Novi Sad planira izradu katastra zelenih površina

Novi Sad konačno bi trebalo da dobije kompletnu bazu zelenila u vidu geografskog informacionog sistema zelenih površina Grada, to jest katastra zelenih površina.
Novi Sad planira izradu katastra zelenih površina
Foto: 021.rs
Gradska uprava za zaštitu životne sredine preko javne nabavke traži firmu koja će mapirati sve zelene površine u gradu i stvoriti bazu, čime će se evidentirati postojeće stanje. 
 
Naredni korak je, pojašnjava Gradska uprava u konkursnoj dokumentaciji, praćenje trendova i aktivnosti koji se odnose na uređenje, održavanje i unapređenje zelenih površina. Na osnovu analize će se planirati i dalji koraci. 
 
Posao izrade katastra zelenih površina podrazumeva, na prvom mestu, prikupljanje podataka kroz terenski rad i snimanja površine od ukupno 16.361 hektar u Novom Sadu, što je površina generalnog plana Novog Sada. Uključeno je i snimanje površine građevinskih područja naseljenih mesta na teritoriji grada. 
 
U analizu je uključeno i blizu 500 hektara javnih zelenih površina za koje je nadležno Gradsko zelenilo, a reč je o drvorednom i blokovskom zelenilu u gradu, Dunavskom, Futoškom, Kameničkom i drugim parkovima, Petrovaradinskoj tvrđavi i Mišeluku, Dečjem selu i centru Sremske Kamenice, Štrandu, te prigradskim naseljima. Sve ostale površine koje se snimaju nisu javne i zapravo zauzimaju mnogo veću oblast - 15.869 hektara.
 
Osim informacionog sistema koji će koristiti zaposleni u upravi, traži se izrada mobilne aplikacije (android, IOS) za terenski rad.
 
Angažovani na ovom poslu imaće rok od svega šest meseci da naprave ovakvu bazu, a kriterijum za dodelu posla na tenderu je najniža ponuđena cena. Rok za dostavljanje ponuda je 21. april.
 
Katastar zelenih površina je dugoočekivana potreba u Novom Sadu, jer one iz godine u godinu gube bitku protiv asfalta i građevinske industrije. Izrada katastra bila je jedan od zahteva i na protestu grupe građana 16. novembra, o čemu detaljnije možete da čitate OVDE.
  • NS

    09.04.2020 11:35
    Komentar
    Ne moraju ni da prave katastar zelenih povrsina jer njih vise nema u Novim Sadu. Ocigledno je da ce neko dobiti debele pare za to a mozda da vide gde ima jos koje parce trave da betoniraju. Ordinarna budalastina.
  • Xy

    09.04.2020 11:34
    Strucnjaci
    Novi Sad odavno ima katastar zelenih povrsina.Gradsko zelenilo je pre 20 godina , kada su radili pravi strucnjaci, vrsio popis. Dal je nova vlast to bacila ili ce na stare podatke da uzmu pare, ne znam.Nemojte nas vecitovpraviti glupim i neukim.Ima ljudi koji pamte.Vama pametni i iskusni ne trebaju.
  • Slanina

    09.04.2020 11:00
    Da pomognem
    Ovaj katastar ce izgledati ovako.
    1. Dunavski park (prevelik je, smestiti jos jednu Dodikaru i 4 kafica)
    2. Limanski park (tek je on prevelik, smestiti 2 Dodikare i 7 kafica)
    3. Futoski park (nije prevelik, ali moze jedna osrednja Dodikara i 2 kafica)
    4 Zeleznicki park (niko tamo ne ide, smestiti koliko god je moguce Dodikara, bez kafica za sada)
    5 Kamenicki park (on je nepotrebno velik, napraviti Dodikov park tamo sa sto vise behatona)
    Zakljucak katastra - Posto vise nema zelenih povrsina, ugraditi stanovnicima filtere u noseve da se ne poguse. Moramo od negde i poreze naplacivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti