Petrovaradinska "Pobeda" prodata investitoru iz Beograda koji planira gradnju još 100.000 kvadrata

Kompleks "Pobeda" u Petrovaradinu nedavno je prodat beogradskoj firmi "Marera properties", koja planira da tu gradi industrijske objekte, saznaje 021.rs.
Petrovaradinska "Pobeda" prodata investitoru iz Beograda koji planira gradnju još 100.000 kvadrata
Foto: 021.rs

Informacija o tome da je "Pobeda" sada u vlasništvu ove firme koja se bavi upravljanjem i iznajmljivanjem nekretnina objavljena je na njenom sajtu, ali nije poznato kada su je kupili od "MK holdinga" i po kojoj ceni.

Na sajtu se navodi da u industrijskom parku površine 75.000 kvadratnih metara, koji se prostire na 42 hektara, planiraju gradnju još čak 100.000 kvadratnih metara novih objekata, dok je predviđeni budžet za adaptaciju i unapređenje kompleksa 40 miliona evra. Koliki prostor planiraju da sagrade najbolje ilustruje poređenje sa tržnim centrom Promenada, koji ima 130.000 kvadrata ili sa Spensom koji ima 85.000.

"Kupovinom jednog od najatraktivnijih parkova ovog tipa u našoj zemlji, 'Marera properties' po prvi put postaje vlasnik objekata pretežno industrijske namene. Za kompaniju, ali i naše klijente, ovaj potez predstavlja veoma važan pomak u otvaranju portfolija ka industrijskom sektoru", navodi firma koja se do sada bavila mahom iznajmljivanjem kancelarija od nekoliko stotina do više hiljada kvadrata.

Takođe, ova firma je navela da je postala vlasnik zgrade od 10.000 kvadrata na Bulevaru oslobođenja 60, takozvane "Aleksandar zgrade".

Kako se 021.rs uverio, u katastru nepokretnosti se vidi da je vlasnik prostora na kojem je "Pobeda" sada firma "MPP Pobeda industrijal complex", osnovana 26. februara ove godine. Vlasnik ove firme je preduzeće "MPP Pobeda Industrial" osnovano 30. januara ove godine, koje je u vlasništvu "Marera propertis". Iz dokumentacije se vidi da je Agencija za privredne registre 26. marta, umesto "MK Holdinga", kao vlasnika upisala "MPP Pobeda industrijal complex".

Ovo je prvi "zvanični" dolazak "Marera properties" u Novi Sad, dok je šira javnost za ovu kompaniju čula u januaru 2019. godine kao zainteresovanu da u novobeogradskom Bloku 18, preko puta Beograda na vodi, gradi poslovni centar od 350.000 kvadrata. O tom projektu se do danas ništa nije saznalo.

Inače, pogon "Pobede" je nakon privatizacije 2013. godine, uglavnom prestao sa proizvodnjom i veći deo nekadašnjeg fabričkog kompleksa su iznajmljivale i koristile različite firme kao magacine.

Osim objekata koje "Marera" planira da gradi na prostoru "Pobede", podsetimo da će u blizini, u pravcu Rokovog potoka, biti izgrađen Centralni prečistač otpadnih voda za Novi Sad.

  • dijasporac

    30.05.2020 19:19
    Pobeda je bila tipicno socijalisticko preduzece, uvek sa prevelikim brojem zaposlenih za obim posla, sa nikad jasni definisanim proizvodnim i poslovnim ciljem, na kraju joj je vrhunski proizvod bio karburator za yugo 45/55 koji je naravno radjen po fiatovoj licenci.

    Kakav javasluk je vladao u toj firmi ilustracija je i prica moga oca koji je tamo radio 5-6 godina u 70-tim godinama proslog veka. Pobeda je imala ugovor sa nemackom firmom o isporuci masinskih elemenata za toplane. U jednu od kutija sa ribom za izvoz se neki veselnik pomenja, zapakuje je i ode roba u Nemacku a svi se smeju. Kroz par nedelja se ceo kamion robe vrati u Novi Sad sa obrazlizenjem sta su nasli u kutiji. Naravno da niko nije odgovarao zbog stete.

    Pobeda sa 10 hiljada zaposlenih je 1989 ostvarivala prihod od 150 miliona dolara ili 15 hiljada po zaposlenom, razmislite malo o tom "nivou" privredjivanja. To su sarene laze o divnim vremenima u doba socijalizma, da je valjalo ne bi tako lako propalo.
  • Švedska

    30.05.2020 18:31
    @Goran30.05.2020

    Upravo to govorim. Da li neko od pravnika iz gradske uprave ima petlju da radi svoj posao onako kako treba? Hoću reći onako kako to rade pravnici u Švedskoj.
  • Goran

    30.05.2020 16:00
    Pobeda
    Ispitajte kako je ovo drzavno zemljiste preslo u privatnu svojinu bez placanja naknade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti