Na današnji dan srušen Varadinski most

Pre tačno 21 godinu u 5 časova i 5 minuta NATO snage srušile su Varadinski most i tom prilikom je poginuo Novosađanin Oleg Nasov (29).
Na današnji dan srušen Varadinski most
Foto: 021.rs
Rušenjem ovog mosta NATO agresija će preći u fazu u kojoj će se rušiti i drugi mostovi u Srbiji, a Novi Sad će do kraja aprila ostati bez još dva mosta i svih prelaza preko Dunava. Tog 1. aprila 1999. godine Novosađani se i danas vrlo dobro sećaju i desetine hiljada njih je tog jutra i potom celog dana dolazilo na Kej da se poslednji put pozdrave sa, kako mnogi i danas kažu, najdražim novosadskim mostom.
 
Oleg Nasov je poginuo dok je biciklom iz Petrovaradina išao na rano dežurstvo u Rafineriju. On se našao na mostu i pored toga što je neposredno pre toga policija blokirala saobraćaj i zaustavila autobuse GSP-a i automobile, ali mladić je ipak nekako prošao i našao se na mostu u trenutku udara bombi. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg. 
 
Ove godine, zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa korona, izostaće obeležavanje ovog tužnog datuma od strane predstavnika Grada, jer je zabranjeno okupljanje u javnosti.
 
 
Kažimo i da je pored Olega Nasova, tokom 78 dana bombardovanja u Novom Sadu poginuo i Milan Bajić iz Šangaja, i to poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije. Broj poginulih pripadnika vojske i policije ni do danas nije poznat iako se spominjao broj od oko njih dvadesetak.
 
Podsetimo, Varadinski ili Petrovaradinski most je pod imenom Most maršala Tita sagrađen kao privremeno rešenje odmah posle rata, 1945. godine, ali na kraju nikada nije zamenjen iako je to trebalo da bude urađeno kako bi brodovi sigurnije prolazili. Novi most, koji je režim Slobodana Miloševića prozvao "Varadinska duga", a narod "Varadinska tuga", sagrađen je 2000. godine i pušten u saobraćaj početkom oktobra. 
 
Tog aprila 1999. godine, pored Varadinskog mosta srušen je i Most slobode (3. aprila), dok je Žeželjev most preživeo nekoliko udara bombi i raketa i končano pao 26. aprila.
 
Novi Sad je 6. septembra 1999. godine dobio pontonski most koji će stajati između srušenog Varadinskog mosta i stubova Franc Jozefovog mosta stajati do 2005. godine, kada je otvoren Most slobode, koji je obnovljen sredstvima Evropske unije.
 
Železnički saobraćaj je obnovljen 30. maja maja 2000. godine kada je tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević otvorio montažno-demontažni drumsko-železnički most "Boško Perošević", koji se ovih dana uklanja nakon što je prošle godine završen novi železničko-drumski most (u javnosti poznat i kao novi Žeželjev most).
 
Na gradnju stalnog drumskog-železničkog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog Novi Sad je čekao godinama. Prvo je 7. aprila 2018. godine otvoren za železnički saobraćaj, da bi 1. septembra konačno preko njega počela da prelaze i drumska vozila.
  • Hattori Hanzo

    04.04.2020 15:00
    Sloba with Nato
    ..Slobodane Miloševiću i Nato koalicijo jeb.m vam mater...
  • stevica

    02.04.2020 22:52
    Kratko pamcenje
    Bili smo i jos uvek smo ljuti na belosvetske vodje koje su redvodile bombardovanje. Ostaje interesantno da jedan od najglasnijih protiv njih, tada ministar u vladi, a danas predsednik, se par godina kasnije grlio sa Solanom, donirao novac Klintonovoj kampanji za gospodju, unajmio Blera da mu bude savetnik....

    Americki razarac sa kog su nas tukli krstarecim raketama je negde 2003. godine (plus-minus) uplovio u Bar i nasi oficiri (tada smo jos uvek bili zajedno sa CG) su po naredjenju isli da se slikaju i da se dive toj masineriji. Ponizavajuce....
  • Mad Hatter

    02.04.2020 13:36
    Pobornici populističke politike u Srbiji bi trebalo da se probude.
    Prvi paradoks, populizam gotovo da je istorijski nelogičan, ali se ipak dogodio. Populizam razara političko jedinstvo Evropske unije, osporava ukidanje granica, zahteva povratak na nacionalne države i ekonomije, širi lažne vesti i obmane, trguje teorijama zavere, raspiruje ksenofobiju, paktira sa običajima i institucijama tradicionalnog društva, s patrijarhatom, crkvom, organizovanim kriminalom.

    Hrani se nezadovoljstvima, u društvu, zbog ekonomskih razlika i otuđenosti, i dalje razvija korupcijom establišmenta. Establišment se, zauzvrat, služi stvarnom ili obećanom korupcijom dok se obraća slojevima od kojih očekuje gotovo ličnu privrženost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti