Gojković: U Vojvodini više od 400 obolelih, Vojvođani među ugroženijima zbog gojaznosti i dijabetesa

U Vojvodini su registrovana 424 pacijenata koji su pozitivni na virus korona, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Gojković: U Vojvodini više od 400 obolelih, Vojvođani među ugroženijima zbog gojaznosti i dijabetesa
Foto: 021.rs
Gojović je za TV Prva rekao da se na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine nalaze 142 pacijenta, na Novosadskom sajmu je 171 pacijent, a u Opštoj bolnici u Pančevu 157.
 
"Od ukupnog broja zaraženih u Srbiji, kojih je prema poslednjim podacima 3.630, više od 400 njih je u Vojvodini. To je dobar epidemiološki podatak jer imamo bolju epidemiološku sliku nego centralna Srbija, ali sprovodimo sve mere kao i do sada. Za ovu i sledeću fazu imamo dovoljan broj kreveta. Ako budemo poštovali mere, očekujemo da nećemo imati drastičan broj obolelih. Ako nastavimo ovakvim tempom, naši kapaciteti će biti dovoljni. Problem Vojvodine je što su građani u pokrajini možda zdravstveno najugroženiji, jer je tu najveća gojaznost i najveći procenat osoba sa dijabetesom. Posebno se bojim da u specijalne bolnice u Kovinu, Novom Kneževcu i Vršcu, gde je više od 3.000 pacijenata, da tu ne uđe virus. To su sve ugrožene grupe gde je dovoljan samo mali iskorak iz procedura da iz jedne relativno stabilne situacije imamo ozbiljan problem", naveo je Gojković.
 
Prvi pacijent koji je ušao u kikindsku bolnicu i kasnije preminuo, javio se lekaru zbog problema sa burezima, rekao je Gojković.
 
"U roku od 12 sati je ustanovljeno da je kovid pozitivan. Svi lekari imaju zaštitnu opremu, postoje različiti nivoi opreme za različite pristupe, za različite intervencije. U poslednjih sedam dana u Vojvodini smo pregledali više od 50.000 pacijenata, ne samo kovid pozitivnih", podvukao je Gojković.
  • Limanoid

    13.04.2020 22:07
    Nije to ništa, koliko će gojaznih i sa dijabetesom izaći iz kućnih pritvora u koje ste nas stavili. Korona je manji problem od nekretanja i prisilnog kućnog pritvora. Depresija, anksioznost, gojaznost, hipertenzija....Slobodno vi stručniji nastavite niz.
  • piksu

    13.04.2020 18:27
    Ako im je verovati
    Bolesnih je sigurno bar deset puta više no što se najavljuje, jer se su se ljudi, iz straha da budu deportovani na Sajam, zatvorili po svojim kućama. Srećom da se u skoro 90% slučajeva bolest preleži u nekoliko dana, ali hronični bolesnici koji se ne leče uzimaju veliki rizik. I pored toga što su državne kase pune, što se u Beogradu baca million evra za novogodišnje osvetljenje, za novosadske bolnice se nema. Dok javne nabavke ne postanu javne i dok tošenje novca iz državne kase ne bude pod kontrolom, boljitka neće biti.
  • Ns 49

    13.04.2020 12:39
    A da li ste primetili da se odjednom reč Vojvodina počela pojavljivati ravnopravno sa svim ostalim geogarfskim pojmovima i odjednom smo postali važni? Posle ovog zla što je napalo planaeatu mnogo toga neće biti više isto pa netreba ni Vovjodina da uvek bude u nekom zapećku. Prosto me čudi da smo uspeli da napravio dobar klinički centar jer je uvek Vojvodina bila na poslednjem mestu.
    U buduće se moraju prema nama ophoditi sa poštovanjem koje zaslužujemo i mnogo toga se mora podesiti i napraviti jer ovakvog zla će sigurno biti opet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti