Porodica autističnog mladića kojeg je šutirao policajac na protestu u Novom Sadu traži istragu

Kada je policija oborila dečaka na biciklu tokom protesta u Novom Sadu 8. jula počinila je krivično delo i treba utvrditi koje, rekao je za 021 advokat Vladimir Beljanski.
Porodica autističnog mladića kojeg je šutirao policajac na protestu u Novom Sadu traži istragu
Foto: 021.rs

U izjavi za 021.rs Belljanski, koga je angažovala porodica autističnog dečaka, kaže da se na video snimku koji se deli na društvenim mrežama vidi da policajac u uniformi ruši dečaka s bicikla, da potom pritrčava policajac u civilu koji mladića udara kolenom, ali da se ne vidi da je onda prišao još jedan policajac u civilu koji mladića više puta udara. Advokat kaže da su mladića potom policajci ostavili da leži na ulici bez privođenja ili pružanja pomoći, a da su mu pomogli prolaznici.

"Radi se dečaku s posebnim potrebama koji nije u stanju da se sam stara o sebi i koji u svojoj rutini svakog dana vozi bicikl po gradu. Na žalost, našao se na mestu koje nije bilo dobro za njega, ali to ne daje policiji pravo da reaguje na način na koji je reagovala. Naneli su mu telesne povrede i ugrozili njegovo već ugroženo duševno stanje", kaže Beljanski za 021.rs.

Advokat dodaje i da je krivična prijava zbog događaja već podneta od strane Beogradskog centra za ljudska prava, pre nego što se porodica obratila njemu za zastupanje. Kancelarija ovog novosadskog advokata će sada pored krivične odgovornosti tražiti i da sektor Unutrašnje kontrole MUP-a sprovede istragu, da policija da informacije da li je istražila incident, kao i da obrazlože kako pravdaju ovakvu akciju za koju sam Beljanski smatra da je bila neopravdana.

Kako smo ranije pisali, Udruženje "Autizam promena za 180" pisalo je direktoru policije Vladimiru Rebiću povodom napada na autističnog mladića. Kako je oovo udruženje navelo u pismu, pripadnici policije su nasrnuli na osobu koja je prolazila biciklom, a jedan pripadnik službe ga je potom "šutirao dok je nemoćan ležao na zemlji". Izrazili su nadu da će MUP u najkraćem mogućem roku, kao u slučajevima napada na novinare, utvrdi sve činjenice ovog događaja i da će kazniti počinioca i da će o tome obavestiti javnost. Dodali su da će u protivnom podneti krivične prijave protiv počinioca, kao i da se obratimo međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom prava, a posebno pravima osoba sa invaliditetom.

Podsetimo i da će se danas ispred policijske stanice na Detelinari u Rumenačkoj 159 održati protest protiv policijske represije. Ova lokacija je izabrana jer u toj policijskoj stanici radi inspektor koji je navodno 8. jula za vreme protesta u Ulici Modene pretukao dečaka sa autizmom. Protest će početi u 19 časova, a organizatori su naveli da su na protestu zaštitne maske biti obavezne. Više o zahtevima koji će biti izneti na protestu OVDE

  • Vidra

    21.07.2020 00:07
    @E pa nemože
    Prvo, bravu neobrazovani, ne može se piše odvojeno. Drugo, da znaš da čitaš, mogao bi da pročitaš ZOBS, i da vidiš da dete preko 12 godina sme da samostalno vozi bicikl. Što se tiče empatije, to je osobina viših organizama, pa je sasvim normalno da ti iste ne poseduješ. A sad se zavuci pod svoju botovsku stoličicu i drhti dok ne dođemo i dok vas sve ne kaznimo. Nećemo te zaboraviti!
  • Rale

    18.07.2020 04:14
    A kada vidim ovoliko smrdljivih botova i vidim ovoliko negativnih lajkova a dali vi botovi imate dece pitam vas dali zelite da se vasem detetu ovako nesto desi. Verovatno bi ga jos i vi istukli kako ja ovde vidim
  • Turtle

    18.07.2020 00:28
    Autizam
    Autističan ili potpuno zdrav dečak, svejedno je. Ne vidim razlog naglašavanja toga. Pa zar bi bio manji greh iživljavanje na osobi koja je zdrava? I dalje je ljudsko biće i ne postoji opravdanje za ovakav postupak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti