Naprednjaci razdelili funkcije u pokrajini, socijalisti u finišu upali u vladu: Pogledajte ko su novi sekretari

Srpska napredna stranka odlučila je ko će biti sekretari u Pokrajinskoj vladi u novom mandatu, a zanimljivo je da je tek nakon današnjeg razgovora obelodanjeno da i Socijalistička partija Srbije, druga najjača stranka u Vojvodini ulazi u vladu.
Naprednjaci razdelili funkcije u pokrajini, socijalisti u finišu upali u vladu: Pogledajte ko su novi sekretari
Foto: 021.rs
Mandatar za sastav Vlade Vojvodine Igor Mirović  je to potvrdio nakon razgovora na konsultativnom sastanku sa Dušanom Bajatovićem i drugim predstavnicima koalicione liste "Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija".
 
Nova Pokrajinska vlada, naveo je Mirović na sastanku, imaće predsednika i 13 članova, isti broj kao i prethodna. Program i sastav vlade Mirović će saopštiti sutra, na sednici Skupštine Vojvodine.
 
Pre dva dana, Mirović je održao razgovore i sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta socijalista, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
 
Po broju osvojenih glasova na poslednjim izborima, socijalisti su odmah iz naprednjaka. Istovremeno, sa 13 poslanika, u odnosu na naprednjačkih 76, "crveni" su daleko iza vladajuće partije. Međutim, zbog razmirica na pokrajinskom nivou, ali i zbog naprednjačkog ignorisanja njihovih republičkih koalicionih partnera, spominjala se i mogućnost da bi socijalisti mogli da pređu u opoziciju na pokrajinskom nivou.
 
SPS je bio spreman na saradnju sa SNS i na nivou Vojvodine, s obzirom na to da sarađuju na republičkom nivou, ali i u Novom Sadu. Očekivalo se da im pripadne bar jedan sekretarijat, koliko su imali u prethodnom sazivu Pokrajinske vlade.
 
Za funkcije u Vladi Vojvodine iz redova socijalista figurirali su dosadašnji sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, ali i Darko Jevtić, direktor Rukometnog kluba Vojvodina, koji je bio viđen za sekretara za sport i omladinu. 
 
Međutim, to se po svemu sudeći neće dogoditi, jer prema nezvaničnim saznanjima 021.rs iz Socijalističke partije Srbije, odluke o sekretarima su već, uglavnom, donete, a naprednjaci ih nisu zvali na sastanak sve do danas. To je, naravno, izazvalo nezadovoljstvo kod socijalista.
 
Ipak, postoji i mogućnost da socijalistima pripadne neko od podsekretarskih mesta, te da na kraju bude sklopljena neka vrsta dogovora, na koji će socijalisti pristati, ali koji ih svakako neće zadovoljiti.
 
Od ranije je poznato da će mandatar za Pokrajinsku vladu biti Igor Mirović, kao i da će na svojim funkcijama ostati sekretarka za kulturu i informisanje Dragana Milošević, sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, Zoran Milošević zadužen za obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, sekretarka za finansije ostaje Smiljka Jovanović, a Vladimir Galić ostaje u resoru urbanizma i zaštite.
 
Svog sekretara imaće i Pokret socijalista (Aleksandar Vulin), stranka koja na svim izborima učestvuje na listi SNS. Kadar ove partije Predrag Vuletić zadržaće sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. 
 
Kako smo već objavili, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu biće zadužen Čedomir Božić, koji je u septembru izabran po treći put za predsednika Opštine Žabalj. O njemu više čitajte na OVOM LINKU.
 
Funkcijom sekretara biće nagrađen i naprednjački kadar Dane Basta, kojem će se na upravljanje dati Sekretarijat za sport i omladinu. Basta se bavio aktivizmom i mladima s obzirom na to da je donedavno bio predsednik udruženja "Bute dobri". Ovaj tridesetsetosmogodišnjak je bio na listi naprednjaka za lokalne izbore u Novom Sadu. 
 
Udruženje "Bute dobri" je Novosađanima poznato kao organizacija koja je organizovala oslikavanje murala "Srpska Atina" na fasadi na kojoj se nekada nalazio rad francuskog umetnika Remeda "Jedina istina", koji je pod "velom tajne" prekrečen. Zanimljivo je da mural oslikan iako gradska Komisija za murale nije dala svoju jasnu saglasnost, poručujući da su saglasni sa idejom, ali da bi bolja lokacija za mural bila u Njegoševoj ulici, dodajući i da bi trebalo "osavremeniti likovni izraz murala". "Bute dobri" je organizovalo i oslikavanje velikog murala Kralja Petra I Karađorđevića, na uglu Gagarinove i Bulevara kralja Petra I.
 
Basta za 021.rs nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje da li će biti budući sekretar za sport i omladinu.
 
Stranka Rasima Ljajića, Socijaldemokratska partija Srbije, objavila je u ponedeljak da će im pripasti Sekretarijat za privredu i turizam, koji su do sada vodili socijalisti. Na čelo ovog sekretarijata dolazi Nenad Ivanišević, predsednik pokrajinskog odbora ove stranke. 
 
On je 2016. godine bio izabran za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Osim toga, direktor je Gerontološkog centra u Subotici.
 
Ognjen Bjelić iz Srpske napredne stranke u prethodne četiri godine bio je na čelu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Trebalo bi da zadrži posao sekretara, ali će se prebaciti u Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Prema poslednjem imovinskom izveštaju na Agenciji za sprečavanje korupcije, Bjelić je u prethodne četiri godine, osim sekreterijatske, primao još dve plate iz budžeta - za članstvo u nadzornom odboru u JP za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda", ali i kao član Komisije za javno-privatno partnerstvo. 
 
Mihalj Njilaš više neće biti sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. Međutim, sve ostaje "u porodici", pa će i u narednom mandatu ovo mesto pripasti nekome iz Saveza vojvođanskih Mađara. Upražnjeno mesto ostaje i u Sekreterijatu za međuregionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, ali bi tu trebalo da zasedne neko od naprednjačkih kadrova.
  • Gradjanks

    31.10.2020 07:15
    Molim da se proveri
    Da ki je tacna informacija da je g. Mirović, kupio stan u centru Novog Sada, u ulici Ilije Vučetića, povrsine oko 170m2, kompletno renoviran koji kosta najmanje 340.000€?
  • Basta

    31.10.2020 00:01
    ahahahhaa
    Funkcijom sekretara biće nagrađen i naprednjački kadar Dane Basta, kojem će se na upravljanje dati Sekretarijat za sport i omladinu. Basta se bavio aktivizmom i mladima s obzirom na to da je donedavno bio predsednik udruženja "Bute dobri". Ovaj tridesetsetosmogodišnjak je bio na listi naprednjaka za lokalne izbore u Novom Sadu.
    Pokrajinski Miša Vacić.
  • Medrano

    30.10.2020 23:06
    Ali svako ima svoje botove ili sam sebe hvali u komentarima Ognjen Basta Djokovic Ceda rozi ajfon Bozic
    Koji cirkus
    Jadni ste jako

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti