Kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u petak će biti predata hrvatskoj zajednici

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u petak će svečano biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, pišu mediji iz Hrvatske.
Kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u petak će biti predata hrvatskoj zajednici
Foto: 021.rs
Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje u petak, 16. oktobra, na dan rođenja Josipa Jelačića.
 
Svečanosti će prisustvovati hrvatski ministar spoljnjih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i visoki predstavnici vlasti iz Srbije.
 
Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.
 
Njegova rodna kuća u Petrovaradinu je renovirana pre nekoliko godina. Kako prenose hrvatski mediji, ministar Radman će u četvrtak prisustvovati otkrivanju spomenika biskupu i piscu Ivanu Antunoviću (1815-1888), pokraj Katedrale svete Terezije Avilske u Subotici.
 
Spomenik se podiže povodom godišnjice Antunovićevog rođenja, a na praznik svete Terezije Avilske, zaštitnice Subotice.
 
Radman će u Subotici prisustvovati i potpisivanju sporazuma o donaciji hrvatske vlade Hrvatskom nacionalnom veću za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici.
 
Više o obnovi kuće bana Jelačića u Petrovaradinu možete čitati OVDE.
  • Ustani Bane

    16.10.2020 01:52
    Slavni vojskovodja i Hrvatski ban rodjen je na danasnji dan 1801' godine u podnozju Varadinske tvrdjave i najslavnija je licnost Petrovaradina do dana danasnjeg. Ban Jelacic je pokrenio rat protiv Ugarske vlade na celu s Lajosem Kosutom, i na kraju slavodobitno umarsirao u Pestu. U njegovu cast je skladano 6 marseva, od cega je najpoznatiji onaj Johana Straussa 1 ' Jelacic marsch ' kao spasitelja monarhije. Ban Jelacic biva proglasen za Grofa a njegova supruga Sofija dobiva status dvorske dame Carice Sisi, dok on biva proglasen za vrhovnog zapovijednika sve carske vojske u Ugarskoj. Spada u sami vrh najvaznijih vojskovodja Habsburske monarhije u njezinih nekoliko stoljeca postojanja. On je povijesna licnost svih slavenskih naroda monarhije, ne treba valjda spominjati zasto. A mnogobrojni Srbi su trazili svoja prava pod njegovim vodstvom. I trebao bi biti spona spajanja nasih naroda u buducnosti. Lp.
  • bora

    14.10.2020 18:48
    beskucnik
    To nije njegova rodna kuca on se rodio u sobici gde su bili podstanari.Tek
    sada kada su Srbi otkupili kucu i poklonili Hrvatskoj ban dobija kucu.
  • Marko

    14.10.2020 16:12
    Doći će Vučić i Vulin
    Zna se to već

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.