Hronika odlaganja rekonstrukcije Pozorišnog trga u Novom Sadu, duga više od 15 godina

Obnova Pozorišnog trga ponovo je odložena jer je Pokrajinska vlada, u sklopu smanjenja troškova budžeta za 2020. godinu zbog novonastale krize, ovu investiciju obrisala.
Hronika odlaganja rekonstrukcije Pozorišnog trga u Novom Sadu, duga više od 15 godina
Foto: 021.rs

Ovom odlukom ponovo je odložena obnova prostora ispred Srpskog narodnog pozorišta i time je nastavljena priča koja traje više od 15 godina.

Ovo nije prvi put kako Mirović saopštava odustajanje od radova na Pozorišnom trgu - slično se desilo i kada je u periodu od 2004. do 2008. godine bio direktor tadašnjeg novosadskog javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada, sada Uprave za građevinsko zemljište i investicije.

DS i LSV

Ipak, nije sve počelo sa Mirovićem, nego nekoliko godina ranije, oko 2002. godine, u vreme kada je već bilo dve decenije od gradnje SNP-a i uređenja Pozorišnog trga i kada se u gradskim strukturama povela priča o rekonstrukciji tog prostora, a sve u sklopu odluke da se konačno sredi centar Novog Sada.

Tih godina gradska vlast, koju su vodili DS i LSV, uspela je da obezbedi sredstva da za potpunu rekonstrukciju vrelovoda, kanalizacione i vodovodne mreže u najužem centru. Koliko su ovi radovi bili važni govori činjenica da su tada uklonjene i poslednje septičke jame i ostaci tramvajskih šina koji su bili ispod asfalta u Zmaj Jovinoj i okolnim ulicama.

Bilo je predviđeno da se uradi i parterno uređenje centra, u koje se ubrajalo i sređivanje Pozorišnog trga.

Radikali

Potom dolaze izbori i na vlasti je sada SRS, predvođena gradonačelnicom Majom Gojković, a radovi na infrastrukturi se nastavljaju. Usledilo je parterno uređenje, ali izbija afera "Behaton" kada Grad, odnosno ZIG sa Mirovićem na čelu, menja projekat i uslove tendera i po tvrdnjama opozicije višestruko većim cenama kupuje behaton koji je iskorišćen za popločavanje.

Optužbe nikada nisu dokazane na sudu i sve je palo u zaborav usled drugih afera - prvenstveno ATP "Vojvodine", ali je ostala činjenica da se parterno uređenje završilo samo u delu centra.

Trg slobode i Pozorišni trg nisu došli na red. Opravdanje za odlaganje je uglavnom bilo da nema novca zbog drugih, važnijih investicija, a potom dolazi ekonomska kriza 2008. godine.

DS i LSV

U to vreme na vlast dolazi ponovo DS, uz podršku LSV, SPS i drugih manjih partija. Tema uređenja Pozorišnog trga se više puta pominjala, ali je odlagana kako zbog nedostatka sredstava i radova procenjenih na oko 150 miliona dinara, ali i mišljenja da se ne treba ništa raditi u centru dok se ne sagrade podzemne garaže planirane na prostoru Trga slobode i ulice Modene.

Takođe, činilo se i da tadašnjem gradonačelniku Igoru Pavličiću prioritet nije bio centar, nego da se konačno posle više decenija čekanja parterno uredi Kej, što je Pavličić na kraju i učinio.

SNS

Posle promene vlasti 2012. godine i dolaska SNS na vlast, Pozorišni trg se zajedno sa ostatkom centra našao više puta u planovima, ali je uvek dolazilo do odlaganja ili brisanja iz programa uz obrazloženje nedostatka sredstava ili spremnog arhitektonsko-urbanističkog projekta.

Međutim, proteklih decenija, a ne samo poslednjih 15 godina, bilo je nekoliko urbanističkh projekata i arhitektonskih radova posvećenih uređenju centra Novog Sada. Kako ne bismo ovaj tekst činili dodatno dužim, zadržaćemo se na poslednjem arhitektonskom konkursu koji je grad sproveo 2018. godine.

Baš ovaj poslednji konkurs, koji je predviđao behatoniranje i nestajanje dobrog dela preostalog zelenila oko Srpskog narodnog pozorišta zamalo je rezultirao radovima jer je i građevinska dozvola izdata, a iznos od oko 300 miliona dinara planirali su Grad i Pokrajina. Oni su pripremili dokumentaciju, prezentovali su i arhitektonske rendere i ostalo je samo da se raspiše tender, ali sve je stalo zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa.

Sada je odlukom Pokrajinske vlade sve odloženo. Kako nas čekaju izbori i neminovna revizija svih planova, čini se da će okolina SNP još dosta čekati na uređenje.

  • ovako je to bilo

    29.04.2020 06:33
    skraćena verzija
    znači ovako je počelo "..Tih godina gradska vlast, koju su vodili..uspela je da obezbedi sredstva da za potpunu rekonstrukciju vrelovoda, kanalizacione i vodovodne mreže "ondadolaze kradikali i behaton.."..Optužbe nikada nisu dokazane na sudu i sve je palo u zaborav usled drugih afera - prvenstveno ATP "Vojvodine".." i konačno dolaze ovi, nenadmašni koji vele "..nedostak sredstava". E ovde nije ko u "Ko to tamo peva", ovde se lepo zna a i vidi (ko hoće) ko krade!!!
  • Rada

    29.04.2020 05:47
    @Dejan28.04.2020 • 20:43
    Samo jedna građevinska firma poput Energoprojekta, koja je gradila jezero Gazivode je imala preko 20000 zaposlenih, pa će pre biti da čega se Srbi late, Nemcima i drugima na to vapi dupe.
    Od 2001. se trguje akcijama istog preduzeća. Mora da se svi otimaju, jer ne vredi ništa.
    Što se tiče tvoje poslednje rečenice, kao i konstantnog korišćenja termin servus, pokazuješ i neznanje šta termin znači, a i fašizam, pa će biti da si ti utripovao da si nadčovek.
    Doduše, nekad davno postojaše srpska plemićka porodica koju su ponekad navodno nazivali i Dejanović, međutim ti si autošovinistički isprdak koji se slučajno zatekao da živi u Srbiji i bude dežurni smarač.
    Za nesposobnost lokalnih vlasti, optuži lokalne vlasti koje su lepo u članku i nabrojane, a ne i sve Srbe fašistička gnjido!
  • Brus Vilis

    29.04.2020 01:14
    ... prc!
    Sledeći put, kad na predizborni skup SNS-a dovezu 250 putničkih autobusa, od svakog simpatizera po 10 evra za boravišnu taksu, pa u fond za obnovu trga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti