Direktor Medicinske škole podneo prijavu zbog širenja lažnih vesti i panike o virusu korona

Direktor Medicinske škole u Novom Sadu Đorđe Iskrin kaže da je ta obrazovna ustanova zbog širenja lažnih vesti i panike u vezi sa virusom korona podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.
Naime, prethodnih dana na društvenim mrežama, među učenicima i roditeljima, kruži skrinšot instagram storija na kome se vidi sajt nsuzivo i naslov teksta "Devet novih slučajeva zabeleženo u Srednjoj medicinskoj školi u Novom Sadu koji su zaraženi koronavirusom". Ispod njega nepoznati autor piše "pitanje je što Đorđe Iskrin (direktor Medicinske škole, prim. aut) nije raspustio medicinsku".   
 
Nikola Bilić, odgovorna osoba sa ovog sajta, kaže za portal Raskrikavanje da je ovaj naslov montiran - originalni naslov njihovog teksta je "Učenici u Novom Sadu preventivno u karantinu zbog kontakta sa osobama koje su zaražene koronavirusom" i da ništa nije u međuvremenu menjano.
 
Direktor Medicinske škole u Novom Sadu Đorđe Iskrin za Raskrikavanje navodi da poruka od sinoć kruži privatnim kanalima - počela je da se širi najpre preko učenika (kojih ima oko 1.680 u ovoj školi), potom je došla do roditelja. Zabrinuti roditelji su o poruci obavestili razrednog starešinu, pa je stvar stigla i do direktora koji tvrdi da je u pitanju laž - u njihovoj školi nema devetoro obolelih.
 
Kako je Iskrin ranije rekao za 021.rs, samo je jedna devojčica u preventivnoj izolaciji jer je imala posredan kontakt sa obolelim od virusa korona. Nema simptome, niti je još uvek testirana.
 
"Još uvek ne znamo ko je to namontirao i postavio na Instagram. Podneli smo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog širenja lažnih vesti i panike, zbog čega učenici sada pojačano odsustvuju iz škole", kaže Iskrin.
 
Ovo je samo jedan od mnogih primera širenja dezinformacija o virusu korona preko društvenih mreža i medija u poslednjih nekoliko nedelja. Kako je ranije danas rekao direktor policije Vladimir Rebić, policija je intervenisala u dva slučaja širenja panike preko društvenih mreža, o čemu opšrinije OVDE.
  • Pimpimpim

    21.03.2020 15:23
    ...
    Zanima me kome mogu da prijavim linč komšija i zahtevanje da ja i dvoje maloletne dece budemo u izolaciji sa suprugom koji je doputovao iz Nemačke i koji se pridrzava svih mera u skladu sa zakonom. Kome da prijavim komšinicu koja u dvoristu sa decom i mamama govori da iz mog stana izlazi korona i da ne smem ni vrata da otvorim. A da ne govorim o uznemiravanju maloletne ćerke od strane iste.
  • Krstivoje

    15.03.2020 15:01
    *
    Imam prijatelje u Nemačkoj, ni tamo se ne testiraš kad ti hoćeš već kada to procedura ustanovljena od SZO naloži. Zamislite kada bi se svaki stanovnik kontrolisao na svakih 14 dana??? 6000000 x najmanje 2 kontrole = najmanje 12.000.000 testova. To nema niko u svetu!!
  • LiMan

    15.03.2020 11:23
    @Goran
    Pričaš gluposti.
    Nigde u Svetu (pa ni na bogatom Zapadu) ona u ovoj fazi ne bi bila testirana.
    Pogledajte primere iz Italije, Nemačke, ili Amerike.
    Poštuje se procedura koju je utvrdila SZO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti