Profesor istorije na čelu Sremskih Karlovaca, prioriteti turizam i kulturno-istorijsko nasleđe

Novi predsednik Opštine Sremski Karlovci je Aleksandar Saša Stojkečić, po zanimanju master istoričar.
Profesor istorije na čelu Sremskih Karlovaca, prioriteti turizam i kulturno-istorijsko nasleđe
Foto: 021.rs
On je danas, na sednici Skupštine većinom glasova izabran na tu poziciju. Stojkečić je profesor istorije u Karlovačkoj gimnaziji i u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj". Rođen je 1984. godine u Ljubljani, a istoriju je završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 2017. do 2020. godine bio je predsednik Nadzornog odbora Turističke organizacije Opštine Sremski Karlovci. 
 
U svom prvom govoru pred karlovačkim odbornicima, Stojkečić je nekoliko puta izrazio zahvalnost i uputio pohvale Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, govoreći da opštinska administracija mora da prati put koji su oni postavili. Kao prioritet u svom mandatu istakao je kulturno-istorijsko nasleđe Sremskih Karlovaca.
 
"Ukazanu čast doživljavam kao odgovornost, kao obavezu da radim na napretku našeg voljenog mesta. Potrebno je reafirmisati bogato kulturno-istorijsko nasleđe Sremskih Karlovaca, a u centar staviti razvoj turizma i ugostiteljstva", rekao je novi predsednik i dodao da za to opština ima podršku pokrajinskih i republičkih institucija. 
 
Najavio je i da će nova administracija raditi na unapređenju putne i komunalne infrastrukture, te da će posebna pažnja biti posvećena preduzetnicima, osobama sa invaliditetom i penzionerima. Najavio je i dodatne podsticajne mere za svako treće i četvrto dete.
 
 
Za svog zamenika odabrao je Višnju Plavišić. Članovi Opštinskog veća su Bogdan Savić (komunalne delatnosti), Sunčica Milinović (turizam i investicije), Đorđe Miljević (kultura i obrazovanje), Đurđica Šnjur (privreda i finansije) i Živana Živanović (sport, omladina i socijalna politika).
 
Dragan Trišić, predsednik opozicione odborničke grupe Srpske radikalne stranke, koja je bojkotovala glasanje za predsednika, zamenika i članove Opštinskog veća, za skupštinskom govornicom rekao je da Stojkečić nema kvalifikacije za vođenje opštine.
 
"Nema dokaza da ima elementarno znanje iz oblasti prava i ekonomije, kao ni političko iskustvo. Nepoznat je široj javnosti. Kao i njegov prethodnik, ovde je po partijskoj milosti. Nemamo ništa lično protiv čoveka, ima pravo na 100 dana da pokaže šta zna", rekao je Trišić.
 
 
Odbornik Grupe građana "Karlovačka lista" Ivan Stijepović rekao je da mu je drago što je konačno "neko pismen došao na čelo Karlovaca". Ipak, ocenio je da je za saradnike izabrao "ljude koje nemaju dovoljno iskustva u vođenju bilo čega". 
 
Na sednici je došlo i do manjeg verbalnog sukoba između predsednika Skupštine opštine Bobana Petkovića i odbornika Ivana Stijepovića, jer, kako je Petković rekao, "Stijepović ima elitističke stavove" što je, kako je naveo, uvideo kada je "na Tviteru pominjao njegovo obrazovanje i mesto gde je rođen". Petković (o kom je 021 pisao OVDE) rekao je da je njegovo ustavno pravo da se obrazuje i napreduje u 50. godini. Obraćanje je završio sa "Sram Vas bilo!"
 
 
Odbornik Stijepović iskoristio je pravo na repliku, te je objasnio da mu najmanje smeta to gde je Petković rođen, ali je istakao da se ceni samo "zvanje, a znanje je nikakvo". Skrenuo je pažnju Petkoviću da on nije tačka dnevnog reda, pa da, samim tim, nema pravo da staje za govornicu samo kako bi se sukobio sa njim.
 
 
Na dnevnom redu danas su bili i predlozi za razrešenja i imenovanja Opštinske izborne komisije, izbor članova Administrativno-mandatne komisije, ostavka jednog odbornika i predlozi rešenja o prestanku mandata odbornika zbog izbora na funkciju.
 
Dva odbornika koja su napustila "Karlovačku listu" (opširnije u tekstu 021 OVDE) postala su članovi odborničke grupe Srpske napredne stranke.
  • Trol Sremski

    28.08.2020 23:44
    smehoteka
    bahahahahahahahahahahaha pa ovo je sve bolje od boljeg :D fenomenalno!
    Sremski Karlovci - saga u nastavcima, interesantniji ste i od Nacionalnog parlamenta i Kasandre zajedno :D Monti Pajton - prop'o!
    Kako ne kapirate da legitimitet nikad necete imati ma koliko se trudili... Jadno...
    Smesni ste do te mere da je tuzno gledati i citati sta radite od tih Karlovaca i kako ih besramno razvlacite! Pa ovo ce sve uci u istorijske knjige bando!

    Daj te kokice, ala ce biti interesantno gledati i pratiti razvoj dogadjaja
  • Farmes šarmer

    28.08.2020 22:40
    Štojanskih 100 mučenica
    On je za sve nas gospodin čovek, djentlmen. Uvek odmeren i svaka reč na mestu.
  • Јое

    28.08.2020 19:32
    @Паор
    "Сети се жутих"
    Ево, сетили смо се жутих? Михајловићка, Кнежевић, Недимовић, Мали, Весић.... Више од пола данашњег СНСа су бивши чланови ДСа. Хоћеш да кажеш да су они сада супер, али док су били у ДСу нису ништа ваљали?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti