gradom. 
 
SNS: Uređenje priobalja jedan od kapitalnih projekata 
 
Gradski odbor Srpske napredne stranke saopštio je da uređenje priobalja jedan od kapitalnih projekata i da su sigurni da u tome imaju podršku građana. SNS dodaje da poziv potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića Novosađanima da ustanu protiv uređenja priobalja Dunava predstavlja "potez očajnika koji je među sugrađanima ostao upamćen kao neko ko je glavni krivac za brojne afere, među kojima je najveća pljačka četiri miliona evra od izgradnje Bulevara Evrope".
 
"Sigurni smo da Novosađani, ali ni mnogobrojni turisti, na najatraktivnijoj lokaciji u gradu ne žele da gledaju divlje deponije, propale fabrike i zemljište zaraslo u korov. Gradski odbor Srpske napredne stranke i ovog puta jasno stavlja do znanja Novakoviću i sličnima da razvoj Novog Sada neće zaustaviti šaka kriminalaca koja je svojevremeno tri puta propustila šansu da od Srpske Atine napravi moderan grad po ugledu na razvijene evropske i svetske metropole", navode u SNS.
 
Oni pozivaju Novakovića da "smogne snage da izađe na izbore 26. aprila i uveri se u podršku koju njegova politika destrukcije ima među građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije". 
 
Podunavlje predmet rasprave dva javna preduzeća
 
Kako je 021 već pisao (opširnije OVDE), prostor koji obuhvata Šodroš, brodogradilište i Ribarsko ostrvo, a koji Novosađani sada pretežno koriste za odmor, predmet je rasprave dva javna preduzeća. Dok JP "Urbanizam", zajedno sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, insistira na "uređenju" priobalja, "Vode Vojvodine" ne dele taj entuzijazam kada je u pitanju izgradnja kompleksnih objekata na delovima vodnog zemljišta i u neposrednoj blizini odbrane od poplava.
 
Ovo vodoprivredno preduzeće "stopiralo" je izradu Generalnog urbanističkog plana zbog potencijalnog ugrožavanja stabilnosti vodnih objekata, ometanja proticanja vode i leda, ugrožavanja stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanja vodnog režima. 
 
To nije obeshrabrilo Vučevića da nastavi da insistira na projektu koji smatra ključnim. Iako je više puta naglasio da će poštovati mišljenje struke i da će se isključivo struka pitati, gradonačelnik zaobilazi "Vode Vojvodine", obraćajući se resornom ministarstvu i zahtevajući intervenciju države.
 
"Vode Vojvodine" su inače ocenile da, ukoliko žele da nastave sa ovim planom bez njihove saglasnosti, gradske vlasti moraju izdejstvovati leks specijalis, što nije isključeno, budući da je i realizacija projekta "Beograd na vodi", po kom je i uređenje priobalja dobilo "nadimak" "Novi Sad na vodi", omogućena upravo tako.

Komentari 102

  • Vlada

    09.03.2020 15:51
    @Limanac

    Tehnologija je napredovala, ali vi naprednjački blavori ste je videli samo na televizor.
  • Ivan Orsov

    09.03.2020 07:41
    Cetinjska ulica 4
    Samo arapi grade na mekanom terenu i pesku a da nama neko sad busi hiljade busotina za pilone na kojima ce da stoje ti neboderi drag moji znate dobro da je na dubini od 42 metra voda koja je vec u Vojvodini zatrovana pesticidima od umetnog gnojiva. Ona voda na 75m nije i sa ovoliko busotina dolazimo do sigurnog unistavanja terena i mogucnosti do pucanja raznih slojeva koji drze vode na razmaku. Hvala bogu da idem odavde.
  • Zoran

    07.03.2020 23:42
    Zaista ne znam zasto se rasprava o urbanizmu uvek pretvori u "rat" izmedju Bosanaca i onih koji se osecaju prefinjeno novosadski? Sta su vam Bosanci skrivili? Nije svaki Bosanac Milorad ni Andrija. Smirite strasti, svima je u interesu da Novi Sad bude grad u kojem se lepo zivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti