Reakcije na Novakovićevo lepljenje plakata: Šta kažu Vučević, SNS, opozicija

Nakon što je zbog sinoćnje akcije šefa Narodne stranke u Novom Sadu Borislava Novakovića, i aktivsta te partija, reagovala policija, danas su usledile reakcije stranaka, ali i gradonačelnika.
Reakcije na Novakovićevo lepljenje plakata: Šta kažu Vučević, SNS, opozicija
Foto: 021.rs
U četvrtak, u kasnim večernjim satima, aktivisti Narodne stranke lepili su plakate u Partizanskoj ulici, usmerene protiv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i kompanije Galens. 
 
Tom prilikom intervenisala je policija, koja je do aktivista došla sa nekoliko vozila, legitimišući ih. Borislav Novaković je naveo da je namera policije bila da ih odvedu na identifikaciju u Policijsku upravu Novi Sad, jer nekoliko njih nije imalo lične karte kod sebe, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Vučević: Potrebno im je da ispadnu žrtve, ne mogu da stignem da odgovorim na sve laži
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da niko nije priveden, lišen slobode ili zadržan zbog lepljenja plakata. Po njegovim rečima, policija je legitimisala lica, kao što je "sto puta legitimisala članove Srpske napredna stranke kada su u noćnim satima lepili". 
 
"To je posao policije. I tu dolazimo do suštine, gospodin Novaković i još par njih nisu imali lične karte kod sebe i policija je tražila da se identifikuju. I to su iskoristili. Vidite, odmah Bojan Pajtić ko vampir dolazi, novinari, neke televizije. Niko nije priveden i znate koliko policiju briga šta se lepi. Pošto sam ja bio na plakatima, neka lepe, nemam problem s tim. Ružno je što lepe na gradsku kuću. Oni su nervozni jer su neki sudski postupci pri kraju i zato se pravi tenzija. Nije policija sprečavala lepljenje plakata, nego oni nisu imali lične karte", rekao je Vučević.
 
Vučević je zapitao da li opozicioni političari smatraju da njih niko ne sme da legitimiše, niti da ih pita za ličnu kartu, što dovodi do urušavanja pravnog sistema. On je apelovao na policiju da ih pusti da lepe plakate, samo da ne vređaju na osnovu verske ili nacionalne pripadnosti. 
 
"Policija je otišla, a oni su nastavili da lepe. Ništa im policija nije oduzela. Ni četku, ni lepak, ni plakate. Ništa. Ali njima treba da ispadnu žrtve... Više ne mogu ni da stignem da odgovorim na sve laži", zaključio je Vučević.
 
SNS: Novaković laže
 
Srpska napredna stranka kaže da je Novakovićeva laž da je Novi Sad uvršten na "samo njemu znanu mapu najznačajnijih čvorišta za pranje prljavog novca u regionu". Naprednjaci "udaraju kontru" i ovog puta su oni ti koji nekoga targetiraju kao kriminalca, u ovom slučaju predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu.
 
"Što se tiče prljavog novca koji spominje, protiv Novakovića i još nekoliko saučesnika i partijskih prijatelja, vodi se krivični postupak koji se bliži kraju. To je razlog svakodnevnog zapomaganja marksiste i kriminalca, koji želi da skrene pažnju sa svojih nedela i kriminala stranke u kojoj je bio visoko kotiran, ali i koalicije u kojoj se sada nalazi, a i tu je među vođama bande", poručuju naprednjaci, navodeći kako je "kriminal postao Novakovićev imidž".
 
Kako kažu, Novaković je ostao deo post-petooktobarskog sistema i vremena, koje su obeležile "kriminalne privatizacije, otimačine i politička ubistva".
 
 
DS: Policija progoni opoziciju, štiti vlasti i tajkune
 
Gradski odbor Demokratske stranke zatražio je "nezavisnu istragu i sudski progon protiv svih u policiji i žandarmeriji koji su odgovorni za sinoćno maltretiranje i pokušaj hapšenja aktivista Narodne stranke u Novom Sadu, među kojima je bio i predsednik novosadskog ogranka te partije Borislav Novaković". 
 
"Nema nikakve sumnje u to da su policija i žandarmerija prekoračile svoje zakonska ovlašćenja u intervenciji protiv opozicionih aktivista koji su lepili plakate u kojim se ukazuje na spregu novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića i jedne kompanije koja je za vreme vlasti Vučevića i Srpske napredne stranke nebrojeno puta uvećala obim svojim poslova u oblasti gradnje u Novom Sadu, a od nedavno i na Fruškoj gori. Lepljenjem plakata bez pozivanja na nasilje, uvreda ili pretnji, nije narušen javni red i mir, niti je prekršen bilo koji zakon, pa za intervencijom policije nije bilo nikakvog zakonskog osnova", poručuju demokrate.
 
Demokrate su navele i to da je u vreme prvog mandata Miloša Vučevića "praktično čitav Novi Sad non-stop bio oblepljen plakatima sa uvredljivim i pretećim porukama upućenim tadašnjem predsedniku Pokrajinske vlade i Demokratske stranke Bojanu Pajtiću". 
 
Udružena opozicija Srbije: Nezakonita akcija policije dokaz da štite kriminal
 
U Udruženoj opoziciji Srbije, koju čini nekoliko stranaka opozicionog bloka, smatraju da je policija tokom sinoćnje akcije prekršila svoja ovlašćenja. 
 
"Tražimo da se utvrdi nalogodavac ove nezakonite akcije jer je za komunalni red, ako je prekršen, nadležna Komunalna milicija a ne Žandarmerija i Interventna jedinica. Na ovaj način Žandarmerija i Interventna policija, koje su u neprimerenom broju učestovale u akciji, stavili su se na stranu organizovanog kriminala, protiv kojeg su poruke na plakatima bile usmerene. Indikativno je da je policija svim snagama sprečila akciju koja građanima skreće pažnju na kriminal, posebno što kompanija 'Galens', koja upravlja gradom od nedavno ima i 'svog' načelnika policije", poručuju u UOPS-u.
 
Povodom događaja od četvrtka oglasio se i Gradski odbor Pokreta socijalista, u kom su pozvali Borislava Novakovića da prestane da ruži grad koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture. 
  • Kakva

    26.09.2020 15:09
    Predstava
    Moj do moga-sve prsti od postenja-i ovi sto lepe i ovi protiv kojih lepe-malo je prostora za toliko lopova pa se kolju medju sobom
  • Cattanicorrado

    26.09.2020 07:33
    @Vojcan26.09.2020 •

    To je odlična tema za CINS. Trebalo bi da konačno počnu da istražuju sta su familije stvorile od momenta kada su njihovi voljeni došli na visoke političke pozicije. Jedan istraživački novinar može više da uradi od čitavog policijskog i pravosudnog aparata republieke Srbije.
  • Vojcan

    26.09.2020 04:11
    Vucevic
    Zasto neko od novinara , ne ode do sela Vojka,nedaleko od Satare Pazove , i snimi kucu i bazene koje je gradonacelnik napravio u svojoj tazbini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti