Dizajn paviljon: Imena svetskog dizajna od 2. do 9. oktobra u Novom Sadu

Poslednja nedelja Kaleidoskopa kulture - Dizajn paviljon, kojim ujedno počinje i Nedelja primenjene umetnosti, okupiće neka od najznačajnijih imena evropskog i domaćeg dizajna, te mlade autore iz sfere primenjene umetnosti, a otvaranje je u petak, 2. oktobra u 20 sati, ispred Spensa (Ulaz 10).
Među autorima čije će radove publika moći da vidi su jedan od najznačajnijih evropskih dizajn studija - nemački Bureau Borsche, čiji provokativni koncepti pomeraju granice grafičkog dizajna. U njihovu kreativnost veruju Givenchy, Venecijansko bijenale umetnosti i Apple. 
 
Novosađani će videti i rad italijanskog studija Mut, u čijem su portfoliju saradnje sa Lujom Vitonom i Royal College of Art London.
 
Predstaviće se i grafički dizajner Erih Brehbul, dobitnik brojnih nagrada, među kojima su nagrada "Švajcarski grafički dizajner godine", te nagrada žirija na Međunarodnom bijenalu plakata u Kini. 
 
Dizajn paviljon biće i otvoren u petak, 2. oktobra u 20 sati, ispred Spensa (Ulaz 10). 
 
Izložba sa pečatom Evropska prestonica kulture, koju je koncipirala i kustoski uredila PDP konferencija, a koja će trajati do 18. oktobra, dovešće u Novi Sad više od 70 autora i autorskih kolektiva iz 26 zemalja, među kojima su: Italija, Francuska, Poljska, Grčka, Velika Britanija, Austrija, Švajcarska, Portugal, Češka, Norveška, Hrvatska, Island, Holandija, Kipar, Turska i Srbija.
 
Nakon prošlogodišnje izložbe savremenog švajcarskog grafičkog dizajna Swiss Style Now, ovogodišnji Dizajn paviljon prikazaće izložbu grafika "ALLSTARS + SUPERNOVA". Postavka će sadržati dve celine – ALLSTARS, gde su predstavljeni radovi umetnika po pozivu PDP konferencije, kao i SUPERNOVE, koja će predstaviti radove novih imena i novih nada u oblasti dizajna iz Evrope. 
 
U okviru Dizajn paviljona publici će se predstaviti i "Pintura" udruženje, koje će okupiti četiri "street art"  umetnika. Dulait, Tony Star, Rosh Panonsky i Sensi će iscrtavati deset panela u subotu, 3. oktobra od 13 do 18 sati. Ovi umetnici će na temu "Proces" odgovoriti umetničkim konceptom koji su nazvali "Up & „Down".
 
Nedelja primenjene umetnosti predstaviće nam i umetnika Jovana Ćurčića i mural koji je nacrtao na zgradi Novosadskog pozorišta.
 
Poslednju nedelju Kaleidoskopa kulture obeležiće koncerti, izložbe, performansi, dečije radionice u novosadskim kulturnim stanicama: 
 
Kulturna stanica Svilara, u petak, 2. oktobra u 20h biće domaćin promocije novog albuma benda "Love Hunters" - "PEACE, OK?" koji je posvećen Novom Sadu. 
 
Autorska izložba "Efemerni prostori Efemera kolektiva" biće otvorena u sredu, 7. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Izložba će predstaviti projekte realizovane u vremenskom periodu od 2012. do 2020. godine, a kolekcija se sastoji iz osam projekata realizovanih u Pragu, Novom Sadu, Manili i Edinburgu u saradnji sa onima koji podržavaju Efemerin rad – Praškim kvadrijenalom (Prague Quadrennial of Performance Design and Space), organizacijom The Envelope Room i pozorišnom kompanijom The Grid Iron, univerzitetom De La Sale – Koledžom Svete Benilde, Internacionalnim festivalom novog i alternativnog teatra (INFANT) i Pasterovim zavodom u Novom Sadu. 
 
Publika će u narednim danima imati priliku da uživa u nekoliko događaja: u izložbi "Savremena slika u keramici" Gabriele Sigeti, koja će biti otvorena 2. oktobra u Kulturnoj stanici Eđšeg; u umetničkom performansu "Omaje" Centra za razvoj cirkuskih umetnosti, koji će biti izveden 3. oktobra u Svilari, dok će istog dana u Kulturnoj stanici Rumenka biti održan Kamp savremenog cirkusa za decu udruženja Kreativni pogon. 
 
Edukativna, savremena, cirkuska predstava za decu "Hrabra obućarka Mili" biće izvedena 6. oktobra u Kulturnoj stanici Bukovac, dok će sutradan, 7. oktobra, u Eđšegu biti upriličen koncert "Saksofonom kroz muzičke epohe".  
 
Koncert kojim će se publici približiti stvaralački opus Josipa Slavenskog, tačnije Gudački kvartet br. 1 i br. 2 Josipa Slavenskog, kao i kompozicija za alt i gudački kvartet "Pjesme moje majke", istog autora, zakazan je za 9. oktobar u Kulturnoj stanici Bukovac. 
 
O ostalim programima projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture publika se može informisati na sajtu novisad2021.rs
 
Radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, organizatori mole sve posetioce da se pridržavaju svih preporučenih mera: da nose zaštitne maske na svim događajima, dok će organizator kontrolisati broj posetilaca na događajima. Tek podsećanja radi, trenutno je dozvoljeno okupljanje 500 ljudi, i u zatvorenom, i na otvorenom prostoru. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti