Pešački prelazi u Novom Sadu dobijaju LED treptače i senzore

Niška firma "DMV Industrijski kontrolni sistem", novosadski "Adomne" i somborski "Signal" zajedno će raditi na opremanju pešačkih prelaza saobraćajnom signalizacijom, sa namerom da se poboljša bezbednost pešaka u Novom Sadu.
Pešački prelazi u Novom Sadu dobijaju LED treptače i senzore
Foto: 021.rs
Ove firme dostaviće Gradu Novom Sadu LED treptače, markere i drugu opremu koja će biti postavljena kod pešačkih prelaza, uz izradu projektnog zadatka po potrebi Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.
 
Kako je 021 pisao, namera gradskih urbanista je da se na pešačkim prelazima koji su mahom u blizini škola postave znaci sa žutim LED treptačima, senzorima za kretanje pešaka i LED markerima, a tačne lokacije biće poznate kad se uradi projekat.
 
Sistem će, na osnovu senzora, detektovati prisustvo pešaka i paljenjem žutog treptača i LED markera upozoravati vozače da nailaze na pešački prelaz. Treptači će se aktivirati sa obe strane ulica, a kako bi upozorili vozače koji dolaze iz suprotnog smera.
 
Grupa ponuđača na tenderu jedina se javila i ponudila cenu od 15,8 miliona dinara za ovu uslugu. Rok za završetak posla je 90 kalendarskih dana, a garantni rok je tri godine.
 
U detaljnijem tekstu o ovoj nameri gradskih čelnika pitali smo čitaoce da li misle da je potrebno dodatno obezbediti pešačke prelaze. Najveći broj čitalaca koji su glasali označio je nabavku ove signalizacije kao potrebnu.
  • NS

    20.11.2020 12:34
    Sećate li se one narodne: Novosadjanin koji beži od suzavca i staje na crveno. E, je l' sad kontate što je ovo bacanje para, što je nepotrebno u Novom Sadu naspram ostalog bitnog. No, kad su brojači prolaznika na keju priča koja im je prošla, što im ne bi prošlo i bilo šta drugo. Mogu šta hoće. Dok god narod trpi i ne reaguje.
  • bilo ko

    18.11.2020 18:32
    Zato NN, što je pešački na tom mestu ukinut. Vidiš li negde znak da je to pešački? Ne vidiš. Zebru isto ne vidiš. Već ideš po svom sećanju, na osećaj. Kao kamikaza. i još se ljutiš na druge. Bože me sačuvaj...
  • Grbavi

    18.11.2020 13:04
    Peshaci per nego zapochnu prelaz neka pritisnu taster I ukljuche led treptache

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.