Tužba protiv CK13, preti se prinudnim iseljenjem: "Vrhunac beskrupuloznog pokušaja privatizacije"

Udruženje "Kuda.org" tužilo je Omladinski centar CK13 i zahteva iseljenje iz objekta u Vojvode Bojovića 13, poručuju u omladinskom centru.
Tužba protiv CK13, preti se prinudnim iseljenjem: "Vrhunac beskrupuloznog pokušaja privatizacije"
Foto: 021.rs

Po tužbi se traži iseljenje Omladinskog centra CK13 u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kako dodaju u saopštenju, nakon što je "Kuda.org" tužila osnivača CK13, fondaciju Schüler Helfen Leben (SHL), "tužba protiv CK13 predstavlja vrhunac beskrupuloznog pokušaja privatizovanja u nevladinom sektoru".

"Ovakvo ponašanje 'Kuda.org' svedoči tome da se 'kolektiv posvećen umetnosti, aktivizmu i politici' (kako sami sebe opisuju) zapravo koncentriše u interes obesnog gazde koji koristi svoju poziciju moći za ometanje i uslovljavanje rada Crne kuće. S obzirom da je 'Kuda.org' upoznata sa činjenicom da će hipoteka nad kućom biti aktivirana onog trenutka kada CK13 izađe iz nje, verujemo da su ova dešavanja upravo usmerena ka gašenju centra. Ovakvo postupanje 'Kuda.org' nedostojno je civilne i aktivističke scene i sračunato je da nanese štetu Omladinskom centru CK13. Takvo postupanje nanosi štetu i čitavoj zajednici okupljenoj oko centra i celokupnom civilnom društvu u Novom Sadu i šire", poručuju danas u CK13.
 
"Crna kuća" podseća na prethodne pokušaje pregovora o ovom objektu, a koji su bili praćeni "ultimatumima i pretnjama".
 
"Nakon što se CK13 jasno i javno usprotivio planovima koje je 'Kuda.org' imala sa kućom, dobili smo snažnu podršku brojnih organizacija i pojedinaca. Svi dalji postupci 'Kuda.org', kao i obmane plasirane u javnosti, jasno predstavljaju delovanje nekoga ko ili ne može da se pomiri sa realnošću i prihvati svoju neprihvaćenost na sceni za koju tvrdi da joj pripada, ili ima sasvim drugačije motive i interese od aktivističkih. Omladinski centar CK13 će i na ovo nasilje odgovoriti sredstvima koja su nam na raspolaganju, uz podršku prijatelja i saradnika centra", dodaju u CK13.
 
Podsetimo, prva saznanja o namerama "Kuda.org" da se iz objekta Crne kuće iseli CK13 pojavila su se pre nekoliko meseci, kad su se oglasili i pojedinci koji su dali podršku CK13. Usledila je tužba "Kuda.org" protiv nemačke fondacije, ali i oduzimanje dela opreme iz Crne kuće.
  • Kimi

    29.10.2020 23:34
    Shl
    Ali "shulen helfen Leben"...odma znaš da je nešto sjajno
  • Dejan

    28.10.2020 16:43
    nS
    Obratite se glavnom poslodavcu koji je gazda te stracare, ako se malo potrudite oko toga, iznenadicete se ko je !!! Kupljena tada po ceni od 28500 DM !
  • deo demosa

    28.10.2020 14:30
    pitanje
    plačem. a možda će aktivistički kružok u nekom sledećem projektu malo transparentnije to da vodi, pa će im biti bolje nego u organizaciji neprihvaćenoj na sceni. sram vas bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti