FOTO: Pozorišni trg dobija fontanu, granitne ploče i memorijalnu traku, a drveće ide u betonske jame

Gradska uprava tenderom traži firmu koja će urediti Pozorišni trg, saznaje 021.rs.

Grad Novi Sad će u dve budžetske godine, ovoj i sledećoj, iz kase izdvojiti 315 miliona dinara za radove. Odluka da Novi Sad sam finansira ovaj projekat je doneta pošto je Pokrajina uskratila 150 miliona dinara koje je Grad trebalo da dobije preko Uprave za kapitalna ulaganja, a zbog manjka u budžetu Vojvodine usled krize izazvane epidemijom virusa korona.

Vrednost radova je varirala tokom proteklih meseci. Grad uređenje Pozorišnog trga u decembru procenio na 290.833.333 dinara, zatim je odlučeno da će i Pokrajina dati sredstva pa su u martu radovi poskupeli na na 444.890.800 dinara, da bi sada, kada se Pokrajina povukla, uređenje okoline SNP-a bilo procenjeno na 315.071.239 dinara.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je, kako se 021.rs uverio, posle informacije da je Pokrajina uskratila novac navela da je "na osnovu predmera i predračuna iz Tehničke dokumentacije smanjena ukupna procenjena vrednost" radova, iako su oni zapravo skuplji za više od 24,2 miliona nego prema prvobitnom proračunu iz decembra.

Tek nakon završetka tendera znaće se koliko će radovi tačno koštati.

Koje su sve novine na Pozorišnom trgu?

Rekonstrukcija će obuhvatiti parterne i hortikulturne radove na Pozorišnom trgu, u delu Uspenske ulice i prolazu između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra na površini od 8.110 kvadrata, od kojih je oko 2.810 kvadrata predviđeno za zelenilo.

Prema projektu, koji se oslanja na arhitektonska rešenja sa konkursa od pre dve godine, okolina SNP-a će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod nikada završene zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta.

Memorijalna traka duga 160 metara i široka 40 centimetara će se pružati od zgrade Apolo centra do informacionog stuba visine sedam metara koji će biti smešten kraj fontane. Na ovoj memorijalnoj traci koja ide linijom gde su bile kuće nekadašnje male Jevrejske ulice i koja će biti od korten čelika biće laserom ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada na srpskom i engleskom jezikom.

Na prostoru koji se uređuje biće i četiri digitalne informacione table i to za jedna za SNP, jedna turustička, jedna za GSP i jedna u info stubu na kraju memorijalne trake.

U konkursnoj dokumentaciji, u koju je 021.rs imao uvid, navodi se da će deo zelenih površina oko SNP-a nestati, prvenstveno deo u Uspenskoj ulici i to zbog fontane od 48 kvadrata sa 23 mlaznice. Ona će biti smeštena na početku Pozorišnog trga gledano iz pravca Jevrejske ulice. Objašnjeno je da se to radi jer je pomenuto zelenilo već devastirano prolaskom pešaka. Iz dokumentacije se vidi da će nešto malo novog zelenila biti kod platana u prolazu između SNP-a i Apolo centra, gde bi oko postojećih stabala dodati zelenu površinu.

Što se drveća tiče, projekat predviđa da se 16 stabala sačuva, šest lipa presadi na druge lokacije u Novom Sadu, četiri orežu i tri stabla uklone, a biće zasađeno novih 25 lišćara. Ovih 25 stabala neće biti mladice već delimično izrasla stabla i biće u betonskim jamama kako bi se sprečilo nekontrolisano širenje korenja koje bi tako moglo da ošteti okolne podzemne instalacije.

Osim parternog uređenja, biće izmešen deo podzemnih instalacija, a Pozorišni trg će dobiti 12 kanti za otpatke, tri javne česme, dok će klupe biti kontinualne i naslonjene uz potporni zid SNP-a. Takođe, biće postavljene nove žardinjere, javna i dekorativna rasveta, uređen parking za 35 bicikala, dok će u Uspenskoj ulici biti izgrađena nova autobuska stajališta.

Kontinualne klupe (nalik onoj na Trgu republike) biće duge od 10 do nešto više od 60 metara i biće ih dve u Uspenskoj i tri na Pozorišnom trgu.

Podsetimo da Novi Sad već 15 godina pokušava da uredi Pozorišni trg, a o tome je 021.rs pisao OVDE.

  • Momo mastilović

    26.02.2021 05:28
    Novi dsd

    Novi sad je po vama trebao da ostane grad iz 19 veka!
    Zalediti ga u vremenu i prostoru!
  • Održavanje nula

    29.05.2020 06:07
    Gradite da mogu da ruže to
    Seljačine ne znaju da sve što se sagradi treba i održavati. Samo im je bitno da potroše pare a posle.. Moze omladina i da urinira po tome.. I ostavlja konzerve i đubre, kao kod spomenika na Keju. I to spomenika Zrtvama. Ni gradonačelnik nista ne preduzima da se to skrnavljenje Keja i spomenika zabrani.
  • Kej

    29.05.2020 00:56
    Sramota da niko ne reaguje!!!
    Spomenik Žrtvama racije na Keju doživeo je da svako veče postane deponija. Niko ne vodi računa ni o poštovanju žrtava i njihovih potomaka ni o stanarima okolnih zgrada.

    Da li takvo stanovništvo zaslužuje da "dobije" (od naših para) opet nešto što niko neće održavati niti voditi računa da to bude pristojno i lepo mesto u gradu?

    Pa ne može se na takvim mestima dozvoliti razularenim i nevaspitanim ljudima da skrnave sve što stignu!!!
    Divljake šaljite mamama da u svojim kućama ostavljaju đubre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti