Izgradnja Kamenice 3 ipak u dve faze, prvo se podiže PET centar

Zdravstveni kompleks Kamenica 3, koji APV finansira iz dugoročnog zaduženja u banci, gradiće se iz dve faze zbog kašnjenja u prethodnim radovima.
Izgradnja Kamenice 3 ipak u dve faze, prvo se podiže PET centar
Foto: 021.rs
Projekat novog kompleksa, koji su uradili "Đorđe Bajilo arhitekti" i Andzor Inženjering, ne menja se, ali se deli u dve faze zato što je neuobičajeno dugo trajala nabavka novog uređaja za magnetnu rezonancu, bez čije završene postavke ne može da se nastavi sa Kamenicom 3.
 
Zbog toga je Institut za onkologiju Vojvodine ovaj projekat podelio na izgradnju PET centra u prvoj fazi radova, a potom na izgradnju Kamenice 3.
 
Upravo je završen tender za izbor izvođača radova na izgradnji PET centra (centra za pozitronsko emisionu topografiju) i uskoro bi trebalo da bude javno objavljeno ko će graditi ovaj objekat od 2.561 kvadrat. Rok za radove će biti najduže godinu dana.
 
Inače, ukupna bruto površina Kamenice 3 sa PET centrom planirana je na 8.200 kvadrata i mahom se oslanja na nadogradnju postojećih kapaciteta kompleksa instituta.
 
 
"Postojeći PET uređaj datira iz 2007. godine, i do sada je pregledano preko 10.000 pacijenata. Prema Zakonu o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti te urađenom projektu mera zaštite za PET/CT strogo neophodno je obezbediti odvojen ulaz i izlaz pacijenata, što za sada nije obezbeđeno, te je neophodno strogo odvojiti ulaz od izlaza da se pacijenti ne mešaju. PET uređaj je vodeći za dijagnostiku najvećeg broja onkoloških pacijenata u otkrivanju stepena proširenosti bolesti, praćenju stepena efikasnosti primenjene terapije i pojavi recidiva, a prema epidemiološkim podacima postoji stalni porast broja onkoloških pacijenata", navodi se u konkursnoj dokumentaciji.
 
Planovi Instituta za onkologiju Vojvodine su da aparat radi ceo dan, a sadašnji hibridni PET/CT uređaj radi samo u poslednevnom režimu kao PET uređaj, dok prepodne radi kao CT uređaj jer Institut nema dijagnostički CT uređaj.
 
"Postojeći PET/CT uređaj bi se 'prebacio' u novosagrađeni objekat - PET centar u kome bi bili zadovoljeni svi uslovi iz Zakona o radijacionoj i nulearnoj bezbednosti. U postojeći prostor bio bi nabavljen dijagnostički CT uređaj za potrebe onkoloških i neonkoloških pacijenata – 64-slajsni CT uređaj", dodaje se u konkursnoj dokumentaciji.
 
Inače, statistika pokazuje da je dodatni objekat za onkologiju potreban jer Institut nema dovoljno postelja. Osim toga, Služba poliklinike sa dnevnom bolnicom nema dovoljno mesta za adekvatan prijem i zbrinjavanje onkoloških pacijenata.
 
Takođe, procene su da će broj pacijenata sa malignim oboljenjima s godinama biti sve veći, a izgradnjom Kamenice 3 sa PET centrom kapaciteti će se povećati i biti dovoljni za, procene su, najmanje narednih desetak godina. 
 
Za izgradnju Kamenice 3, Pokrajina se zadužila kod Vojvođanske banke, o čemu možete da čitate OVDE. Sa pojavom epidemije virusa korona, Pokrajina je određene projekte zaustavila, ali se među njima nije našla Kamenica 3, potvrdio je ranije za 021 predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
  • Gaga

    23.07.2020 02:08
    @B
    Zablokirao se castle.rs
    Eno Micin i IT tim SNS-a cupaju kosu od nervoze a Vodja se dere na njih da odmah popravljaju to "sr*nje" od castle.rs
  • Prvi Pravi botfucker

    22.07.2020 22:02
    Imajte razumevanja Ivana je patriJotski kadar, mrzitelj lokalaca, zivotinja, imigranata... Ivani je omiljeni predmet u skoli bio predsednikova slika.
  • Dragan

    22.07.2020 21:57
    Ff
    Meni pola porodice umrlo od malignih oboljenja,svi žive u blizini bolnice-Petrivaradin,Novi Sad a u nekoj Kamenici su samo čuli.Kao i dosad ova bolnica je za izabrane za ostale ostaju raspadnute prostorije u Novom Sadu.Kod nas ljudi umiru od virusa a naša Maja se podmladila od virusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti