"Ciklonizacija" od večeras nastavlja dezinfekciju otvorenih prostora u Novom Sadu

Nakon što je, zbog snega i vetra, dva dana bila obustavljena akcija dezinfekcije otvorenih prostora u Novom Sadu, ekipe "Ciklonizacije", večeras (26. 03.) od 17 časova ponovo su na terenu i nastavljaju borbu protiv širenja virusa korona.

Ovi tretmani sprovode se prema odluci novosadskog Štaba za vanredne situacije, a dezinfikuju se celi blokovi u okolini svih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada: Kliničkog centra Vojvodine, zgrade Hitne pomoći, Zavoda za zaštitu studenata, Specijalne reumatske bolnice, Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Instituta u Sremskoj Kamenici, Vojne bolnice u Petrovaradinu i svih objekata Doma zdravlja “Novi Sad”. Obuhvaćeni su i kvartovi u okolini objekata gerontoloških centara, a dezinfekcija se izvodi i u ulicama u širem centru Novog Sada, svim bulevarima i važnijim i frekventnijim saobraćajnicama u svim delovima grada.

Reč je o setu preventivnih mera u zaštiti zdravlja I života građana i sprečavanju širenja korona virusa koje koordinira gradska uprava, a sprovodi novosadska “Ciklonizacija”.

Iz “Ciklonizacije” podsećaju da se dezinfekcija u širem centru grada i u blokovima oko svih medicinskih ustanova izvodi najsavremenijim ULV generatorima sa kamiona, terenaca i automobila “Ciklonizcije”. Ovi tretmani se izvode svakodnevno, i akcija će trajati sve dok, po preporuci struke, bude bilo potrebno.

Prema odluci Štaba za vanredne situacije Novog Sada, od 17. marta, u cilju dodatnih preventivnih mera sprovedi se i dezinfekcija ulaza stambenih zgrada. Odluka je doneta kako bi se dodatnim preventivnim merama zaštitli zdravlje i životi građana, u cilju sprečavanja širenje korona virusa.

Prema odluci tretmani se izvode tako što operativci “Ciklonizacije” idu od ulaza do ulaza po svim delovima grada – od centra prema obodima. Dezifinkuju se ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi... Ovih dana završava se prvi krug dezinfekcije i počinje drugi po istom sistemu. Ova mera biće na snazi dokle god bude bilo potrebe.

Grad Novi Sad je juče saopštio da upravnici stambemih zgrada nemaju potrebe da se posebno obraćaju na kol centar “Ciklonizacije” kako bi zakazivali termine.

Tretmani dezinfekcije propisno se obeleževaju uz obaveštenje na svakom ulazu u stambene zgrade. Dezinfekcija nije opasna po građane. Operativcima “Ciklonizacije” na terenu pomažu obučene ekipe JKP “Gradsko Zelenilo”, JKP “Stan” i drugih javnih preduzeća kako bi dezinfekcija išla što brže.

Iz štaba ističu da je reč o dodatnim merama zaštite koje sprovodi Grad Novi Sad i da sugrađani nikako ne smeju da prestanu sa primenom higijenskih i sanitarnih mera prevencije u cilju sprečavanja širenja zaraze. Na upravnike zgrada se takođe apeluje da se ne oslanjaju samo na mere dezinfekcije, već da paralelno organizuju pojačano održavanje higijene u zajedničkim prostorijama.

Pored pojačane aktivnosti na dezinfekciji ulaza stambenih zgrada, ekipe "Ciklonizacije" su prethodnih dana angažovane i ne dezinfekciji svih zgrada gradske uprave, ali i stanica policije, sudova, zgrada i automobila komunalne policije i inspekcije. Takođe izvedeni su i tretmani dezinfekcije u halama Novosadskog sajma u kojima je planirano smeštanje lakše obolelih od virusa korona koji su u izolaciji.

Želeći da maksimalno zaštiti zdravlje svojih operativaca, ljudi koji su 24 časa na terenu i u akciji zaštite zdravlja i života sugrađana, "Ciklonizacija" je pre nekoliko dana, u upotrebu, pored standarde zaštitne opreme, uvela i "full face" maske ili klasične maske u kombinaciji sa zaštitnim vizirima.

  • Dejan

    27.03.2020 08:27
    Klisa i Svirala
    ... da dodam. Deca iz zgrada su počeli da veruju u čistačicu, ko u deda mraza.
  • Dejan

    27.03.2020 07:36
    Klisa i svirala
    Nisu bili na klisi u dve zgrade na klisanskom putu. Zgrade se nalaze odmah iza cikolnizacije :D takodje firma koja odrzava higijenu u zgradama umesto da pojaca istu, redukovala je posete. Mi cistacicu zovemo nindza jer niko ne vidi. Dodje upise se i bezanija. U toj firmi su nam rekli da su redukovali ciscenje jer imaju mnogo zaposlenih preko 65 godina.
  • Telep

    26.03.2020 23:06
    džabe
    Zašto se smeće ne odnosi,evo već više od 7 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti