Startap tržište Novog Sada i Beograda procenjeno na 502 miliona dolara

Američka organizacija "Startup Genome" procenjuje, u novom izdanju svog godišnjeg izveštaja, da startap tržište Novog Sada i Beograda vredi oko 502 miliona dolara i pozicionira Srbiju u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, saopštio je danas kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.
Startap tržište Novog Sada i Beograda procenjeno na 502 miliona dolara
Foto: Pixabay
U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta, što ga čini najopsežnijim do sada. 
 
Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena, jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema.
 
Od danas je celokupan izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Novi Sad i Beograd, jedini u regionu Zapadnog Balkana.
 
Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema. Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 miliona dolara.
 
U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.
 
Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije: novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix.
 
Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.
 
Direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević kaže da misija Inicijative Digitalna Srbija jeste da pomogne uspostavljanje domaćeg ekonomskog rasta koji će biti konkurentan i na globalnom planu.
 
"To svakako podrazumeva i da srpska startap scena bude prepoznata u svetu, a uvrštavanje Srbije u jedan ovako prestižan izveštaj nam bez sumnje pomaže u tome. Naime, onog trenutka kada se neka zemlja pojavi u Startap džinom istraživanju povećavaju se šanse da je zapaze strani investitori i organizacije", kaže Đurđević.
 
Prema njegovim rečima, osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, to istraživanje je važno i zato što omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast.
 
Izveštaj se bavi i uticajima pandemije na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolaže novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca.
 
Uključivanje Srbije u to najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima u svetu pokrenuli su Inicijativa Digitalna Srbija i Kabinet ministra, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.
  • Srecko

    27.06.2020 05:49
    ma ,zajebi komentar!
    Kako je Divna devojjka ispre lAP-TOP-A ! zALJUBIO SAM SE.
  • @rale

    26.06.2020 17:13
    Startap
    3Lateral nije nikakav startap nego Vučićeva firma za podobne, oduvek je to i bio, reči tu nema o nekom poslu,
  • @Dragan

    26.06.2020 17:09
    3lateral
    Јадни ли су ови из 3Laterala, чух од другара из Радничке да је онај победнички ватромет после избора, испаљиван са њиховог новог плаца у Радничкој.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti