Nakon predstavljanja makete, FTN radi projekat o celokupnoj rekonstrukciji Spensa

Fakultet tehničkih nauka radiće projekat rekonstrukcije celog Spensa, odlučeno je putem javne nabavke.
Nakon predstavljanja makete, FTN radi projekat o celokupnoj rekonstrukciji Spensa
Foto: 021.rs
FTN je dobio posao nekoliko meseci nakon što je u javnosti već prezentovao svoju maketu izgleda novog objekta, čime je jasno da se od početka i išlo na plan prikazan u jeku izborne kampanje. U prilog tome ide i potpisan ugovor između Grada i FTN.
 
Posao Fakulteta tehničkih nauka biće da izradi studiju sa predlozima buduće namene i izgleda Spensa i svih delova, a ovaj dokument neće biti obaveza, već moguća osnova za buduću rekonstrukciju objekta.
 
"Cilj nam je da oplemenimo i funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat Spensa, da ovde bude odeljenje Gradske biblioteke, kao i da ovde bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na predstavljanju makete sredinom juna.
 
 
Posao procenjene vrednosti 6,6 miliona dinara bez PDV dobio je FTN ponudivši cenu od 6,1 milion dinara bez PDV, dok je ponuda beogradske firme "Urbopolis" bila neprihvatljiva zbog nepotpune dokumentacije.
 
"Pronalaženje adekvatnog balansa između održivog urbanog prostora i optimizacije komercijalne vrednosti objekta Spensa predstavlja ključ za realizaciju ovog projekta. Poseban akcenat u projektu potrebno je usmeriti na ocene energetske efikasnosti objekta, koja treba da identifikuje energetske mogućnosti u vezi sa renoviranjem centra, kao i mehanizme njihove primene na najefikasniji način", navodi se u uputstvima za studiju.
 
Nakon izrade ove studije sledi standardna tehnička dokumentacija koja bi, prema svemu sudeći, trebalo da prati unapred definisan, načelni dogovor Grada i Fakulteta tehničkih nauka, dok bi ceo posao trebalo da finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je još u avgustu prošle godine sa direktorkom EBRD za Zapadni Balkan Zuzanom Hargitai potpisao Pismo o namerama za obezbeđivanje finansiranja energetske efikasnosti Spensa, a EBRD je obezbedio novac za izradu studije efikasnosti.
 
Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara, rekao je Vučević.
  • Momak sa spensa

    20.10.2020 10:22
    Svi znaju
    Obilaze ljudi vec godinu dana neki za toplotne pumpe, jedan celav dolazi i analizira. Ako je to deo ovog tendera onda je to vec krenulo
  • Poznavalac prilika

    20.10.2020 09:49
    Kao stvoren za HOTEL
    Spens sa postojećim sadržajima bazeni velika mala sala, teretane, parking treba renovirati u Hotel. Pošto postoji projekat za još jedan olimpijski bazen tada bi ispunjavao uslove za međunarodna takmičenja u vodenim sportovima. Takođe postoji idejni projekat za SPA centar. Sve zajedno ima ekonomsku isplativost. Uraditi Rekupreraciju bazen se greje- ledena dvorana se hladi - postići energetsku efikasnost...
  • Pera Detlić

    20.10.2020 07:50
    ARGUMENT
    Mislim da trebalo dati na javnu raspravu izmene i dopune renoviranja Spensa. Spens bi trebalo napraviti kao " inteligentnu zgradu" .Po mom mišljenju oko Spensa bi trebalo napraviti kružni saobraćajni tok jer će se sa povećanjem funkcija povećati i saobraćaj koji je i sada već zagušen. takođe mislim da bi trebalo na Spensu da se pridodaju razne funkcije koje su potrebne običnim građanima. Recimo: jedno veliko zabavište, objediniti (ako je moguće) sve šaltere javnih preduzeća, šaltre policije, parking sa liftom (na više nivoa).....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti