FOTO: Sedmoro oporavljenih od korone doniralo krvnu plazmu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, očekuje se mnogo više

Doniranje krvne plazme, koja se u iščekivanju vakcine i preventivnog leka koristi za lečenje teže obolelih od bolesti COVID-19, počelo je 1. maja u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, a do danas je u ovoj ustanovi krvnu plazmu doniralo sedmoro oporavljenih od virusa korona.
FOTO: Sedmoro oporavljenih od korone doniralo krvnu plazmu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, očekuje se mnogo više
Foto: 021.rs

Iako lečenje krvnom plazmom još uvek nije univerzalno potvrđeno kao efikasan lek među svetskim stručnjacima, postoji saglasnost da se ono primenjuje u najtežim slučajevima, jer su oporavljeni uspeli da se izleče upravo zahvaljujući tome što je njihov imuni sistem “shvatio” kako da se izbori sa virusom i napravio antitela – specijalne belančevine, koje neutralizuju koronu. Terapija krvnom plazmom bi, tako, trebalo da pomogne da se premosti period čekanja na lek i vakcinu.

Za sada se u Srbiji za doniranje krvne plazme prijavilo nekoliko stotina oporavljenih, a sedmi davalac u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine danas je bio Pero Pilipović iz Elemira, koji je u martu bio hospitalizovan u Kliničkom centru Vojvodine.

Kako za 021 kaže koordinatorka projekta doktorka Jasmina Grujić, u danima koji dolaze očekuje se mnogo više donora, s obzirom na to da ima sve više oporavljenih od čijeg je ozdravljenja prošlo tri nedelje.

"Kao što su se sporadično pojavljivali slučajevi koji su se razboljevali, tako su sada oni ušli u taj period kada mogu biti donatori", navodi doktorka Grujić.

Dobro je i to što svi davaoci mogu više puta da daju plazmu, s obzirom na to da se ona sastoji 90 odsto od vode.

"Samim tim se jako brzo obnavlja, do 48 sati se obnovi svaki njen sastojak, tako da osobe mogu da daju plazmu na svakih 15 dana. U nekim državama je uređeno da to može da bude mnogo kraći period, kod nas je definisan na 15 dana. Godišnje neko plazmu može da donira ukupno 24 puta, ali s obzirom na to da taj visok nivo antitela traje otprilike oko 100 dana, onda očekujemo da će jedna osoba moći četiri puta da da plazmu", objašnjava dr Grujić.

Da bi osoba oporavljena od korone mogla da donira plazmu, od ozdravljenja je potrebno da prođe 21 dan.

  

Kako objašnjava dr Grujić, ova procedura je potpuno bezbedna i davaoci kažu da je bezbolna.

"Za razliku od redovnog davanja krvi, krv je ovde vezana za aparat. Unutar aparata se vrši razdvajanje krvnih elemenata i izdvajanje plazme u posebnu kesu, dok se sve ostalo vraća u cirkulaciju davaoca. S obzirom na to da se sve ovo radi u ciklusima, za razliku od redovnog davanja krvi koje traje šest do sedam minuta, doniranje plazme traje oko pola sata", dodaje.

Testiranje koje će utvrditi nivo antitela kod oporavljenih od korone, još se ne sprovodi. U planu je da se sa tim ovih dana započne u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, kako bi postojali konkretni podaci o nivoima antitela kod oporavljenih. Međutim, dr Grujić objašnjava da je bilo moguće da se počne sa primenom terapije plazmom, zato što su sva dosadašnja istraživanja pokazala da osobe koje su preležale koronu zadržavaju visok nivo antitela.

Ona je iskoristila priliku da pozove davaoce da se jave Zavodu za transfuziju, kako bi mogli lično da se raspitaju i kako bi stručnjaci Zavoda odgovorili na sva njihova pitanja i nedoumice u vezi sa procedurom. Ovo je posebno važno jer bi veliki odziv građana pomogao da se stvore zalihe krvne plazme u slučaju drugog talasa epidemije.

  • pera

    10.05.2020 16:03
    A mali Vučić?
    Sad bi i Vučićev sin, pošto je preležao virus, mogao da donira krvnu plazmu i da primer drugima.
  • EU

    10.05.2020 08:49
    Hvala vam dobri ljudi .
  • dragan perković

    10.05.2020 04:22
    A
    Divota sad će vlada moći da trguje i puni svoje džepove.Vazno da meni biro za zapošljavanje u sred banrednog stanja ukinuo zdravstveno osiguranje jer bi mogao u pre vremenu penziju sa umanjenjem 20% (61g) i 40g staža(1,5 na birou).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti