U Jovinoj gimnaziji novi program sportskog obrazovanja

Učenici novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" od naredne školske godine moći će da pohađaju novi program nastave i učenja za sport.
U Jovinoj gimnaziji novi program sportskog obrazovanja
Foto: 021.rs
Jovina gimnazije je jedna od sedam u Srbiji u kojima će od školske 2020/21. početi da se primenjuje ovaj program. U novosadskoj gimnaziji je već postojalo sportsko odeljenje Prirodno-matematičkog smera, ali ovog puta učenici će imati specijalizovanu sportsku nastavu.
 
Broj učenika je ograničen na 20, a prijave za ovaj program organizovaće se 8. i 9. juna.
 
"Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport omogući će da se unapred kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere...", poručuju u Ministarstvu prosvete. 
 
Učenici ovog odeljenja imaće dva nova predmeta Sport i zdravlje, kao i Sport i trening. Na nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na Sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.
 
Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.
 
"U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, preciziran je broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika, u saradnji sa klubom u kome učenik trenira", dodaju u Ministarstvu.
  • ideolog

    25.05.2020 11:58
    U praksi je drugačije
    U praksi to funkcioniše ovako:
    Učenik koji nije uspeo da tokom osmogodisnjeg školovanja ostvari baš "vrhunske" rezultate, se upisuje na neke egzotične sportove, tipa softbol, boćanje, kriket,.... Sa potvrdom dobijenom od strane udruženja čija je jedina svrha postojanja da deli takve potvrde, "talentovani" učenik dobija 10+ poJena i preskače na rang listi ostalu, na baš tako snalažljivu decu.
    Zapamtite imena te snalažljive dece- oni će u budućnosti biti rukovodioci vašoj deci, koja nisu tako snalažljiva.
  • jovan

    25.05.2020 11:41
    A gde je nestala gimnazija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti