Direktor Medlaba za 021: Privatnici čekaju dozvole za PCR testiranja, stvar stoji iz nepoznatih razloga

Privatne laboratorije u Srbiji i dalje čekaju najavljene dozvole za obavljanje PCR testiranja - najmanje pet laboratorija uložilo je veliki novac u opremu i kadar da bi ispunili vrlo zahtevne uslove koje je postavilo Ministarstvo zdravlja, ali do danas nikakav fidbek nisu dobile.
Direktor Medlaba za 021: Privatnici čekaju dozvole za PCR testiranja, stvar stoji iz nepoznatih razloga
Foto: Pixabay
Priča o izdavanju dozvola privatnim laboratorijama za PCR testiranja datira još iz jula, kad su ove ustanove dobile dozvole da rade serološke, to jest testove na prisustvo antitela na kovid-19. Pojedine laboratorije iz Beograda, Niša i Novog Sada pokazale su interesovanje i za PCR testiranja, a među njima je i Zdrastvena ustanova Medlab, jedina privatna laboratorija za medicinsku dijagnostiku u Vojvodini koja se priprema za PCR testiranja.
 
Međutim, kako za 021 kaže prof. dr Milan Ubavić, direktor i osnivač Medlaba, članice Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, do danas nije poznato da li je i koliko napredovao postupak izdavanja dozvola.
 
Prof. Ubavić kaže da je prisustvovao sastanku koji je, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, upriličila Privredna komora Srbije i da su tada date saglasnosti za obavljanje seroloških testiranja.
 
"Na tom sastanku, a na naše pitanje, rečeno nam je jasno i glasno da ko ispuni određene uslove dobija dozvolu da radi PCR testiranje i bukvalno tog momenta sam krenuo u akciju da dovedem da uslovi u Medlabu budu na visokom nivou i da ispunjavaju sve svetske standarde za ovu vrstu delatnosti. Pošto nemam više mesta u postojećem Zavodu, a još nisu doneti podzakonski akti u okviru donetog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji reguliše rad ogranaka Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku – morao sam da pronađem potpuno novu lokaciju, da angažujem specijalistu mikrobiologa, molekularnog biologa i četiri laboranta. Za sređivanje i privođenje nameni novog prostora, po uputstvu Ministarstva zdravlja, treba vremena, a i dosta novaca. Zato Medlab kasni sa podnošenjem zahteva za PCR testiranje na kovid-19. Očekujem da ćemo zahtev podneti krajem septembra", pojašnjava Ubavić za naš portal.
 
Ono što ga brine, kaže, je što su neke njegove kolege već podnele kompletan zahtev, završile opremanje i spremile kadar, ali cela stvar stoji iz nepoznatih razloga.
 
"Ja zaista ne znam šta bi moglo da bude razlog, ali znam sigurno da su ove kolege, inače iz Beograda, vrlo ozbiljno svemu pristupile i sigurno ispunjavaju sve tražene uslove. Jako je važno da se mi uključimo u ovaj rad, pre svega da bismo rasteretili državni zdravstveni sistem i to na brz i efikasan način - sva zakazivanja i izdavanje rezultata mogli bi da se obave mejlom, pacijent samo dođe da mu se uzme bris, ne zadržava se i odmah izlazi. Naše prostorije su tako napravljene da jedna vodi u drugu, nema zadržavanja, nema ukrštanja kretanja pacijenata, stručan tim radi u punoj zaštitnoj opremi i sve je apsolutno sterilno i bezbedno", navodi direktor Medlaba za 021 i dodaje da bi ova ustanova dnevno mogla da uzme do 100 briseva i da u roku od 48 sati izda isto toliko rezultata.
 
Međutim, kako naglašava, privatne laboratorije svakako ne bi mogle da budu konkurentne sa cenom u poređenju sa državnim ustanovama, pa je tako i cena od oko 6.000 dinara nerealna i bila bi malo viša.
 
"Mi smo svu opremu kupili sami, a prostor zakupili i unapred platili. Angažovan kadar moram da dobro platim i očekivano će i cena biti nešto viša od one u državnom sektoru. Posebno bih naglasio činjenicu da je mogućnost zaražavanja u ovakvim laboratorijama, urađenim po visokim standardima, manja nego na bilo kom drugom javnom mestu. Da bi rezultati PCR testiranja bili validni, uslovi u prostorijama moraju biti sterilni kao u operacionim salama. To se postiže upotrebom posebnih bioloških komora sa posebnim Hepa filterima, koji se periodično menjaju. Mi smo našu komoru kupili po duplo većoj ceni jer je od početka epidemije oprema razgrabljena u Evropi", kaže dr Ubavić. 
 
Direktor Medlaba kaže da ga posebno tišti situacija koja se dozvolila kod nas - u trenutku kad privatnim laboratorijama nije bilo dozvoljeno da rade testiranja na kovid-19, građani masovno odlaze u Mađarsku i rade testove.
 
"Sam put do Mađarske košta mnogo, cena je oko 100 eura, a ako dodate uslov da vam treba rezultat hitno, cena raste za 50 evra. Dakle, četvoročlana porodica morala je da izdvoji oko 100.000 dinara da bi se testirala i to je mogla da učini u bilo kojoj, pa i u kozmetičkoj ordinaciji u Segedinu, koja je bris slala u centralnu laboratoriju u Budimpeštu. Na početku epidemije, niko iz Ministarstva zdravlja nas nije kontaktirao da se uključimo u ovu vrstu testiranja. Da smo na vreme nabavili opremu i proširili kapacitete naših laboratorija mogli smo se ranije uključiti za dobrobit celog našeg stanovništva u ovako ozbiljnoj situacijii kao što je epidemija kovida-19", navodi Ubavić.
 
Zbog toga bi, zaključuje, generalno država morala da radi na efikasnijem i bolje organizovanom donošenju zakona i podzakonskih akata, a sada da razmotri pristigle zahteve privatnih laboratorijskih ustanova i izda dozvole onima koji ispunjavaju uslove.
 
"Ja se nadam da, kada završimo opremanje laboratorije i podnesemo zahtev za testiranje na kovid-19, neću biti u situaciji da se pitam zašto sam potrošio novac”, naglašava prof. dr Milan Ubavić.
 
Dokle se tačno stiglo sa odobravanjem dozvola privatnicima, da li će se to uopšte dogoditi i da li je država možda trenutno "stopirala" sopstvene namere iz nepoznatih razloga još uvek nismo uspeli da saznamo u Ministarstvu zdravlja, kao ni u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.
  • Mimi

    05.09.2020 12:37
    Sto se kapaciteta tice, Higijenski dnevno obradi do 50 analiza za putovanje. Ostalo su pacijenti kojima se vrsi dijagnostika iz DZ i.KCV i eto brojke 500 dnevno. Sasvim dovoljno za privatnika i za gradjane NS koji nemaju tegobe i treba im rezultat za granicu. Pogotovo da se ne guraju sa pacijentima sa simptomima.
  • ns021

    05.09.2020 06:07
    Drzava
    ne voli konkurenciju. Veliki novac je u pitanju. Mada ni privatnici to ne rade iz humanih razloga... 100x50€ min dnevno pa racunajte... Koroni nikad kraja
  • A

    04.09.2020 22:55
    Alavi privatnici. Nije im dosta što se razvaljuju od posla, pošto je državno zdravstvo trenutno okupirano Koronom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti