Potpisano pismo o namerama kupovine deset električnih autobusa za GSP u Novom Sadu

Pismo o namerama kupovine deset električnih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće potpisali su danas predstavnici Grada i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Žužana Hargitai ocenila je da se dogodio značajan preokret u funkcionisanju GSP-a i to ka zelenim i pametnim tehnologijama.
 
"Nikada ovoliko nije bilo investirano u GSP, a posebno imajući u vidu da su to CNG autobusi. To će omogućiti bolje uslove za vozače i bolje usluge građanima, a uštedeće se 9.000 tona CO2 emisije i izbeći nezdrave čestice koje oslobađaju dizel autobusi. EBRD će biti uz Grad Novi Sad da finansira i kupovinu električnih autobusa, da što pre napravimo akcioni plan za Zeleni grad", izjavila je Hargitai.
 
 
 
Prilikom potpisivanja pisma o namerama izložen je 71 autobusa GSp-a, među kojih je i 20 zglobnih autobusa na gas turskog proizvođača BMC koji su u Novi Sad stigli krajem maja. Deo novih autobusa GSP-a danas će ceo dan biti izložen kod Spensa.
 
Kao što je 021 ranije pisao, elektronski sistem naplate narednih dana bi trebalo da zaživi u 105 autobusa GSP-a, što je polovina voznog parka ovog javnog preduzeća. Ovaj posao su na spornom tenderu dobile "Telekom Srbija" i "Bus Logic" iz Požarevca. Više o tome OVDE.
 
Takođe do kraja ove godine u Novi Sad bi trebalo da stigne još 29 autobusa, o čemu više OVDE.
  • Veternicanin

    15.06.2020 10:59
    Dzaba elektricni autobus
    U cilju poboljsanja i sveukupne zastite zivotne sredine, super je ova vest.Ali, na samo ponasanje i rad JGSP(rukovodstva) sve je ovo dzabe. U subotu 13.06.2020.godine bio sam po gradu i cudom sam se cudio sta sam video. Na linijama 4, 5 7 i 8 saobracali su zglobni autobusi!!! Napominjem, radi se o suboti i to nakon 17h! Neverovatno.Na snazi je takozvani letnji red voznje, a na pomenutim linijama saobracaju zglobni autobusi. Cak i u jeku najobimnojeg saobracaja, subotom na pomenutim linijama NIKADA nisu saobracali zglobni autobusi.Desavalo se veoma retko, da na liniji 7 subotom pre podne budu angazovani,ali ovo sto se u subotu desilo na cetiri navedene linije-NIKADA nije bilo.Naravno, ni na jednoj od navedenih linija nije bilo kupljenih zglobnih autobusa na gas, nego su saobracali oni najgori krsevi iza kojih sa samo dimilo.Pogledam na ostalom linijama, ni na jednoj autobus na gas,sve stari i raspali autobusi.Uzas.Siguran sam da je u subotu,ovakvim potezom rukovodstva JGSP Novi Sad potroseno tone dizela, a vazduh zagadjen nekliko puta!!!Kakav javasluk i samovolja.
  • Za Alfa

    15.06.2020 09:17
    Alf druze moj baterije koje vise nisu pogodne za autobuse (imaju manje od 65% originalnog kapaciteta) ne idu u smece vec se koriste za skladistenje struje u, na primer, Betaniji...
    Struja se sve vise proizvodi iz obnovljivih izvora tako da ni taj argument ne pije vodu.
    JGSPNS ce progledati ovim uvodjenjem CNG autobusa, pola flote im je sad na CNG! Mnogo manji troskovi i mnogo manje mogucnosti za kradju goriva.
    Da su pametni pa da umesto 10 na struju naruce odmah 100 i da im je pola voznog parka na CNG a pola na baterije, ali i ovo je iskorak
  • heoue

    14.06.2020 21:06
    Kao da smo izgradili svemirski brod za Mars

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti