Neobavešteni o porodiljskom za muškarce

Jedan Novosađanin, čija supruga boluje od cerebralne paralize, nije mogao da ostvari svoje pravo na porodiljsko odsustvo za muškarce jer niko od onih kojima se obratio nije znao da mu objasni na koji način to može da učini.

Jedan Novosađanin, čija supruga boluje od cerebralne paralize, nije mogao da ostvari svoje pravo na porodiljsko odsustvo za muškarce jer niko od onih kojima se obratio nije znao da mu objasni na koji način to može da učini.

Vladimir i Marina su pre dva meseca postali roditelji malog Zorana. Marina, iako od rođenja pati od cerebralne paralize, studira paralelno dva fakulteta, a sada je listi obaveza dodala i najslađu – rodila je sina. Njen suprug je zaposlen, a nakon rođenja deteta odlučio je da iskoristi svoje pravo na porodiljsko odsustvo jer Marini, zbog specifičnog zdravstvenog stanja, treba pomoć prilikom podizanja i previjanja deteta. Tada počinju problemi, jer, iako država preko bilborda trubi kako je izjednačila rodove pružanjem prava na porodiljsko bolovanje muškarcima, u praksi je teško saznati kako se to pravo ostvaruje.

Vladimir kaže da ni njegov izabrani lekar, ali ni Marinin ginekolog nisu znali kome treba da se obrati kako bi dobio porodiljsko. "Pošto je ona nezaposlena, studentkinja je, rešio sam da uzmem porodiljsko kako bi mogao da joj pomognem oko podizanja deteta. Međutim, koga kod da smo pitali gde treba da idemo, niko nije znao. Ni Marinin ginekolog, ni moj izabrani lekar, niko", priča ovaj Novosađanin.

Kada je Vladimir odlučio da se konsultuje sa drugim lekarima, kaže da je dobio isti odgovor. Niko nije znao šta treba da radi. Tada je telefonom pozvao kancelariju ombudsmana, gde ga je, kako kaže, zaprepastio odgovor da ni oni ne znaju kako da ostvari svoje pravo. "Išli smo i kod drugog ginekologa i dobili iste odgovore i sleganje ramenima. Posle šetanja od lekara do lekara, pozvali smo kancelariju zaštitnika građana gde su nam rekli da oni sad ne znaju ništa o tome", navodi Vladimir.

Adresa je gradska uprava

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov navodi da je informaciju da je ovaj Novosađanin dobio takav odgovor u kancelariji ombudsmana primila sa nevericom. Prema njenim rečima, moguće je jedino da je došlo do zabune, jer je porodiljsko odsustvo za muškarce jasno definisana kategorija. Kako kaže, adresa za potraživanje ovog prava je Gradska uprava za socijalnu zaštitu.

"Otac deteta to pravo ima i kada majka nije u radnom odnosu. Ovaj sugrađanin bi trebao da se obrati gradskom organu uprave i da tamo dobije uputstvo koje sve dokaze treba prikupiti kako bi ostvario ovo pravo", navodi ona za Radio 021.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana dodaje da je takođe neprihvatljivo neznanje lekara o ovom pravu. Prema njenim rečima, upravo Marinin ginekolog je taj koji ispisuje medicinsku dokumentaciju potrebnu za ostvarivanje prava na porodiljsko za žene, pa bi morao da ima podatke i o proceduru kroz koju prolaze muškarci.

"Nezamislivo mi je da ginekolozi u domovima zdravlja ne znaju proceduru. Kao što sve žene idu kod ginekologa kako bi im otvorio nalaz o otpočinjanju porodiljskog odsustva – nakon čega ih upućuju na gradski organ uprave, tako su barem mogli da mu kažu da se raspita tamo, kad već oni ne znaju", u čudu je zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Patrijarhalna shvatanja koče masovnije korišćenje ovog prava

Danica Todorov navodi da je pravo na odsustvo sa posla za muškarce kategorija koju oni vrlo malo koriste i u Srbiji ima tek nekoliko primera muškaraca koji su se prijavili za korišćenje porodiljskog. Prema njenom mišljenu, krivica leži u patrijarhalnom shvatanju rodnih uloga u porodici.

"U celoj Srbiji se, nažalost, na prste jedne ili dve ruke mogu nabrojati slučajevi muškaraca koji su se odlučili na porodiljsko. Najčešće je reč o patrijarhalnom shvatanju porodice, gde se smatra da je jedino žena kompetentna da podiže dete. Ima i nekoliko slučajeva gde su se muškarci odlučili na porodiljsko odsustvo jer partnerka ima veću platu pa je isplativije da ona radi, dok se tata brine o detetu", kaže za 021 Danica Todorov.

Ona navodi da muškarci ne samo da imaju pravo da uzmu porodiljsko, već i da se zamene sa partnerkom ukoliko im to više odgovara. "Važno je znati da otac i majka mogu da se dogovore oko odsustva radi nege deteta, čak i ako je majka već počela da ga koristi. U svakom trenutku otac i majka mogu da se zamene u zavisnosti od njihove procene", kaže zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Država već neko vreme trubi preko reklama i bilborda kako su uradili tako sjajan posao oko ostvarivanja rodne ravnopravnosti da čak i muškarci mogu da uzimaju porodiljsko. Kao i mnoge druge uredbe koje se tiču ovih pitanja, u praksi se pokazuje da su one samo pro forme i način za samoreklamu, više nego šta zapravo koriste sugrađanima i sugrađankama. (Miodrag Sovilj)

  • Marko

    12.07.2014 11:45
    Ni posle tri godine od ovog slucaja ne znaju odgov
    U pravilniku o blizim uslovima i nacinu ostvarivanja prava na finansijsku podrsku porodici sa decom pored uslova iz Zakona o radu stoji u cl.3 st.4 izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti. Medjutim ja sam ovo pravo jedva ostvario jer niko nije znao koja je to komisija.Srbija jedva ima obicnu komisiju, a kamoli posebne komisije za ovakve slucajeve, zena je sigurno ostvarila i pravo na tudju negu i pomoc iz razloga sto neko mora da brine o njoj pa je samim tim i nenormalno od strane nadleznih organa da traze i izvestaj komisije iz razloga sto je ista ukoliko je ostvarila ovo pravo morala da prodje komisiju PIO fonda koji je na osnovu svih nalaza vestacio stanje zene i utvrdio da joj je potrebna pomoc drugog lica pa je nenormalno da onaj kome je potrebna pomoc drugog lica pruza pomoc trecem licu. I u pravu je da niko nije znao da ga uputi gde da se obrati jer se i meni desio isti slucaj 2014.godine pa samim tim dolazim do zakljucka da drzava napreduje neverovatnom brzinom. A sto se tice komentara o poslodavcu, poslodavac u skoro svim slucajevima samo donosi resenje o dozvoli koriscenja porodiljskog odsustva prema cl. 95 Zakona o radu, dok RFZO isplacuje zaradu i tu nastaje problem zbog tumacenja gore pomenutog pravilnika. Nadam se da sam pomogao iz razloga sto sam isto to prosao i to skoro mesec ipo dana nisam mogao da koristim zakonsko pravo i niko se nije pitao da li pored nemogucnosti koriscenja ovog prava moram da placam i zenu koja cuva dete iz razloga sto supruga to ne moze.
  • Arhiđakon Tanasije

    20.05.2011 12:04
    trt mrt
    STOP BIROKRATSKIM PROCEDURAMA KOJE USPORAVAJU NAPREDAK OVE DRŽAVE i NAS SAMIH!!! Ovo je velika pobeda, jednog "malog" građanina Novog Sada.
  • 19.05.2011 14:19
    Vlada vracen na posao!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti