Mirović: Štab u Šidu ušao u preterano detaljisanje o zaraženoj medicinskoj sestri sa instituta u Kamenici

Medicinska sestra sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine, koja je prva iz ove ustanove zaražena virusom korona, sama je prijavila svoje simptome i tegobe i sada se nalazi na Novosadskom sajmu.
Mirović: Štab u Šidu ušao u preterano detaljisanje o zaraženoj medicinskoj sestri sa instituta u Kamenici
Foto: 021.rs
Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo i člana kriznog štaba Vlade Zorana Gojkovića, ova medicinska sestra zarazila se mimo radnog kolektiva i testirana je pre nego što je došla na posao, što je mnogo značilo za zaštitu drugih zaposlenih i pacijenata.
 
"Nije prvi put da institut na ulaznim vratima uspeva da zaustavi pozitivnog. Svi ostali koji su bili u kontaktu sa ovom medicinskom sestrom su testirani i svi su negativni", rekao je Gojković.
 
Podsetimo, javnost je za slučaj medicinske sestre sa instituta saznala iz vrlo detaljnog saopštenja Štaba za vanredne situacije Opštine Šid - štab je objavio kompletnu adresu stanovanja ove žene, njene godine i inicijale, time je eksponirajući stigmi u društvu. Zbog ovog slučaja je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo nadzor, otkrio je 021.
 
Inače, ovakvo objavljivanje ličnih podataka (i brojki o zaraženima) zabranjeno je i odlukom Kriznog štaba Vlade Srbije, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
"Dobili smo uputstvo epidemiološke službe napravljene na osnovu uputstva Svetske zdravstvene informacije. Tako je napravljena greška u saopštenju lokalnog kriznog štaba u Šidu, koji je ušao u preterano detaljisanje. To što rade po opštinama (saopštavaju podatke o obolelima), to je njihova stvar i njima bi trebalo da se pozabavi Krizni štab Vlade Srbije. Sve lokalne samouprave su i dobile uputstva kriznog štaba da ne iznose podatke i da ne komentarišu medicinske stvari i ima više razloga za to", naveo je Mirović.
 
Tako, Mirović je objasnio, lokalne samouprave nisu nadležne za funkcionisanje zdravstvenog sistema, niti za rad domova zdravlja, uključujući bolnice.
 
"Na osnovu kojih nadležnosti lokalne samouprave mogu da objavljuju takve podatke", pitao je Mirović.
 
Šta o ovom slučaju narušavanja privatnosti jedne od zaraženih kažu za 021 u SHARE Fondaciji saznajte OVDE.
 
U Opštini Šid do danas nisu odgovorili na pitanja 021.
  • Građanin Šida

    08.04.2020 16:55
    Zašto da ne?
    Samo pogledajte vlast u Šidu i sve će vam biti jasno. Samo zagrebite po površini.
  • NS51

    08.04.2020 16:05
    AJDE,DA SE LAŽEMO
    Zar je došla sa godišnjeg,pa je upecali na ulazu!
    A,SAMA SE PRIJAVILA?
  • NSadjanin

    08.04.2020 15:29
    prevod
    Evo citaoci da vam prevedem. Mirovic hoce da kaze

    "ovi nasi diletanti po opstinama koje smo sa kupljenim diplomama postavili na visoke i odgovorne funkcije, a koji po svojoj strucnosti ne bi bili ni cistaci pragova na zeleznickoj stanici, malo mnogo su se prevarili jer pojma nemaju sta treba da objave a sta ne, nastavljajuci nasu tradiciju nas presvucenih radikala da do gole koze ogolimo zrtvu i razapnemo je, zato nemojte da pobesnite kada nasi diletanti iz nase vladajuce stranke ovakav prestup jos koji put ponove u buducnosti, jer oni su toliko glupi da mi boljeg kadra nemamo u svojoj stranci, to je nas najbolji kadar kojim raspolazemo..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti