Neizvesna budućnost Omladinskog centra CK13

Opstanak Omladinskog centra CK13, poznatog i kao Crna kuća, neizvestan je u sadašnjem obliku, s obzirom na to da je Udruženje "Kuda.org" koje je formalni vlasnik kuće, zatražilo od Udruženja "Omladinski centar CK13" da se do 25. juna iseli iz objekta u Vojvode Bojovića 13.
Neizvesna budućnost Omladinskog centra CK13
Foto: 021.rs

Naime, na adresu Udruženja "CK13" 25. maja je stiglo obaveštenje o raskidu Ugovora o korišćenju objekta bez naknade koji je potpisan 2016. godine. 

Rok za iseljenje sa svim stvarima je 25. jun

U istom roku Udruženje "CK13" može da pokrene inicijativu za zaključenje novog ugovora pod drugim uslovima "kroz dijalog o redefinisanju odnosa i saradnje između dva udruženja".
 
Ipak, kako kažu članovi Udruženja "CK13", redefinisanje saradnje na način koji im je predložen smatraju ultimatumom na koji ne mogu da pristanu. 
 
"Redefinisanje odnosa podrazumevalo bi vraćanje osnivačkih i vlasničkih prava Kuda.org, što znači da osnivač zadržava pravo da ustupa prostor drugim ili trećim licima", navode u CK13.
 
 
Kako objašnjavaju u ovom udruženju, članovi "Kuda.org" dugi niz godina nisu "praktikovali aktivno svoje članstvo", iako su osnivač Crne kuće. Međutim Kuda.org nije nosilac projekta Omladinskog centra.
 
"Odluka o tome šta će biti sa Crnom kućom ne može da bude samo odluka jednog udruženja koje ima vlasništvo nad kućom, u tu odluku treba uključiti zajednicu i otvoriti javnu debatu", navodi Hana Kukučka, članica Udruženja CK13. 
 
Dodaje da je, u okviru procesa unutrašnje reorganizacije, jedan član CK13 koji je ujedno član Kuda.org dao ostavku u Upravnom odboru i dobrovoljno napustio članstvo u CK13. Drugi član Kuda.org je razrešen te funkcije na skupštini u januaru. 
 
 
Kako kaže, sve je počelo sa pozivom "Kuda.org" Udruženju "CK13" da pristupi takozvanoj "Inicijativi za Agrariju" koja bi podrazumevala novi prostor za različita udruženja i organizacije u zgradi u Ulici Lasla Gala, a koji su u ovom udruženju odbili jer su smatrali da to stavlja Crnu kuću u poziciju "uloga za neke nove projekte", ali i jer nisu videli interes Crne kuće "kao slobodnog i nezavisnog prostora u takvoj inicijativi".
 
Udruženje CK13 je, nakon toga, pokrenulo reorganizaciju, odnosno formalno razdvajanje dva udruženja, i uputilo zahtev da se vlasništvo nad kućom prebaci na Fondaciju SHL.
 
Kao potencijalnu pretnju opstanku objekta vide i to što je prema aktuelnom urbanističkom planu predviđen plan rekonstrukcije Ulice vojvode Bojovića koji podrazumeva rušenje Crne kuće, do čega bi, smatraju, verovatno došlo ukoliko bi Udruženje "Kuda.org" prodalo kuću.
 
Kukučka navodi da je najvažniji povod za uzbunjivanje javnosti to što je nemačka Fondacija SHL koja je učestvovala u kupovini kuće i projektu Crne kuće kao omladinskog centra, odlučila da se povuče sa pozciije medijatora između dva udruženja jer je "Kuda.org" delovalo jednostrano zahtevajući iseljenje Udruženja "CK13".
 
"SHL fondacija ima hipoteku nad kućom i ta hipoteka služi kao garant opstanka projekta Crne kuće, odnosno kao garant tome da će ova kuća služiti za one namere za koje je i osnovana, kao omladinski kulturno-društveni centar. SHL je odlučila da se povuče iz razgovora zato što se nije došlo do zajedničkog rešenja koje je moralo da bude kompromisno, a to znači da su oba udruženja u tom rešenju moraliada prepoznaju ostvarenje svojih zahteva", objašnjava.  
 
Ističe da je, "zbog izostanka kompromisnog rešenja", SHL najavio da ako Udruženje "CK13" izađe iz centra, saradnja na projektu se obustavlja, a "Kuda.org" ne može da ostane vlasnik kuće, a da ne vrati dug za kuću od 165.000 evra. S tim u vezi, oni su zabrinuti da će, ukoliko SHL pokrene hipoteku, "Kuda.org" morati da proda kuću kako bi otplatili dug.
 
Kuda.org: Nikad nije bila namera da prodamo Crnu kuću
 
"Kuda.org" ovakva tumačenja Udruženja "CK13" ocenjuje kao "oblik manipulacije male grupe ljudi zaposlenih u Udruženju".
 
"Potpuno smo svesni da je osnovni razlog tome strah od gubljenja privilegovanih radnih mesta i mogućnost da bi finansijska potpora samom Udruženju CK13 mogla biti smanjena, a opstanak Udruženja CK13 doveden u pitanje. Najvažnije je istaći da su ovi strahovi neosnovani, kao i da nam je žao što je došlo do ovakvog načina komunikacije preko javnosti, a uz optužbe i iznošenje neistinitih informacija. Uprkos optužbama, kroz dosadašnje reakcije na društvenim mrežama uočavamo jaku identifikaciju građana sa samim mestom - Crnom kućom, kao važnim mestom za grad i sve njegove građane, što nam je i bila osnovna ideja i namera kada smo osnivali Crnu kuću", navodi se u saopštenju "Kuda.org".
 
 
Oni ističu da su odnosi unutar samog Udruženja "CK13" narušeni, ali i da im nikad nije bila namera da prodaju kuću.
 
"Namera je da se ujedinimo oko poboljšanja rada Crne kuće kroz formiranje Asocijacije sa drugim udruženjima koja deluju u Novom Sadu, koja bi i upravljala Crnom kućom (uključujući i Udruženje CK13). Ovaj predlog smo uputili još u februaru i u martu 2020. godine Udruženju CK13 i Fonadaciji SHL. Do danas nismo dobili odgovor od Udruženja CK13 na poslat predlog", zaključuje se u saopštenju.
 
Zoran Pantelić iz Udruženja "Kuda.org" rekao je za 021 da su tražili stav Fondacije SHL, kao i da su u komunikaciji sa predstavnicima Fondacije. 
 
SHL: Nadamo se boljim odnosima dve organizacije
 
Iz Fondacije SHL za 021 nisu odgovorili na pitanja o postojanju duga i potencijalnom pokretanju hipoteke. Ipak, istakli su koliko su zadovoljni radom i razvojem Omladinskog centra CK13 od njegovog nastanka
 
"SHL nikada nije sebe video kao posrednika između drugih nevladinih organizacija. Ne znamo tačno suštinu razdora između dve organizacije, niti razloge i motivaciju iza toga. Teško je prosuditi izdaleka, naročito jer nas je pandemija virusa korona sprečila da ostvarimo razgovore lice u lice sa svima uključenima. Iz naše perspektive, konceptualne ideje koje je pokrenulo Udruženje 'Kuda.org' i Udruženje 'CK13' o tome šta bi kulturni centar trebalo da radi su prilično slične", navodi se u odgovoru Fondacije za 021.
 
Zaključuju da se nadaju da će dve organizacije razviti bolji odnos, kako bi CK13, kao omladinski kulturni centar nastavio da postoji.
 
Pismo podrške Omladinskom centru CK13 da istraje u borbi za autonomiju, neometan rad i opstanak potpisalo je desetine organizacija, kolektiva, umetnika i pojedinaca. 
  • .

    17.06.2020 13:59
    @антитигрокол
    Šteta što svoju bogatu maštu nisi usmerio na pisanje fikcije.
    Možda bi bio uspešan.
  • @антитигрокол16.06.

    17.06.2020 13:35
    Pitaj nadležne kada će država pokrenuti kampanju za besplatno psihoterapeutsko lečenje kako bi mogao da otkriješ šta te muči.
  • @антитигрокол16.06.2

    17.06.2020 13:31
    Podrška za CK13!
    Sram Vas bilo.
    Došli ste ovde da se bavite vašom nepismenom politikom koja nikoga živoga ne zanima sem vas koji se uhlebljujete u političarenju i širenju neosnovane mržnje.

    Ne zanima nikoga ko je nezavisan već ko nudi kulturno-intelektualne sadržaje visokog civilizacijskog nivoa.

    Novi Sad treba sa se stidi što se operisao od kulture zarad menjanja solidnih pločica i kičarenja ulica.

    Poštovaoce CK13 zanima šta je unutra a ne spolja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti