FOTO, VIDEO: Na tribini o "Novom Sadu na vodi" poručeno da je projekat nebezbedan i "ekološki masakr"

"Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" poručeno je sinoć na istoimenoj tribini održanoj na prostoru prekoputa brodogradilišta kojoj je prisustvovalo više od stotinu Novosađana.
FOTO, VIDEO: Na tribini o "Novom Sadu na vodi" poručeno da je projekat nebezbedan i "ekološki masakr"
Foto: 021.rs

Na tribini su govorili arhitekta Dragoljub Bakić, arhitekta i profesor Univerziteta u Novom Sadu Darko Reba, docentkinja na Filozofskom fakultetu Bojana Bodroža, profesor na Filozofskom fakultetu Boris Popov. aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta i bivši gradonačelnik Novog Sada i šef novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković. Raspravu je moderirao novinar Nedim Sejdinović iz Centra za održive zajednice.

Pre početka tribine obratio se aktivista Milan Vujić koji je pre više od mesec dana bio žrtva prebijanja. On je rekao da je za vreme ove vlasti Novi Sad "postao gnusno mesto, gde se nasilje ne vrši samo nad ljudima već i nad rekama, parkovima i zelenim površinama".

"Razlog tome je što ova vlast tretira sve kao svoj plen, pa tako i Novi Sad. Oni misle da je Novi Sad mesto koje služi da oni (SNS) zadovolje svoje porive za moći i novcem. Sve što rade rade kako bi zadovoljili svoje interese i interese njihovih saučesnika, odnosno investitora. Moj otac voli da citira Balaševića: ‘Nek mi moju lepu varoš vrate’. Ja tu lepu varoš nisam zapamtio, ona je za mene urbana legenda. Ovde sam zbog toga jer mislim da svi zajedno treba da pošaljemo poruku vlasti, a to je ‘Vidi gari ne može’", rekao je Vujić.

Radovanović: Šodroš je čaroban dragulj, to hoće da nam uzmu

Okupljenima se obratila i stanovnica Telepa i ekološka aktivistkinja, predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović, koja svakodnevno izvodi psa na Šodroš u šetnju.

"Pogledajte oko sebe. Pogledajte ovo zelenilo. Tamo kada ste dolazili preko dolme, videli ste vodu, videli ste Dunavac, videli ste pecaroše, videli ste ljudi. U toj vodi ima jedan živi svet. Oko nje su topole. Postoji lekovito bilje koje kada dođu majske kiše bukne", rekla je Radovanović.

Dodala je da je ta lokacija "čaroban dragulj koji mnogi Novosađani ne poznaju".

"Mi koji živimo ovde više decenija znamo svaki njegov kutak i opet se obradujemo svake godine kad procveta žuti iris. To hoće da nam uzmu. Mi to nećemo dati", naglasila je.

Novaković: Da li obala Dunava pripada građanima ili građevinskoj mafiji?

Borislav Novaković koji je u javnost ranije izneo detalje o projektu "Novi Sad na vodi" pričao je o brojnim problemima koji prate ovaj plan. Pre svega, istakao je da je Srbija član Podunavske komisije sa sedištem u Budimpešti i da niko ne može pomeriti nasip 500 metara u korito reke a da se tako ne ogreši o međunarodno pravo.

"Plavni talas se pomera praktično 500m u Dunav, protočna moć biva manja, brzina protoka veća i to da bi se dobilo oko 165 hektara građevinskog zemljišta. Smisao njihove zamisli je da oslobode građevinsko zemljište i da ovde na obali Dunava grade stanove koji će biti nemerljivo skuplji nego oni u drugim delovima grada", rekao je.

Problem je, ocenio je Novaković, i bezbednost.

"Oni mogu da urade taj novi nasip tako što će podići nivo vode i doneti velike blokovske konstrukcije i praktično te betonske konstrukcije će delovati kao veštačka prepreka. Kada naiđe plavni talas, on će udarati u taj nasip i vraćaće se nazad ka Kamenjaru, Telepu, Adicama i Futogu gde je inače obala najporoznija", istakao je.

Zaključio je i da je ekološki faktor bitan, jer su Kamenička ada i Šodrošu pluća Novog Sada.

Na kraju je upitao: "Da li obala Dunava pripada građanima ili građevinskoj mafiji?"

Bojana Bodroža je rekla da joj je drago što se okupilo toliko ljudi jer je u pitanju tema koja se ne tiče samo Telepa i Limana IV "već se zaista tiče svih nas".

"Ukoliko budemo imali problem sa poplavama, to se neće desiti samo na Telepu ili Adicama. Vrlo brzo će stići do Klise ili mnogo dalje. Vrlo je važno da shvatimo koliko je važno boriti se za ovaj deo grada", zaključila je.

Jovanović: Gde god se pojavi bager da kasapi, postavite barikade

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta "Odbranimo reke Stare planine", osvrnuo se na borbu građana tog dela Srbije da oslobode reke.

"Stara planina je dragulj od nacionalnog interesa i mi nećemo dozvoliti uništenje, reče Goran Trivan, a uradismo mi", rekao je Jovanović.

Podsetio je da SNS samo nastavlja tradiciju guranja reka u cevi, a da je to prva uradila Srpska pravoslavna crkva, pa onda Demokratska stranka. Jedino rešenje je, naveo je, da se udruže "struka i motika", odnosno da se narod i stručnjaci i akademici zajedno pobune.

"Na svakom mestu gde se pojavi bager da kasapi, tamo gde truju, tamo gde otimaju vodu imate pravo da se pobunite i da postavite barikade. Mesto u kome se raspravlja su skupštine, ako oni neće, onda je to ulica", naglasio je aktivista.

Boris Popov, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ocenio je da je efekat prirode na stanovništvo neprocenjiv, a da su naši gradovi u velikom deficitu po broju kvadrata zelenih površina.

"Besmislen je projekat koji će da uništi ovoliku zelenu površinu da bi se izgradilo nešto što će koristiti samo određeni ljudi", istakao je.

Novosadski arhitekta Darko Reba ocenio je da je netransparentnost osnovni problem ovog projekta koji nije imao priliku da bude predmet javne rasprave.  

"Ono što je meni bitno, to je da ako stvarno grad odluči da rešava ove prostore, trebalo bi da budemo sigurni da to što se planira na njima stvarno bude kvalitet grada, da mi dobijemo prostore koji će biti nama na korist. Ako smo već odlučili da se ti prostori menjaju, mislim da to mora da se odluči na višem nivou i da se vide različite ideje i pristupi, pa da izaberemo najbolje. Moje viđenje je da ti prostori moraju jako delikatno da se ispitaju pa tek onda da pravimo urbanističke planove, a ne da krećemo od planova koji predviđaju ogromnu spratnost", objasnio je Reba.

Bakić: Novosadski gradski maheri prevazišli i beogradske

Njegov beogradski kolega Dragoljub Bakić uporedio je najavljeni projekat sa Beogradom na vodi, ali i planiranom sečom šume na Košutnjaku.

"Ovi vaši gradski maheri prevazišli su one beogradske mahere. Oni tamo nisu mogli da smisle ništa pametnije, nego krče šumu u Košutnjaku da bi pravili stanove, ali ovi su izmislili da prave građevinsko zemljište od vodnog zemljišta", rekao je Bakić.

Kako je ocenio, gradovi su vlastima dati da ih čuvaju, a oni su to javno dobro prisvojili.

"To je sve jedna ista bratija koji u osvajačkom zanosu krče i čerupaju gradove Srbije ubeđeni da na to imaju pravo jer su osvojili izbore i dobili svoj partijski plen", rekao je Bakić.

Na tribini su pitanja Borislavu Novakoviću o "građevinskim aferama za vreme njegove vlasti" pokušale da postave dve zaposlene na Novosadskoj televiziji, ali Novaković nije želeo da odgovara na pitanja "SNS televizije". Njihova pitanja naišla su na glasno negodovanje svih prisutnih koji su vikali "botovi", "SNS", "pitaj Vučića". Moderator rasprave Nedim Sejdinović pitao je jednu od reporterki da li je članica SNS.

Podsetimo, kako je 021 pisao (OVDE), projekat "Novi Sad na vodi" prostor koji obuhvata Šodroš, brodogradilište i Ribarsko ostrvo, koji Novosađani sada pretežno koriste za odmor, novim urbanističkim planom predviđen je za izgradnju turističkih i stambenih objekata, a na jednom delu je planirana i dvadesetospratnica.

  • Rade

    17.09.2020 16:36
    @Мирко
    To sam i ja rekao, mozes i ti mirno spavati, cim su Vucicu ortaci postali Beba Popovic i Stanko Cane Subotic, sve mi je jasno!!!
  • Веслач

    17.09.2020 15:17
    Шодрош
    У дугом периоду послератне историје, на потезу Шодроша је урбанистичким и развојним плановима планирана изградња хидротехничке ретензије - језера са олимпијском веслачком стазом, акваторијом за рекреативно пливање, великом уређеном плажом, на обалама просторије измештеног веслачког клуба, кајак-кану клуба, спортским теренима, стазом за трчање, вожњу бицикла, дрворедима, зеленом оазом, примереним паркингом за комфоран долазак, са системом за физички третман воде у језеру, регулисани ниво воде у језеру... И према томе уређено одржавање од накнада за коришћење Шодроша. То има Загреб - Јарун, Београд - Аду Циганлију, .... А нама по својој прилици следи бетонирање језера и рат са Дунавском Комисијом због самовољног преуређења европске реке и наравно, .... Поплаве у граду ..... За оне који не знају, Шодрош између осталог има и улогу прихватања дела великих вода у плавним периодима и заштиту града од истих .... Формиран је у време кад се нису само силници питали ....
  • Мирко

    17.09.2020 15:16
    @Pera
    Мирно спавај, све је договорено. Ти ја ми сви немамо ама баш никаквог утицаја на целокупну ситуацију у Србији, њима одговара две струје. Сјаше мурта да узјашекурта.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti