Novi Sad: Cveće za policijski kordon, građani šetali nekoliko sati

Novosađani su na četvrtom protestu protiv vlasti šetali nekoliko sati, a pokušaj blokiranja auto-puta za Beograd nije uspeo.
Novi Sad: Cveće za policijski kordon, građani šetali nekoliko sati
Foto: 021.rs
Protest je protekao mirno i bez incidenata, a novo okupljanje je najavljeno za subotu, u 18 časova. 
 
Na početku protest okupljenima se obratio Miran Pogačar, koji je bio uhapšen u sredu uveče, nakon što su u Novom Sadu izbili nemiri.
 
 
Građani su na čelo kolone istakli transparent "Ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom". Osim Pogačara, okupljenima su se obratili i aktivista Združene akcije "Krov nad glavom" Nemanja Pantović, te Slobodanka Ninić, koja je nasilno iseljena iz svog stana u centru Novog Sada. 
 
 
Okupljeni su nakon govora krenuli u protestnu šetnju, ka Kaćkoj petlji, sa namerom da blokiraju auto-put za Beograd. Međutim, tamo ih je sačekao kordon policije. 
 
 
Građani su se zaustavili, seli ispred njih uzvikujući "isti smo narod" i ostavili cveće pored pripadnika MUP-a.
 
 
Nakon sat vremena stajanja, građani su odlučili da se vrate na Trg slobode. Ni tamo se nisu zadržali dugo, nego su krenuli u još jedan krug šetnje, pa su ponovo bili na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Cara Lazara. 
 
 
 
Posle više od pet sati od početka protesta, velika većina građana je napustila protest, a deo demonstranata je odlučio da krene nazad ka Gradskoj kući. 
 
 
S obzirom na to da ne postoji vođstvo samog protesta, čitava organizacija je prilično razvodnjenja i deluje da se odluke o kretanju kolone donose stihijski, bez jasnog plana. 
 
 
Na čelu kolone su na kraju, po svemu sudeći, bili protestanti desne orijentacije, koji su uzvikivali "hoćemo suzavac" i "nećemo migrante". 
 
 
Podsetimo da su osnovni zahtevi protesta u Novom Sadu ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije. Pored ovoga, u juče je više puta zahtevano oslobađanje Mirana Pogačara koji je uhapšen u sredu, prvog dana protesta, kada je držao govore. Pogačar je danas oslobođen iz pritvora, o čemu više OVDE.
 
U protekla tri dana na ulicama Novog Sada videle su se dve potpuno različite slike protesta. Nakon incidenata u sredu, građani su u četvrtak svaki put kada je neko bacio petardu seli i na taj način iskazivali svoje protivljenje nasilju.
 
Kako je izgledao protest u četvrtak pogledajte OVDE, a o protestu u sredu čitajte OVDE.
  • Komifo

    14.07.2020 16:29
    @Prosetajte

    Poslušaj svoj savet i paljba u rodno selo.
  • Dana

    13.07.2020 15:27
    ggg. ... mozda bi tebe trebalo staviti u, kako kažeš, "kiborg opremu" ili još bolje u medicinski skafander u poslati te u neku bolnicu da nekoliko sati tamo čistis toalete i pomogneš tim ljudima od kojih ces koliko sutra tražiti pomoć....
  • marko

    13.07.2020 14:16
    Ovaj sto kaze da bi mozda trebalo organizovati proteste u podne na +40pa da vidimo kaze kako bi panduri izdrzali?Ali na toj temperaturi i demonstranti obicni ljudi bi padali u nesvest od uv zracenja koje je i sada strasno a kamoli na +40.,mani podne covece....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti