Pokušao da iz Srbije iznese zaštićenu vrstu ptice, za kaznu platio 200 hiljada dinara u humanitarne svrhe

Granična policija je na graničnom prelazu Batrovci 3. juna zaustavila državljanina Turske i Holandije G.O, koji je u automobilu nosio kavez sa pet jedinki češljugara, ptice koja spada u strogo zaštićene vrste i koja je zaštićena međunarodnim propisima.
Ptice su istog dana odnete u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novi Sad, gde je, nakon stručnog pregleda, odlučeno da se puste u prirodu
 
Predmet je granična policija ustupila šidskoj policiji, koja je protiv G.O. podnela istog dana krivičnu prijavu zbog pokušaja iznošenja iz Srbije zaštićenog prirodnog dobra. 
 
Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je istog dana odbacilo prijavu i donelo rešenje da, po principu oportuniteta, okrivljeni uplati 120.000 dinara i 655 evra (ukupno oko 200 hiljada dinara) u humanitarne svrhe. Uplata je realizovana istog dana. 
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izražava zadovoljstvo radom policije i nadležnog javnog tužilaštva u brzom procesuiranju ovog krivičnog dela. 
 
"Zavod, koji je staralac strogo zaštićenih vrsta životinja na području Vojvodine, ističe da su hvatanje u prirodi, držanje u zarobljeništvu i pokušaji prenosa preko granice strogo zaštićenih životinja česta krivična dela, usled čega je rad graničnih službi i pravosudnih organa veoma važan u njihovom sprečavanju", kaže Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. 
 
U ovoj instituciji kažu da su male divlje ptice pevačice, u koje spada i češljugar, posebno na udaru kod ove vrste kriminala. 
 
"Nažalost, najveći deo ovako uhvaćenih ptica strada tokom hvatanja i transporta, te je želja da se ove životinje drže u kavezu radi pesme i lepog perja nastrana i apsurdna", kaže Tucakov.
  • Zivkovic

    12.06.2020 19:42
    Mislim da daleko veću štetu pravi seča šuma, i time uništavanje prirodnih staništa ovih vrsta. Međutim nisam čuo nikog od ovih da se nešto bune, ionako im je u opisu radnog mesta.
  • Profi

    12.06.2020 11:23
    Sjajan posao
    Bravo za granicnu policiju i za dobro obavljen posao. No, smatram da je kazna blaga. Minimun milion dinara kazne i drustveno-koristan rad 250h!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti