Prodaja građevinskog zemljišta u Novom Sadu skočila za 75 odsto

Tržište nekretnina se oporavilo u trećem kvartalu ove godine, posle oscilacija u drugom tromesečju, pokazuje tromesečni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda - za jul, avgust i septembar.
Prodaja građevinskog zemljišta u Novom Sadu skočila za 75 odsto
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prvi put geodeti su napravli kvartalni izveštaj uz objavljeni polugodišnji, a izneli su podatke samo za četiri grada - Novi Sad, Beograd, Niš i Kragujevac. U trećem kvartalu ove godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 43.535 ugovora, što je nešto više od 14.500 mesečno. U odnosu na isti period 2019. to je 652 ugovora više, piše eKapija.
 
Novi Sad, Niš i Kragujevac prate taj trend, dok je u Beogradu registrovano oko 400 ugovora manje nego u istom kvartalu prošle godine.
 
Posmatrajući kako se kretala kupoprodaja njiva, geodeti su zabeležili da se oranicama trgovalo manje, ali samo dva odsto u odnosu na treći kvartal 2019.
 
Gledano po gradovima, u Novom Sadu je promet porastao i to čak 25 odsto, a u Beogradu 15 odsto, dok je u Kragujevcu i Nišu zabeleženo smanjenje i to od osam  odnosno 36 odsto.
 
Cene poljoprivrednog zemljišta su stalno u blagom porastu - najskuplje su oranice u Južnobačkom okrugu, a najmanje vrede u južnoj i istočnoj Srbiji.
 
U Južnobačkom okrugu raspon se kreće od 8.500 evra do čak 27.900 evra po hektaru. U Sremskom okrugu cene hektara u trećem kvartalu ove godine bile su od 8.500 evra do 21.400 evra. Na severu Banata i Bačke njive su jeftinije i mogu se kupiti po ceni od 3.000 do 14.500 evra, odnosno od 6.000 do 17.950 evra u severnom delu Banata. U južnoj i istočnoj Srbiji hektar zemlje košta od 3.450 evra do 14.800, u Beogradskom regionu vredi od 10.000 do 22.650 evra. 
 
Raste prodaja građevinskog zemljišta
 
Promet građevinskog zemljišta u odnosu na treći kvartal 2019. uvećan je u svim gradovima: u Novom Sadu 75 odsto, u Beogradu 60 odsto, Kragujevcu 51 odsto i u Nišu 28 odsto.
 
Kada je reč o ceni zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, na prvom mestu su Šimanovci i grad Novi Sad, pa se može reći da zemljište na tim područjima ima vrednost, jer je u tim mestima i u polugodišnjem izveštaju RGZ-a bilo najskuplje.
 
Zemljište za industrjsku gradnju u Novom Sadu prodato je za 93.067 evra, a u Šimanovcima jedna parcela je vredela pola miliona evra, a druga 270.000 evra. 
 
Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je na području grada Novog Sada, u Kaću, gde je zemljište prodato za 722.750 evra, a najviša ukupna cena je u Ruskom Krsturu gde je 1,3 miliona evra plaćeno za 102 hektara.
 
"Kupuje se zemlja kao investicija. U jednom momentu bio je bum sa cenama, ali je restitucija malo iznivelisala tržište. Što je oranica bliža asfaltnom putu i infrastrukturi ima veću cenu. Ne bi trebalo da ponovo dođe do velikog povećanja, ali će se uzlazna linija nastaviti, jer zemlja je ograničen resurs", kažu za "Blic" u jednoj agenciji za nekretnine. 
  • Neko

    23.10.2020 17:23
    @Zoran
    Prodaja je pukla ozbiljno. Novogradnja koliko toliko jos se drzi, a stara gradnja je pukla. Agencije imaju obicaj da nakupuju stanova i onda preprodaju, ali izgleda da su sebe dovele u pat poziciju te zbog toga imamo ovoliki broj tekstova u svim novinama na temu da je sve sjajno i bajno da se izvuku iz toga.
    To je moj Zorane javna tajna.
  • Zoran

    23.10.2020 13:45
    Prodaja nije pukla, čak šta više, veca je nego ikad, na žalost.
  • Limanac

    23.10.2020 07:58
    Zadnja 3 meseca je stvarno ponovo krenula prodaja. Kupci su uglavnom IT-jevci 25-35 godina. Nakon dolaska Kontinentala, većina seniora sad ima platu od 1500 evra.
    Kaže drugar, u njegovoj firmi je trend započeo dečko koji je kupio stan od 100 kvadrata na kraju Telepa. Od vraćenog PDV-a je kupio kompletan nameštaj. Sad ga svi kopiraju i što je zanimljivo, svi kupuju na nekim šklj lokacijama, samo je bitno da je zgrada "pametna" ili da ima tako neku marketinšku budalaštinu i da je nova.
    Pričao sam sa par milenijalaca, spominjao 2008, da mogu da izgube posao i slično, da ne uzimaju kredite od skoro 200 soma za stan u NS, ali ne vredi, oni su pametniji.
    Pošto sam u istoj struci, mogu da potvrdim da pre 20 godina su programeri imali druge prioritete, ali šta ćeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.